icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Zalm moet hypotheekbonus afschaffen

Nieuws|

Gepubliceerd op:18 april 2006


<img height="135" alt="Bezoek het dossier Spaarhypotheken" hspace="10" src="/images/focusplaatjes/spaarhypotheek185x135.jpg" width="185" align="right" vspace="10" border="0">De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben vandaag in het Financieele Dagblad minister Zalm gevraagd hypotheekbonussen af te schaffen. Wie zich profileert als onafhankelijke hypotheekadviseur, maakt zich bij de consument niet geloofwaardig door afspraken te maken over omzetgerelateerde bonussen, stellen beide verenigingen.

Concurrentie moet plaatsvinden op basis van de kwaliteit van de producten, niet op grond van provisies en prikkels voor de tussenpersoon. Zalm zelf zegt ook af te willen van gekleurde adviezen die niet in het belang van de consument zijn. Daartoe heeft hij aanvullende regels aangekondigd op de wet Financiële Dienstverlening.

Bonussen openbaar
Transparantie over bonussen lijkt echter niet goed geregeld te worden. Want tussenpersonen krijgen toch de kans via de achterdeur bonussen binnen te halen. Zij hoeven de consument immers alleen globaal te vertellen dat ze bonussen krijgen. En Zalm lijkt hieraan niets te willen doen om ‘marktwerking niet te verstoren’. Toch doet hij dat al door te stellen dat de ‘normale’ beloning openbaar moet worden gemaakt.

Als hij het ondoorzichtige bonussysteem laat bestaan, zal de markt ongetwijfeld een groot deel van de ‘normale’ beloning naar de bonusstructuur brengen. Dan is het wetsvoorstel niet meer dan een cosmetische operatie, vinden Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.

Lees ook
Test Aflossingsvrije hypotheken
Test Spaarhypotheken