icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

2012

28 december 2012

Ecolabels voor hotels stellen weinig voor

De tientallen ecolabels voor groene hotels hanteren verschillende, en soms dubieuze, criteria. De Consumentenbond onderzocht vijf bekende keurmerken voor de Reisgids van januari en vond ze weinigzeggend door de lage eisen en omdat serieuze controle soms ontbreekt. En zelfs mét een label kan er sprake zijn van kinderarbeid in het hotel. Het ecolabel Green Key is een gunstige uitzondering.

21 december 2012

Geen downloadverbod in Nederland

De Consumentenbond is verheugd dat er in Nederland geen downloadverbod komt. De Tweede Kamer heeft op donderdag 20 december de motie Verhoeven/Oosenburg aangenomen en daarmee een downloadverbod in Nederland geblokkeerd. De Consumentenbond riep de Tweede Kamer vorige week op de motie te steunen.

21 december 2012

Onduidelijke en oneerlijke prijzen in de reissector

Reisaanbieders op internet nemen -nog steeds- massaal een loopje met de regels voor eerlijke en duidelijke prijzen. De Consumentenbond bekeek 60 websites van luchtvaartmaatschappijen, vliegticketverkopers, aanbieders van pakketreizen, bungalowparken en busreizen. Geen enkele site geeft de prijzen helemaal duidelijk en correct weer. Voor de Consumentenbond reden om te starten met de Actie Reisprijzen.

20 december 2012

Kopen op afbetaling duur

Wie een kostbaar product wil aanschaffen, is veel voordeliger uit door dit zelf bij elkaar te sparen dan het te kopen op afbetaling. Door de hoge rente voor kredieten betalen consumenten uiteindelijk tot circa 15% bovenop de aanschafprijs. De Consumentenbond adviseert om vooraf goed te berekenen hoe hoog de kosten voor uitgestelde betaling zullen worden.

20 december 2012

Schade door kinderen grijs gebied bij verzekeraars

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren (AVP's) verschillen onderling fors in hun vergoedingenbeleid bij schade die kinderen veroorzaken, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Deze verzekeringen kosten voor een gezin met kinderen tussen de €30 en €72 per jaar. De duurste dekken niet per se meer dan de goedkoopste. De meest volledige dekking bij schade door kinderen heeft verzekeraar Univé.

20 december 2012

Toyota Aygo, Citroën C1 en Peugeot 107 stellen teleur in botsproef

De Toyota Aygo, Citroën C1 en Peugeot 107 raken achterop op het gebied van botsveiligheid. De modellen scoren in de Euro NCAP-crashtest van december 2012 slechts drie sterren. Daarmee lopen de drie kleine auto's achter op de concurrentie, die vaak vijf sterren haalt.

19 december 2012

Huisarts mijden kan consumenten duur komen te staan

Patiënten die de huisarts mijden om zorgkosten te besparen, lopen het risico op juist veel hogere zorgkosten. Als ziektes in een later stadium worden ontdekt, zullen ze bijvoorbeeld vaker een beroep moeten doen op dure specialistische zorg. Uit recent onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL blijkt dat mensen niet weten dat het eigen risico niet voor de huisarts geldt.

19 december 2012

‘Onbeperkt alles’-claim van T-Mobile definitief misleidend

Ook in hoger beroep heeft de Reclame Code Commissie (RCC) geoordeeld dat de reclame van T-Mobile over ‘onbeperkt alles’ misleidend is. De Consumentenbond diende eind september 2012 een klacht over deze reclame in bij de RCC. Volgens de RCC ontbreekt essentiële informatie in de reclame en moet de provider toelichten dat de gebruiksmogelijkheden wel degelijk beperkt zijn. De RCC beveelt T-Mobile aan niet langer op dergelijke wijze reclame te maken.

18 december 2012

Elektronisch patiëntendossier moet aan aantal voorwaarden voldoen

Donderdag 20 december spreekt de Tweede kamer over de voorstellen voor het Landelijks Schakelpunt (LSP, voorheen EPD). De Consumentenbond heeft minister Schippers (VWS) in een brief laten weten voorstander te zijn van een elektronisch patiëntendossier als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. De belangrijkste daarvan zijn vrijwilligheid (opt-in), veiligheid en duidelijkheid over een klachtenloket en aansprakelijkheid.

14 december 2012

Einde aan misleidende gezondheidsclaims op verpakkingen

Vanaf 14 december 2012 mogen fabrikanten geen misleidende gezondheidsclaims meer gebruiken op verpakkingen van levensmiddelen en voedingssupplementen. Van de circa 44.000 claims die fabrikanten ter beoordeling indienden bij de Europese Commissie, werden er slechts 222 goedgekeurd. De Consumentenbond vindt dit een enorme verbetering en pleit ervoor dat ook het gebruik van misleidende claims op kruidenpreparaten zo snel mogelijk aan banden wordt gelegd.

14 december 2012

Zorginformatie van zorgverzekeraars is doolhof

Om een juiste zorgverzekeraar te kunnen kiezen, is het van belang dat consumenten kunnen beschikken over informatie over de preferente geneesmiddelen, zorgcontracten en kwaliteit van ziekenhuizen. De Consumentenbond onderzocht hoe makkelijk deze gegevens vindbaar zijn. Op een handvol uitzonderingen na, blijkt het een doolhof om de juiste informatie te vinden. De Consumentenbond adviseert consumenten zich de moeite van het zoeken te besparen en de zorgverzekeraar te bellen.

14 december 2012

Downloadverbod blokkeren belangrijk

Op 18 december stemt de Tweede Kamer over de motie Verhoeven/Oosenburg die een downloadverbod voor Nederland uitsluit. De Consumentenbond roept de Tweede Kamerleden in een brief op deze motie te steunen.

14 december 2012

Grote verschillen bij echinacea supplementen

Supplementen die het plantje echinacea bevatten, zouden beschermen tegen griep en verkoudheid. Maar de concentratie echinacea extract in supplementen verschilt enorm per merk en de prijzen lopen sterk uiteen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond waarvan de resultaten in de Gezondgids van december staan.

10 december 2012

Toezeggingen UPC over Horizon-mediabox

UPC heeft aan de Consumentenbond toezeggingen gedaan over het oplossen van de klachten met de UPC Horizon-mediabox. Dit is het resultaat van een gesprek tussen de Consumentenbond en UPC op donderdag 6 december over de aanhoudende problemen met deze mediabox. De Consumentenbond heeft gevraagd om een spoedige oplossing van de problemen en duidelijke informatie over de compensatie voor gedupeerde consumenten.

7 december 2012

Beeldbuizenkartel moet consumentenschade vergoeden

Producenten die zich volgens de Europese Commissie schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken in de beelbuizenmarkt, moeten de schade voor consumenten vergoeden. De Consumentenbond roept hiertoe op en beraadt zich op juridische stappen richting de betrokken overtreders. Het indienen van een vordering bij de rechter, gericht op een collectieve schadevergoeding in geld, is in Nederland helaas nog niet mogelijk.

7 december 2012

Verzekeraars weigeren premiespaarpot terug te geven

Een derde van de verzekeraars houdt zich niet aan de wettelijke regels als klanten hun overlijdensrisicoverzekering tussentijds beëindigen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond Geldgids van december. Tussentijdse opzeggers moeten hun premiereserve terugkrijgen, in de vorm van een premievrije polis of terugbetaling. De verzekeraars die zich daar niet aan houden benadelen consumenten voor soms duizenden euro's. De Consumentenbond roept de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op om in te grijpen.

6 december 2012

Haken en ogen aan brilvergoeding

De aanschaf van een nieuwe bril lijkt te worden vergoed door de zorgverzekering, maar komt vaak uit eigen zak. Voor een fatsoenlijke vergoeding is een zeer duur pakket nodig. Zo’n pakket vergoedt veel meer zorg. Wie dat niet nodig heeft, kan het veel beter bij een basisverzekering of een simpel aanvullend pakket houden. Berekeningen in de Geldgids van december laten zien dat het goedkoper is om zelf de bril of lenzen te betalen.

4 december 2012

Flinke boete voor Hotelgroup Passport

De Consumentenbond is tevreden met de €105.000 boete die de Consumentenautoriteit oplegt aan het bedrijf dat het Hotelgroup Passport verkoopt De Consumentenbond ontving veel klachten over de hotelkortingskaart en het bedrijf daarop aanspreken mocht niet baten. De Consumentenbond adviseerde consumenten daarop niet te betalen voor de kaart en informeerde de Consumentenautoriteit over de ontvangen klachten.

29 november 2012

3©-DA Platform voor eerlijk vergoedings- en licentiesysteem voor digitale content

Nederlandse en Franse consumenten- en makersorganisaties hebben zich verenigd in het Platform 3©-DA – Consumers and Creators for Creation in the Digital Age. De organisaties presenteren donderdag 29 november een gezamenlijke visie voor een eerlijk vergoedings- en licentiesysteem voor digitale content. Dit platform, verwelkomt door Europarlementariërs van verschillende politieke stromingen , wil een evenwichtig antwoord bieden voor alle betrokken belangen bij het rechtenbeheer online.

29 november 2012

Banken onduidelijk over aansprakelijkheid

Banken moeten in hun productvoorwaarden helder en eenduidig zijn wanneer hun klanten geheel of gedeeltelijk aansprakelijk zijn voor fraude bij online betalingsverkeer. Dat stelt de Consumentenbond in reactie op een brief van minister Dijsselbloem van Financiën van 26 november aan de Tweede Kamer. Consumenten die de veiligheidsvoorschriften van hun bank niet naleven, riskeren bij fraude een aansprakelijkheid.


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in