icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Correcties test bontwasmiddelen 2023

In de Consumentengids van september kloppen bij 4 merken de milieuscores niet. Deze hebben wij gecorrigeerd. Hierdoor zijn ook sommige Testoordelen veranderd. Het gaat om de merken Seepje, Ecover, Albert Heijn Kleur Waspoeder en Marcel's Green Soap. De wijzigingen kun je onder de afbeelding vinden.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert Woning & HuishoudenGepubliceerd op:14 september 2023

Wasmiddel groepsfoto HR

Seepje

Oude milieuscore: 6,8
Nieuwe milieuscore: 8,0

Oud Testoordeel: 5,5
Nieuw Testoordeel: 5,7 

Bij Seepje zijn onterecht geen pluspunten toegekend voor het Ecocert keurmerk. Ook gebruikt Seepje een minder schadelijke variant van het ingrediënt Laureth-7, dat uitgebreid benoemd wordt in het artikel. En hebben we te veel minpunten toegekend voor een ander ingrediënt (caprylyl/capryl glucoside).

Ecover

Oude milieuscore: 6,6
Nieuwe milieuscore: 6,8

Oud Testoordeel: 6,4
Nieuw Testoordeel: 6,5 

Ook Ecover gebruikt, net als Seepje, de mindere schadelijke variant van Laureth-7. 

AH Kleur (waspoeder)

Oude milieuscore: 5,8
Nieuwe milieuscore: 6,3

In het artikel staat per abuis dat de verpakking niet gemaakt is van gerecycled materiaal, maar de verpakking bestaat voor 30% uit gerecycled materiaal. Dit heeft geen effect op het Testoordeel, dat blijft een 7,9.

Marcel's Green Soap

Oude milieuscore: 4,4
Nieuwe milieuscore: 5,2

Oud Testoordeel: 4,7
Nieuw Testoordeel: 4,8 

Bij Marcel's Green Soap zijn onterecht geen pluspunten toegekend voor het Cleanright product keurmerk, dat recent is toegekend. Ook gebruikt Marcel's Green Soap het ingrediënt caprylyl/capryl glucoside, net als Seepje, waar te veel minpunten voor zijn gegeven.