icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Vast energiecontract loont niet snel

Nieuws|

Gepubliceerd op:26 juni 2006


Energieleveranciers bieden klanten de mogelijkheid een contract af te sluiten met een langere looptijd. De Consumentenbond heeft berekend dat de energieprijs wel erg fors moet stijgen wil dat voordeel opleveren. Bovendien moeten de leveranciers betere informatie geven over wat deze vaste energiecontracten precies inhouden.

<img height="135" alt="" hspace="5" src="/images/themas/focus/focus_boven/energie_boven_b.jpg" width="185" align="right" vspace="5" border="0">Energiebedrijven willen consumenten doen geloven dat vaste contracten gunstig zijn omdat de energierekening gedurende de looptijd van het contract dan vast ligt. Dat geldt echter maar voor een beperkt deel van de energierekening, namelijk alleen de levering en niet de belastingen en transportkosten.

Rekenvoorbeeld
De Consumentenbond heeft als rekenvoorbeeld een contract bij Nuon voor elektriciteit voor 3 jaar bekeken. Het break-evenpoint ligt bij een prijsstijging van 38,1% na 18 maanden. Stijgt de prijs van een normaal (variabel) contract daar met 5% bovenuit, dan is er de eerste maanden een verlies van circa € 50 en de laatste 18 maanden een voordeel van circa €65. Per saldo over 3 jaar een besparing van ongeveer €15.

Het lijkt er op dat energieleveranciers het vaste contract meer zien als klantenbinder dan als een buitenkans voor de consument.

Lees ook
Alles over Energieleveranciers