icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kwaliteit prints van navulinkt loopt sterk uiteen

Nieuws|

Gepubliceerd op:6 januari 2006


De kwaliteit van prints uit nagevulde cartridges wisselt. Omdat de inkt een stuk goedkoper is kan navullen de moeite lonen, maar dan wel met de juiste inkt. Daarnaast wordt de cartridge in de winkel niet altijd volledig nagevuld. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de Consumentenbond naar de prijs en printkwaliteit van originele en nagevulde cartridges. De resultaten worden gepubliceerd in ons tijdschrift de Digitale Consument die vandaag verschijnt.

<img height="200" alt="" src="/images/algemeen/digitaleconsumentjan150.jpg" width="158" align="left" border="0">Een setje merkinkt kost al snel €50. Alternatieven zoals de klooncartridge, zelf bijvullen of navullen in de winkel zijn beduidend goedkoper. De prints die de Consumentenbond in deze test maakte met originele inkt geven over het algemeen de beste kwaliteit, maar voor wie niet al te kritisch is vormt de in het inktstation nagevulde cartridge een prima en betaalbaar alternatief.

Cartridges niet volledig gevuld
Het meest opvallende uit de test is dat winkels de cartridges vaak niet volledig navullen, in tegenstelling tot wat zij beloven. 70% van de cartridges uit de test bleek niet volledig nagevuld, in één geval zelfs maar voor de helft. De kwaliteit van de kleur van de prints met navulinkt loopt flink uiteen. Bij de slecht scorende prints was er sprake van een duidelijke verschuiving van kleur (bijvoorbeeld te geel of te groen).

Merkfabrikanten zijn tegen het navullen en beweren dat de kwaliteit van de prints niet te garanderen is. De Consumentenbond vindt uit milieuoogpunt dat navullen wel moet worden toegestaan. Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat het printen er een stuk goedkoper door wordt. In 2002 is in het Europees Parlement een motie aangenomen die verbiedt dat bedrijven maatregelen nemen die het navullen tegengaan. Deze beslissing is nog niet uitgewerkt in wetgeving. De Consumentenbond wil dat deze wet zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Daarnaast verwacht de bond van de winkels dat als zij de klant laten betalen voor een volle nagevulde cartridge, deze ook volledig is gevuld.

Lees ook
Het complete artikel 'Druk de prijs' (pdf, direct toegang exclusief voor Bond Online-abonnees)

Bestel ook
De Digitale Consument van januari/februari in onze webwinkel