icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

SER adviseert aanpassing conceptrichtlijn Consumentenrechten

Nieuws|De bescherming van Europese consumenten is in de conceptrichtlijn Consumentenrechten onvoldoende. Dat concludeert de Commissie voor Consumentenaangelegenheden van de SER (SER-CCA), waarin ook de Consumentenbond vertegenwoordigd is, in zijn advies aan het Nederlandse kabinet. Met name het recht op garantie en de regels rondom algemene voorwaarden moeten worden verbeterd. Het kabinet zal dit advies gebruiken bij de onderhandelingen in Europa.

Gepubliceerd op:28 mei 2009


De SER-CCA adviseert de regels rondom garantie (namelijk altijd twee jaar) aan te passen en gedurende de hele periode een omgekeerde bewijslast in te voeren. Dit betekent dat als een product te snel kapot gaat, een ondernemer aannemelijk moet maken dat het defect niet veroorzaakt is door fout in het apparaat, maar bijvoorbeeld door verkeerd gebruik van de koper. Daarnaast moet de lijst met onredelijke bepalingen in algemene voorwaarden, die ongunstig zijn voor consumenten, uitgebreid worden, om consumenten goed te beschermen en op voorhand al onnodige discussie tussen consumenten en ondernemers te voorkomen.

Harmonisatie

De Europese Commissie wil alle regels voor consumentenbescherming binnen de lidstaten gelijktrekken. Dit is voor de Consumentenbond alleen bespreekbaar als het niveau van consumentenbescherming hoog is. De huidige ontwerprichtlijn, die verdergaande nationale regels verbiedt, biedt echter onvoldoende bescherming en moet op dat punt worden bijgesteld.