Functies op een wasmachine

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 november 2022

Uitgestelde start of timer
Met uitgestelde start draai je het wasprogramma op een later moment. Je draait een was op een tijd dat het jou uitkomt of wanneer je een laag energietarief betaalt.
De meeste wasmachines hebben deze mogelijkheid om het wasprogramma uit te stellen. Op sommige machines stel je in wanneer het programma begint. Op andere wanneer het programma klaar moet zijn. De machine bepaalt dan zelf wanneer het programma moet starten.
Vergelijk wasmachines met uitgestelde start
Resterende programmaduur
Het is handig als je op het display ziet hoelang een programma nog duurt. De programmaduur die een machine aan het begin aangeeft, is vaak niet de uiteindelijke tijd van het programma.
De machine bepaalt de tijd op basis van een gemiddelde hoeveelheid wasgoed. Stop je meer of minder wasgoed in de trommel, dan past het programma zich aan. Na een tijdje verschijnt dan de nieuwe resterende programmaduur.
Vergelijk wasmachines met een resttijdindicator
Signaal einde wasprogramma
Het is handig om op tijd te weten dat de was klaar is. Als je het wasgoed er snel uithaalt, voorkom je dat het gaat kreuken of stinken. Vaak hoor je dan een geluidssignaal. Als je je daar aan stoort, kun je het geluid meestal uitschakelen.
Vergelijk wasmachines waarbij je het geluidssignaal kunt uitzetten
Bedienen met een app
Steeds meer wasmachines kun je bedienen met een app. Door verbinding te maken kun je een programma selecteren, maar bijvoorbeeld ook zien wanneer de was klaar is. Bij sommige apps krijg je een melding als de was na een tijdje nog in de machine zit. Je krijgt in de app ook meldingen van storingen. En je kunt meer informatie over een gebrek of foutmelding lezen. Vaak kun je via de app ook direct contact opnemen met de klantenservice. Tegenwoordig kun je met bijna de helft van de verkochte wasmachines een verbinding maken.
Vergelijk wasmachines die je kunt bedienen met een app
Automatische wasmiddeldosering
Met automatische wasmiddeldosering bepaalt en doseert de machine zelf de hoeveelheid wasmiddel. Dit heet bijvoorbeeld 'i-Dos' bij Bosch en Siemens en 'TwinDos' bij Miele.
Je vult een reservoir met een grotere hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. Dat is makkelijk en het bespaart wasmiddel. Het is ook beter voor het wasgoed als je niet te veel wasmiddel gebruikt.
Vergelijk wasmachines met automatische wasmiddeldosering
Koolborstelloze motor
Bijna alle nieuwe wasmachines hebben een invertermotor zonder koolborstels en aandrijfriem, waardoor de machine stiller is. Deze motor wordt ook wel ‘direct drive’ of ‘quiet drive’ genoemd. De motor is bovendien efficiënter en geeft minder kans op slijtage. Hij maakt ook meer variatie in trommelbewegingen mogelijk. Daardoor kan de machine veel meer verschillende wasprogramma’s aan.
Vergelijk wasmachines met een koolborstelloze motor
Inzet voor vloeibaar wasmiddel
Een inzet voor vloeibaar wasmiddel zit in de wasmiddellade. Het voorkomt dat vloeibaar wasmiddel te vroeg vanuit de wasmiddellade in de trommel loopt. Het wasmiddel zou anders vlekken kunnen maken op het wasgoed, als het wasprogramma nog niet is begonnen. Dit is vooral handig als de start van het wasprogramma is uitgesteld.
Wanneer je doseert met een doseerbol in de trommel, heb je hier geen last van.
Vergelijk wasmachines met een inzet voor vloeibaar wasmiddel