! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuigers mét of zonder zak

Er zijn stofzuigers met en zonder stofzak. Wat zijn de voor- en nadelen van deze typen? En hoe kies je het type dat het beste bij jou past?   

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:8 juni 2021

Artikel sledestofzuiger

Het meest gebruikelijke type stofzuiger met een snoer noemen we ook wel een sledestofzuiger. Deze naam stamt nog uit de tijd dat er onder de stofzuiger (het 'karretje' dat je achter je aantrekt) glij-ijzers zaten in plaats van de wieltjes van nu. Sledestofzuigers zijn er met en zonder stofzak.  

Stofzak of stofreservoir?

Vrijwel alle stofzuigermerken, op Dyson na, hebben zowel modellen mét als zonder stofzak. Ruim een kwart tot een derde van alle verkochte stofzuigers is zakloos.

Stofzuiger met stofzak

stofzakBij een stofzuiger met stofzak haal je de stofzak uit de stofzuiger als deze vol is. Je gooit het opgezogen vuil samen met de zak weg. Hierdoor kom je niet in aanraking met het stof. Wel zo fijn als je een stofmijtallergie hebt. De stofzak fungeert tegelijk als stoffilter. 

Stofzuiger zonder zak

stofreservoirBij een stofzuiger zonder stofzak wordt het vuil opgevangen in een stofbak of stofreservoir. Deze stofzuigers maken gebruik van ‘cycloontechnologie’ waarbij de lucht via een soort spiraal door de container draait. Grotere stofdeeltjes komen door de centrifugerende kracht tegen de buitenwand van de stofbak aan en vallen vervolgens naar de bodem van de bak. Deze stofzuigers worden daarom ook wel cycloonstofzuigers genoemd.

Zak of zakloos: de verschillen

 Mét stofzak

Zonder stofzak

Gemiddeld betere zuigkracht

Gemiddeld minder zuigkracht

Je komt (bijna) niet in aanraking met het stof 

Contact met het stof is bij het legen onvermijdelijk

Kosten en gedoe van stofzakken kopen

Stofzakken kopen niet nodig

Grotere stofopvang

Kleinere stofopvang

Gemiddeld iets stiller

Gemiddeld iets lawaaiiger

Zuigkracht

Gemiddeld zuigt een stofzuiger met stofzak iets beter dan een zakloze, maar de verschillen worden steeds kleiner. 

Geen verschil: afname zuigkracht als er meer stof in zit

Er wordt gezegd dat de zuigkracht sneller afneemt met een stofzuigerzak dan met een stofbak, maar dat blijkt niet uit onze tests. In beide categorieën vind je stofzuigers die goed of juist slecht de zuigkracht behouden naarmate hij voller raakt. Ook zien we dat stofzuigers die goed zijn in het behouden van de zuigkracht van alle merken kunnen zijn.

Resultaten worden opgehaald...

Gemiddeld €60 voor stofzakken 

Nieuwe stofzuigerzakken kosten zo'n €1 tot €3,50 per stuk, afhankelijk van de soort en het merk. Gemiddeld ben je over de levensduur van je stofzuiger zo'n €60 kwijt aan nieuwe stofzuigerzakken. We nemen dit bedrag mee in de berekening voor de Beste Koop.

Capaciteit verschilt nauwelijks meer

Gemiddeld hebben losse stofzakken een iets grotere inhoud dan stofbakken. Je kunt met een stofzuiger met stofzak gemiddeld dus iets meer stof opzuigen dan met een zakloze stofzuiger. Maar dat verschil wordt steeds kleiner. In onze test meten we hoeveel stof er in de stofzak of stofbak past. 

Zakloos maakt soms meer lawaai

Voorheen waren zakloze stofzuigers een stuk lawaaiiger dan stofzuigers met zak. Maar ook daarbij wordt het verschil steeds kleiner. Gemiddeld genomen zijn stofzuigers met zak nog steeds wat stiller. 

Verwisselen stofzak beter bij stofallergie

Bij het verwisselen van de stofzak kom je minder in aanraking met het stof dan bij het legen van een stofbak. In een stofzak wordt het vuil bij elkaar gehouden, maar met een zakloze stofzuiger klop je het stof zo de lucht in. Dat maakt een stofzuiger met stofzak geschikter voor mensen met stofallergie.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke stofzuigers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste stofzuiger

Stofzuigers - Voorkom miskoop - illustratie

Lees verder