icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Europese regels voedselclaims verwarrend

Gepubliceerd op:16 mei 2006


Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe wetgeving voor voeding. Positief is dat beweringen als ‘light’ en ‘goed voor hart en bloedvaten’ wetenschappelijk moeten worden onderbouwd. Claims moeten vooraf worden getoetst. Teleurstellend is dat op producten die slecht scoren in één van de categorieën vet, suiker of zout, nog steeds een voedselclaim op de verpakking mag komen. Als compromis is nu beslist dat die slechte score ook op de verpakking komt. Met als resultaat dat er een dubbele, verwarrende boodschap ontstaat.

Tegenstrijdige boodschap
Obesitas is nog steeds een groeiend probleem. De noodzaak om dit probleem aan te pakken, wordt steeds zichtbaarder. Vandaar ook het belang om voedsel- en gezondheidsclaims op ongezonde producten aan banden te leggen. De soms valse en misleidende claims zetten mensen aan tot ongezond eten.

Dinsdag 16 mei heeft het Europees Parlement beslist dat er nog steeds claims zoals ‘goed voor uw botten’ of ‘weerstandverhogend’ op ongezonde producten mogen, met als voorwaarde dat wel duidelijk op de verpakking staat dat het product veel suiker, zout of vet bevat. Voor consumenten is dit een verwarrende boodschap. Een product claimt aan één kant dat het gezond is en tegelijkertijd vermeldt het dat er veel vet, zout of suiker in zit. Nog steeds is het dan niet duidelijk of het om een ongezond product gaat of niet. Nu kan de fabrikant nog steeds verleiden met drop met 0% vet of lolly’s die vitamines bevatten en suggereren dat deze gezond zijn.

Lees ook
Verduidelijking van de verschillende versies van artikel 4 (pdf, 737kB)
Consumentenbond bezorgd over nieuwe voedingswet (10 mei 2006)

Meer lezen
De test Claims
De actie Bond kiest gezond
De test De kleur van gezonde voeding