icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Ministers laten onderzoek doen naar kipfilet

Nieuws|

Gepubliceerd op:12 maart 2008


Op last van de ministers Klink en Verburg komt er een grondig onderzoek naar onregelmatigheden in kipfilet. Dat blijkt uit het antwoord op kamervragen van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) naar aanleiding van het kipfilet-onderzoek van de Consumentenbond. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

Bij microscopisch onderzoek stuitte de Consumentenbond bij 1 op de 3 kipfilets op onbekend materiaal dat gelijkenis vertoont met watervasthoudende stoffen. Het toevoegen van water aan vlees is op zich niet verboden, mits duidelijk op de verpakking staat om hoeveel water en watervasthoudende stoffen het gaat. Bovendien mag de kip dan volgens de Warenwet alleen verkocht worden als ‘kipproduct’ en dus niet als de door de bond geteste ‘verse kipfilet’. 

Vier boetes

In een reactie op het onderzoek van de Consumentenbond ontkennen vertegenwoordigers van de pluimveesector en leveranciers dat zij iets aan de kip toevoegen. Uit de beantwoording van de kamervragen blijkt echter dat de VWA de afgelopen twee jaar toch vier keer een ondernemer heeft beboet wegens misleiding. En dat op basis van in totaal 111 gecontroleerde monsters.

Onbekend materiaal aangetroffen in kipfilets

Dossier Kipfilet