icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sledestofzuigers

Een stofzuiger is onmisbaar in huis. Vrijwel elk huis heeft wel een sledestofzuiger. Maar hoe werkt zo’n stofzuiger eigenlijk? Er zijn 3 verschillende manieren om het stof op te vangen en verschillende aspecten om een stofzuiger optimaal te laten zuigen.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  22 mei 2018

Artikel sledestofzuiger

Een stofzuiger werkt in feite als een filter van de luchtstroom. Vieze lucht wordt naar binnen gezogen en het vuil wordt vastgehouden in een zak of bak en filters. Schone lucht wordt weer uit de stofzuiger geblazen.

Zodra de stofzuiger wordt aangezet, verplaatst zich een luchtstroom van de zuigmond door de zuigbuis, slang en slede naar het uiteinde van de stofzuiger.

In de stofzuiger zet de elektrische motor een turbine in werking. Deze veroorzaakt een lage druk in het apparaat. Door het drukverschil zuigt het apparaat lucht en vuil op.

Soorten stofopvang

De luchtstroom kan op 3 manieren opgevangen worden.

 • stofzakStofzak
  De vuile lucht stroomt door de zak. Deze houdt de grotere vuile deeltjes vast. Daarmee doet de zak dienst als eerste en belangrijkste filter. Lees meer over stofzakken. De schone lucht gaat vervolgens via de motorfilter en uitblaasfilter weer de buitenlucht in.
 • stofreservoirStofreservoir
  In zakloze sledestofzuigers wordt gebruikgemaakt van ‘cycloontechnologie’. Lucht stroomt via een soort spiraal door een trechtervormige container. Grotere stofdeeltjes komen door de centrifugerende kracht tegen de buitenwand van de stofbak aan en vallen vervolgens naar de bodem. De schone lucht wordt via het motor- en/of uitblaasfilter weer de buitenlucht in geblazen.
 • Stofzuiger met waterfilter
  Bij sledestofzuigers met een waterfilter gaat de luchtstroom via water. De stofdeeltjes worden vastgehouden door het water en de lucht verlaat de stofzuiger uiteindelijk via een HEPA-filter.De watercontainer kun je met kraanwater vullen en na gebruik weer legen. Stofzuigers met een waterfilter claimen een minimale stofuitstoot en zouden daarom met name geschikt zijn voor mensen met stofallergie. Onze Franse collega’s hebben geconcludeerd dat deze stofzuigers zeker niet het beste zijn qua stofuitstoot. Er zijn er zelfs modellen die dikke onvoldoendes scoren. Ook is onderzocht dat in het water schimmels kunnen ontstaan, wat zeker niet wenselijk is bij een allergie.

Zo werkt je stofzuiger het best

 • Efficiënt mondstuk
  Een goed mondstuk is zo vormgegeven dat er een zo'n breed mogelijke luchtstroom in de zuigbuis terechtkomt. Er lekt zo weinig mogelijk lucht langs de randen van het mondstuk. Lees meer over mondstukken.
 • Gesloten luchtstroom
  Hoe efficiënter de lucht door de stofzuiger kan stromen, hoe groter de zuigkracht. Dit verschil merk je goed als je de luchtstroomregelaar open zet. Bij een goede stofzuiger sluiten alle onderdelen naadloos op elkaar aan, zodat er geen lucht kan lekken.
 • Goede doorstroom
  Te veel vuil in de filters, stofzak of bak houdt de luchtstroom tegen. Hierdoor kan de zuigprestatie verminderen en de motor oververhit raken. Onderhoud een stofzuiger daarom goed. 
 • Efficiënte filters
  Een goed filter houdt zo veel mogelijk (kleine) stofdeeltjes tegen, voordat de lucht weer wordt uitgeblazen. Een motorfilter beschermt zo de motor, een uitblaasfilter vangt de laatste deeltjes op. Lees meer over filters en stofallergie.
 

Test stofzuigers