icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Banken: geef rentevoordeel door aan consumenten

Gepubliceerd op:19 november 2008


Banken moeten het voordeel van de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) doorgeven aan consumenten. De Consumentenbond roept de banken op de hypotheekrentetarieven evenredig te verlagen. De bond vraagt de minister van Financiën er scherp op toe te zien dat de banken geen oneigenlijk gebruik maken van de goedkopere financieringsmogelijkheden die de renteverlagingen van de ECB bieden en zo nodig in te grijpen.

Sinds begin oktober heeft de Europese Centrale Bank haar rente met een volle 1% verlaagd om de economische groei te stimuleren. De renteverlagingen zijn bedoeld om de economie te stimuleren en niet om de zakken van de banken te spekken. Uit onderzoek van de Consumentenbond onder bijna 40 hypotheekverstrekkers blijkt daarentegen dat zij begin augustus gemiddeld bijna 1% opslag rekenden bij variabele hypotheekrente, in vergelijking tot de 3-maands geldmarktrente (Euribor).

Medio november hebben de banken die opslag gemiddeld tot bijna 2% laten toenemen. Banken verdienen nu dus twee keer zoveel op deze hypotheken en consumenten moeten daarvoor betalen. Terwijl juist in deze financieel onzekere tijden consumenten meer financiële ruimte nodig hebben. De Postbank kondigde 18 november 2008 aan de variabele hypotheekrente met ruim 1% te verlagen en geeft hiermee aan dat er (veel) ruimte zit in de marges die banken hanteren bij de hypotheekrente. De bond roept de banken die hun opslag hebben verhoogd op dit voorbeeld te volgen.