icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten sledestofzuigers

Je hebt sledestofzuigers in allerlei varianten; mét en zonder stofzak of met waterfilter. Wat is eigenlijk het verschil? En hoe werkt zo'n stofzuiger precies?  

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:10 oktober 2018

Artikel sledestofzuiger

Sledestofzuigers

Sledestofzuigers zijn de gewone, klassieke stofzuigers zoals we die in het huishouden kennen. Het is het type dat doorlopend wordt getest in de stofzuigertest. Ze hebben vrijwel altijd een snoer (anders dan steelstofzuigers) en kunnen verschillende soorten filters en mondstukken hebben. Ze worden gebruikt om vuil van harde vloeren of tapijt te zuigen, maar kunnen ook trap, plinten, meubels, gordijnen en plafond zuigen. Ze zijn meestal niet geschikt om nat of heel fijn of grof vuil te zuigen. Hiervoor kun je beter een waterstofzuiger kiezen.

Sledestofzuigers zijn er in verschillende varianten. Zo heeft een ketelstofzuiger een rechtopstaande slede met meer inhoud, zoals bijvoorbeeld Numatic. De meeste ketelstofzuigers zijn echter geschikt voor het grovere werk als waterstofzuiger. Er zijn sledestofzuigers met een stofzak waarin het vuil wordt opgevangen. Maar er zijn ook zakloze sledestofzuigers, waarbij het vuil in een bak terechtkomt. Bij een stofzuiger met waterfilter houdt het water het vuil vast.

Stofzuiger met stofzak

stofzakVrijwel alle stofzuigermerken, op Dyson na, hebben stofzuigers met een stofzak. Hierbij stroomt de vuile lucht door de zak en houdt deze de grote vuile deeltjes vast. De zak is daarmee het eerste en belangrijkste filter.

Gemiddeld zuigt een stofzuiger met stofzak iets beter dan een zakloze, maar de verschillen worden steeds kleiner en er zijn uitstekende zakloze modellen verkrijgbaar.

Bij het verwisselen van de stofzak kom je minder in aanraking met het stof dan met het legen van een stofbak. Dat maakt een stofzuiger met stofzak geschikter voor mensen met stofallergie.

Stofzuigers zonder stofzak

stofreservoirEen stofzuiger zonder stofzak heeft een stofreservoir waarin het vuil wordt opgevangen. De stofzuiger maakt gebruik van ‘cycloontechnologie’. Hierbij stroomt de lucht via een soort spiraal door een trechtervormige container. Grotere stofdeeltjes komen door de centrifugerende kracht tegen de buitenwand van de stofbak aan en vallen vervolgens naar de bodem.

Zakloze stofzuigers zijn ideaal als je het vervelend vindt om stofzakken te kopen. Bovendien scheelt het natuurlijk in de kosten. Je leegt slechts de stofbak en je bent weer klaar om verder te zuigen.

Maar het legen van de stofbak is een stoffig klusje. Waar het vuil in een stofzak bij elkaar wordt gehouden, klop je het met een zakloze stofzuiger zo de lucht in bij het legen. 

Voorheen waren zakloze stofzuigers lawaaiiger en minder goed. Tegenwoordig zijn er hele stille zakloze stofzuigers te koop met flinke zuigkracht. 

Stofzuigers met waterfilter

Bij sledestofzuigers met een waterfilter gaat de luchtstroom via water. De stofdeeltjes worden vastgehouden door het water. De watercontainer kun je met kraanwater vullen en na gebruik weer legen. Stofzuigers met een waterfilter claimen een minimale stofuitstoot en zouden daarom met name geschikt zijn voor mensen met stofallergie.

Tests van onze Portugese collega's wijzen uit dat deze stofzuigers absoluut niet de beste zijn qua stofuitstoot. Ze halen amper een voldoende en sommige zelfs dikke onvoldoendes. Ook is onderzocht dat in het water schimmels kunnen ontstaan, wat zeker niet wenselijk is bij een allergie.

Zo werkt je stofzuiger het best

Een stofzuiger werkt in feite als een filter van de luchtstroom. Vieze lucht wordt naar binnen gezogen en het vuil wordt vastgehouden in een zak of bak en filters. Schone lucht wordt weer uit de stofzuiger geblazen.

Zodra de stofzuiger wordt aangezet, zet de motor een turbine in werking die er door drukverschil voor zorgt dat het apparaat lucht en vuil aanzuigt. De luchtstroom verplaatst zich van de zuigmond door de zuigbuis, slang en slede naar het uiteinde van de stofzuiger. 

Voor een optimaal werkende stofzuiger zijn de volgende onderdelen belangrijk: 

 • Efficiënt mondstuk
  Een goed mondstuk is zo vormgegeven dat er een zo'n breed mogelijke luchtstroom in de zuigbuis terechtkomt. Er lekt zo weinig mogelijk lucht langs de randen van het mondstuk. Lees meer over mondstukken.
 • Gesloten luchtstroom
  Hoe efficiënter de lucht door de stofzuiger kan stromen, hoe groter de zuigkracht. Dit verschil merk je goed als je de luchtstroomregelaar open zet. Bij een goede stofzuiger sluiten alle onderdelen naadloos op elkaar aan, zodat er geen lucht kan lekken.
 • Goede doorstroom
  Te veel vuil in de filters, stofzak of bak houdt de luchtstroom tegen. Hierdoor kan de zuigprestatie verminderen en de motor oververhit raken. Onderhoud een stofzuiger daarom goed. 
 • Efficiënte filters
  Een goed filter houdt zo veel mogelijk (kleine) stofdeeltjes tegen, voordat de lucht weer wordt uitgeblazen. Een motorfilter beschermt zo de motor, een uitblaasfilter vangt de laatste deeltjes op. Lees meer over filters en stofallergie.

Lees ook: