icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Nieuwe iPad: is nieuwer altijd beter?

Op dinsdag 21 maart 2017 introduceerde Apple de iPad (2017). Er zijn echter ook nog 5 verschillende 'oude' iPads te koop, en soms voor een flink lagere prijs dan voor een nieuwe. Welke iPads zijn er te vinden en welke zijn het meest interessant?
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

iPad pro 7 in winkel

De 9,7-inch iPad (2017) is de opvolger van de iPad Air 2 en is op dit moment de nieuwste iPad die verkrijgbaar is. Er ligt echter ook nog een groot aanbod van bestaande iPads in de winkel. Sommige daarvan zijn ook nu nog interessant, bijvoorbeeld vanwege prijsdalingen, terwijl we andere juist sterk afraden. 

Nieuwe vs oude iPads

Wie toch een iPad wil, bijvoorbeeld vanwege het fijne iOS-besturingssysteem, heeft echter meer keuze dan alleen de nieuwste. De hoge snelheid waarmee de iPads elkaar opvolgen betekent namelijk dat er nog best veel verschillende iPads te krijgen zijn. Aangezien Apple elk jaar met nieuwe modellen komt, zijn sommige van deze iPads zelf ook nog best nieuw en voor veel gebruikers prima geschikt. Dat geldt echter niet voor alle iPads, sommige zijn voor iedereen te traag of krijgen geen ondersteuning meer van Apple. Toch liggen ook die nog steeds in de winkel. Welke iPads zijn geschikt en welke juist niet?

iPad-assortiment

Update peildatum prijzen: 14 april 2017

 

ipad air 2iPad Air 2
Introductiejaar: 2014
Richtprijs: €410
Prijsdaling sinds introductie: €90
Testresultaat

Hoewel de iPad Air ruim 2 jaar oud is, valt er nog niet veel te merken aan ouderdomsverschijnselen. Echter, met de komst van de identiek geprijsde nieuwe iPad (2017) is hij toch een stuk minder interessant. De nieuwe iPad is op de meeste onderdelen iets beter en krijgt bovendien naar verwachting langer software-ondersteuning van Apple. 

ipad proiPad Pro
Introductiejaar: 2015
Richtprijs: €900
Prijsdaling sinds introductie: €20
Testresultaat

De enige 12-inch tablet in het aanbod van Apple is meer bedoeld voor professionele gebruikers dan voor consumenten, en dat is terug te zien aan zijn hoge prijskaartje, dat bovendien nauwelijks is verlaagd sinds zijn introductie in 2015. Inmiddels heeft Apple een kleinere versie van de iPad Pro geïntroduceerd, die iets minder kost maar nog altijd stevig geprijsd is voor €650. 

Apple iPad miniiPad mini
Introductiejaar: 2012
Richtprijs: €220-€400
Prijsdaling sinds introductie: €110
Testresultaat (oud testprogramma)

De eerste generatie iPad mini begint na bijna 5 jaar echt zijn leeftijd te tonen, toch is hij bij enkele winkels nog te koop. Ons advies: laat hem links liggen. Hij draait nu al niet meer op de nieuwste iOS-versie en heeft een beperkte werksnelheid.

ipad mini 4iPad mini 4
Introductiejaar: 2015
Richtprijs: €490 (128GB-versie)
Prijsdaling sinds introductie: €110 (128GB-versie)
Testresultaat

De beste iPad mini tot nu toe. De iPad mini 4 is anderhalf jaar oud en is het huidige topmodel onder de kleine iPads. Hij is razendsnel, dunner en lichter dan zijn voorgangers en heeft onder andere een betere camera aan de achterkant. Wat de schermkwaliteit betreft is vooral de kleurweergave erop vooruitgegaan. Opvallend is dat op dit moment alleen de 128GB-versie te krijgen is. Dat geeft je veel opslagruimte maar het betekent wel dat de mini met €490 een stuk duurder is dan de 16GB-versie bij introductie.

Tablets-besturing-photo-iosiPad Pro 9.7

Introductiejaar: 2016
Richtprijs: €650
Prijsdaling sinds introductie: €40
Testresultaat

Behalve de grote 12,9-inch iPad Pro is er ook een kleinere versie met een 9,7-inch scherm. Opvallend is zijn extreem goede werksnelheid en erg mooie True Tone-display. Zijn zeer goede specificaties zien we echter terug in het hoge prijskaartje van €650. Daarmee is ook deze iPad meer bedoeld voor professionals dan voor consumenten.Van een prijsdaling is nog nauwelijks sprake, daavoor is de iPad te jong.

Bekijk ook: