icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Prestaties NS in 2005 ver onder de maat

Nieuws|

Gepubliceerd op:5 januari 2006


In 2005 reed 84,7% van de treinen op tijd, dat wil zeggen met minder dan 3 minuten vertraging. Dit terwijl met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een punctualiteit van 86,5% was afgesproken.

De Consumentenbond vindt het een slechte zaak dat de NS er maar niet in slaagt om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren, maar wel keer op keer onhaalbare afspraken maakt met de overheid. Bovendien worden wel elk jaar de prijzen maximaal verhoogd.

<img height="168" alt="Maar nu voordelig kennis met de Reisgids" hspace="10" src="/images/algemeen/trein.jpg" width="150" align="left" border="0">Meer reizigers, slechtere dienstverlening
Hoewel in 2005 meer mensen de trein genomen hebben (4%), is de kwaliteit van de dienstverlening fors afgenomen. Dat blijkt uit de door NS zelf bekend gemaakte cijfers, maar ook uit de waarderingscijfers van de klant: met name stagneren de rapportcijfers voor prijs-kwaliteitverhouding, informatie bij verstoringen en op tijd rijden. Deze liggen al jaren op een veel te laag niveau.

De NS wijt de problemen onder andere aan achterstallig onderhoud, computerstoringen, het weer en zelfs aan de reiziger, maar niet aan zichzelf. De bond vindt dat de NS zo langzamerhand eens de hand in eigen boezem moet steken en zich dient af te vragen wat ze zélf verkeerd doet. Intussen staat de reiziger met lege handen, want een alternatief is er voor velen niet. 

Koppelen prijs en kwaliteit
De enige remedie is volgens de Consumentenbond het koppelen van de prijs van het spoorkaartje aan de kwaliteit van de dienstverlening. Blijft deze achter, dan mag ook de prijs niet omhoog. In ‘normale’ markten waar wel concurrentie is, werkt dit principe tenslotte al jaren. 

Lees ook
Persbericht Locov van 5 januari 2006
Brief aan minister Peijs

Elke week tests en wetenswaardigheden?
Meld u dan aan voor de Consumentenbond Nieuwsbrief