icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Nieuw voedingslogo zorgt voor nog meer onduidelijkheid

Nieuws|

Gepubliceerd op:4 juli 2007


Wie bewust wil kiezen voor gezonde producten, ziet door de bomen het bos niet meer. Met de introductie van weer een nieuw logo creëert de levensmiddelenindustrie nog meer onduidelijkheid. De Consumentenbond pleit voor een overkoepelend systeem waarbij de consument echt in één oogopslag ziet in hoeverre een product gezond is.

Na het ‘Gezonde keuze klavertje’, het ‘Ik kies bewust stempel’ en enkele losse initiatieven worden tal van producten nu ook voorzien van de ‘Dagelijkse Voedingsrichtlijn’. Dit systeem geeft aan hoeveel calorieën, suiker, vet en natrium de producten per portie bevatten. Dat is ten opzichte van de kleine lettertjes op het etiket waardevolle aanvullende informatie, maar er zijn ook flink wat kanttekeningen bij te plaatsen.

Stoplichtsysteem
Met name de percentages zijn lastig in perspectief te plaatsen. En het woord ‘voedingsrichtlijn’ suggereert dat je aan de 100% moet komen, terwijl je qua verzadigd vet en zout juist zo ver mogelijk onder het dagelijkse maximum moet blijven. Een systeem met kleuren op de voorkant van álle producten is veel duidelijker. Dit ‘stoplichtsysteem’ wordt inmiddels in Engeland met succes toegepast.

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe systeem.