icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Strengere vetnormen gehakt gaan niet ver genoeg

Nieuws|

Gepubliceerd op:27 november 2006


De vetnormen voor gehakt gaan omlaag. Het ministerie van Volksgezondheid komt met dit voorstel slechts ten dele tegemoet aan de wens van de Consumentenbond.
Volgens het voorstel mag gehakt voortaan maximaal 15% vet bevatten om door te gaan als ‘mager’. In de Warenwet ligt die grens nu nog op 20%. Voor gewoon rundergehakt gaat de maximale hoeveelheid vet omlaag van 35 naar 25%. De Consumentenbond vindt de verlaging een stap in de goede richting, maar het plan gaat niet ver genoeg.

Strengere normen
De bond pleit voor veel strengere normen en exacte aanduiding van de hoeveelheid vet in gehakt. Bij verpakt gehakt kan dat op het etiket, bij de slager door middel van bordjes in de vitrine. Bovendien is de term ‘mager’ in het huidige systeem misleidend. Het suggereert dat het om een voorkeursproduct gaat, terwijl dat volgens het Voedingscentrum alleen het geval is bij vlees met heel weinig vet, zoals kipfilet of biefstuk. De Consumentenbond heeft het ministerie per brief gevraagd alsnog rekening te houden met deze punten.

Lees ook
Nieuwsbericht van 30 mei 2006
Alles over gehakt