icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Nasi- en bamipakketten niet altijd vers

Nieuws|Consumenten kunnen nasi- en bamipakketten beter niet tot de uiterste houdbaarheidsdatum bewaren. Dit blijkt uit een test waarbij de Consumentenbond zeven verschillende mixen met kool, peen, prei en taugé onder de loep nam. Op de uiterste bewaardatum was slechts 10% van de onderzochte pakketten nog echt vers te noemen.

Gepubliceerd op:8 oktober 2010


De Consumentenbond onderzocht van zeven merken nasi- en bamipakketten ieder tien pakketten. De meest verse mix op de houdbaarheidsdatum bleek de biologische van het merk Proef, dat in natuurvoedingswinkels in de schappen ligt. Vier van de tien pakketten van dit merk waren nog maar vers op de houdbaarheidsdatum, maar dit is altijd nog beter dan dat van de grote supermarktketens. Daar bleek hooguit één op de tien mixen op de uiterste houdbaarheidsdatum nog vers en bij Lidl was zelfs geen enkel getest pakket nog maar enigszins vers.

Bacteriën

45 van de 70 onderzochte groentepakketten bevatten meer dan 10 miljoen melkzuurbacteriën per gram groente. Die bacteriën zijn een indicatie van de versheid van een product. Ze zijn niet ziekmakend, maar grote aantallen zijn een indicatie dat een product te lang bewaard is en dat de kwaliteit sterk verminderd is. Op één pakket, van C1000, werd een flinke hoeveelheid darmbacteriën aangetroffen. Dit kan voedselinfecties veroorzaken, maar alleen bij onvoldoende verhitting.

Meer informatie over dit onderzoek staat in de Gezondgids van oktober/november 2010.

Zie ook onze test van gesneden groenten.