icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Energiecompensatie sigaar uit eigen doos

Nieuws|

Gepubliceerd op:17 augustus 2006


Het kabinet heeft toegezegd dit najaar consumenten €52 te geven als compensatie van de hoge energierekening. Tuinbouworganisaties hebben ontdekt dat Gasunie Nederland het eerste halfjaar een extra prijsverhoging van ongeveer drie eurocent per kuub heeft doorgevoerd. Dit nog bovenop de prijsstijgingen veroorzaakt door de stijgende olieprijzen. De Consumentenbond verwacht dat ook consumenten worden geconfronteerd met deze prijsverhoging. Een gemiddeld gezin zal dan €51 extra per jaar moeten betalen. Met deze prijsstijging betalen consumenten de compensatie uiteindelijk weer zelf.

<img height="135" alt="" hspace="5" src="/images/themas/focus/focus_boven/cv_focus_boven.jpg" width="185" align="left" vspace="5" border="0">LTO Nederland, het Productschap Tuinbouw en Glaskracht Nederland, hebben een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over mogelijk machtsmisbruik. De Consumentenbond steunt de klacht van deze organisaties. Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken is per brief gevraagd kritisch te kijken naar het gasprijsbeleid.

Concurrentie
De gasmarkt is officieel een vrije markt, maar in de praktijk blijkt er niet of nauwelijks sprake te zijn van concurrentie. De energieleveranciers die gas aan consumenten leveren zijn voor de inkoop bijna geheel aangewezen op Gasunie. Een vertegenwoordiger van de overheid zit in de Raad van Gedelegeerd Commissarissen van de Gasunie, die het verkoopbeleid bepaalt en heeft ingestemd met het nieuwe prijsbeleid van Gasunie. De Consumentenbond heeft minister Wijn om opheldering gevraagd.

Lees ook
Alles over Energieleveranciers
De test CV-ketels