icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Nederlandse waakhond pakt spam stevig aan

Nieuws|

Gepubliceerd op:30 november 2006


Telecomwaakhond OPTA doet het goed in zijn strijd tegen ongevraagde e-mailtjes, zogeheten spam. Volgens onderzoek van de Europese Commissie heeft de waakhond de uit Nederland afkomstige spam met 85% verlaagd.

Dit cijfer is indrukwekkend. De werkwijze van OPTA dient volgens de Europese Commissie dan ook als voorbeeld voor de waakhonden van de andere lidstaten. De andere landen doen het lang niet zo goed, waardoor nog steeds 32% van alle spam uit Europa afkomstig is.
 
Digitale plagen
Het is nu zaak dat OPTA ook andere digitale plagen stevig gaat aanpakken, zoals spyware (software die het gedrag van gebruikers in de gaten houdt) en phishing mails (nepmails waarin mensen worden verleid hun wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens in te voeren). In de ogen van de Consumentenbond moet OPTA van bedrijven, die digitale producten en diensten aan consumenten aanbieden, eisen dat ze adequate beveiligingsmaatregelen nemen. Ook moet OPTA streng optreden tegen cyber criminelen. Het zou goed zijn als de telecomwaakhond bij andere digitale gevaren net zo daadkrachtig te werk gaat als bij spam.

Lees ook
Alles over Digitale veiligheid