icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Ontbijtgranen strooien met gezondheidsonzin

Nieuws|

Gepubliceerd op:24 september 2004Consumentenbond wil verbod op gezondheidsclaims op ongezonde producten

Uit onderzoek van de Consumentenbond naar ontbijtgranen blijkt dat slechts 6 van de 55 onderzochte producten een groen label verdienen (bij voorkeur eten). Terwijl van dergelijke producten juist de suggestie uitgaat dat ze een gezond begin van de dag zijn. De onderzochte kinderproducten verdienen, op één na, zelfs allemaal een rood label (met mate eten).  De bond dringt bij minister Hoogervorst (VWS) aan op een verbod op gezondheidsclaims op ongezonde producten. Het onderzoek naar  ontbijtgranen staat in de Consumentengids van oktober die vandaag verschijnt.

Op de onderzochte ontbijtproducten staat vaak iets over hoe goed het is om ermee te ontbijten. Dat een product calcium, vitaminen en ijzer bevat wordt vaak prominent voorop de verpakking vermeld, waarmee een positieve invloed op de gezondheid wordt gesuggereerd. Gezondheidsclaims horen echter niet thuis op producten die op basis van te veel verzadigd vet en/of te weinig voedingsvezel maar met mate gegeten zouden moeten worden. Als dit wel gebeurt worden mensen echt op het verkeerde been gezet. De Consumentenbond heeft in de Consumentengids 55 verschillende ontbijtgranen voorzien van een kleurcode. Deze geeft weer hoe gezond het product is: groen (bij voorkeur eten), geel (middenweg) of rood (met mate eten). Zes producten belanden in de groene categorie, 16 in de rode categorie en de rest in de gele categorie. De kinderproducten vallen bijna allemaal in de rode categorie en zijn vaak niet meer dan koolhydraatbommetjes met veel suiker. Om er toch wat van te maken, worden er vitaminen of andere ‘goede stoffen’ toegevoegd. De grote hoeveelheid energie (lees calorieën) wordt regelmatig als iets goeds gepresenteerd. De bond vindt dit onacceptabel en eist daarom een verbod op gezondheidsclaims op producten die een rode kleur verdienen. Daarnaast moeten fabrikanten hun producten gezonder maken door meer voedingsvezel en juist minder verzadigd vet en suiker toe te voegen. Speciaal op kinderen gerichte producten moeten als eerste gezonder gemaakt worden.

In het kader van de campagne ‘bond kiest gezond’ heeft de Consumentenbond een eisenpakket overhandigd aan minister Hoogervorst (VWS). De maatregelen moeten er toe leiden dat consumenten kunnen kiezen uit een ruimer aanbod van betaalbare gezondere voedingsproducten in winkels en op andere plekken. Consumenten moeten in één oogopslag kunnen zien of ze te maken hebben met een gezond product. Een verbod op reclame voor ongezonde producten gericht op kinderen moet de constante verleiding indammen. Misleiding moet worden tegengegaan door een verbod op het gebruik van gezondheidsclaims op ongezonde producten.

Media kunnen voor meer informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl