icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beter een nieuwe of een oude iPad kopen?

Apple brengt elk jaar op z'n minst 1 nieuwe iPad op de markt. Er liggen echter ook nog flink wat 'oude' iPads in de winkel, en soms voor een lagere prijs dan voor een nieuwe. Welke iPads zijn er te vinden en hoe doen zij het als goedkoper alternatief?
Elvin Dujardin
Elvin Dujardin

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  28 februari 2018

iPad pro 7 in winkel

De Apple iPad Pro 10.5 is de opvolger van de iPad Pro 9.7 en is op dit moment de nieuwste iPad die verkrijgbaar is. Er ligt echter ook nog een groot aanbod van bestaande iPads in de winkel. Sommige daarvan zijn ook nu nog interessant, bijvoorbeeld vanwege prijsdalingen, terwijl we andere juist sterk afraden. 

Nieuwe vs oude iPads

Wie toch een iPad wil, bijvoorbeeld vanwege het fijne iOS-besturingssysteem, heeft meer keuze dan alleen de nieuwste. De hoge snelheid waarmee de iPads elkaar opvolgen betekent namelijk dat er nog best veel verschillende iPads te krijgen zijn. Aangezien Apple elk jaar met nieuwe modellen komt, zijn sommige van deze iPads zelf ook nog best nieuw en voor veel gebruikers prima geschikt. Dat geldt echter niet voor alle iPads, sommige te traag of krijgen geen ondersteuning meer van Apple. Toch liggen ook die nog steeds in de winkel. Welke iPads zijn geschikt en welke juist niet?

iPad-assortiment

Update peildatum prijzen: 28 februari 2018

 

ipad air 2iPad Air 2
Introductiejaar: 2014
Richtprijs: €440
Prijsdaling sinds introductie: €60
Testresultaat

De iPad Air 2 is alweer ruim 3 jaar oud, maar kan nog best goed met de tijd mee. De vraag is wel of je hem nu nog nieuw zou willen kopen. Met de komst van de lager geprijsde nieuwe iPad (2017) is hij een stuk minder interessant. De nieuwe iPad is op de meeste onderdelen iets beter en krijgt bovendien naar verwachting langer software-ondersteuning van Apple. Daarnaast is hij aan de prijzige kant bij de webwinkels die hem nog aanbieden. Nieuw is het dus geen aanrader meer. Tweedehands, bijvoorbeeld als refurbished model, is dan een betere optie.

ipad proiPad Pro 12.9
Introductiejaar: 2015
Richtprijs: €900 (256 GB)
Prijsdaling sinds introductie: €400
Testresultaat

De 12-inch iPad Pro is meer bedoeld voor professionele gebruikers dan voor consumenten, en dat is terug te zien aan zijn hoge prijskaartje. Deze tablet is daarnaast inmiddels opgevolgd door de iPad Pro 12.9 (2017), die in elk opzicht beter is. Van de 2015-inch versie zijn er dan ook niet veel modellen meer in omloop. Op het moment van schrijven zien we alleen de versie met 256GB opslag, voor €100 minder dan de 2017-equivalent. Voor dat  relatief kleine verschil is de 2017-versie wat ons betreft een betere keuze.

ipad mini 4iPad mini 4
Introductiejaar: 2015
Richtprijs: €470 (128GB-versie)
Prijsdaling sinds introductie: €130 (128GB-versie)
Testresultaat

Ondanks zijn leeftijd van bijna 3 jaar is de iPad mini 4 nog altijd de nieuwste generatie iPad mini. Net als de iPad Air 2 is het ook in 2018 nog een prima tablet die ruim snel genoeg is voor hedendaagste apps en internetpagina's, maar de vraag is of zijn prijs van bijna €500 nog een goede keuze is voor een tablet die mogelijk niet langer dan 2-3 jaar ondersteuning krijgt van Apple. Voor die prijs koop je wel de versie met 128GB-opslag. De 16GB-versie is namelijk niet meer te koop.

 

Tablets-besturing-photo-iosiPad Pro 9.7

Introductiejaar: 2016
Richtprijs: €650 (32GB)
Prijsdaling sinds introductie: €40
Testresultaat

Behalve de grote 12,9-inch iPad Pro is er ook een kleinere versie met een 9,7-inch scherm. Deze iPad Pro is inmiddels in 2017 opgevolgd door de iPad Pro 10,5, die iets sneller is en een groter scherm heeft in een bijna evengrote behuizing. De 2016-versie doet echter in onze test niet onder voor zijn jongere broer. Helaas is zijn prijs nauwelijks gezakt sinds het begin: we komen hem niet tegen voor minder dan €640. De 2017-variant is er vanaf €680. Dat is niet veel meer en is bovendien voor de versie met 2 keer zoveel opslag (64GB).

Bekijk ook: