! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Opties en functies op een wasmachine

Wasmachines hebben allerlei opties om het wassen gemakkelijker te maken. Je selecteert een optie naast een 'normaal' wasprogramma. Welke zijn het handigst?

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:25 mei 2021

mamma-en-kind-wassen

Opties of functies op een wasmachine gebruik je naast de verschillende wasprogramma's. Het zijn extra instellingen of knoppen die het wasprogramma aanpassen. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende, handige opties. In de wasmachinevergelijker zie je welke opties een machine heeft.

Wasprogramma aanpassen

Een wasprogramma wordt 'geprogrammeerd' met een bepaald temperatuurverloop, waterverbruik, trommelbeweging, toerental en programmaduur. Met onderstaande opties pas je een wasprogramma op één of meerdere van die aspecten aan. 

Uitgestelde start of timer

Met uitgestelde start draai je het wasprogramma op een later moment. Je draait een was op het moment dat het jou uitkomt of wanneer je een laag energietarief betaalt. 

Op sommige machines stel je in wanneer het programma begint. Op andere wanneer het programma klaar moet zijn. De machine bepaalt dan zelf wanneer het programma moet starten.

Resterende programmaduur

Het is handig als je op het display ziet hoelang een programma nog duurt.

De programmaduur die een machine aan het begin aangeeft, is vaak niet de uiteindelijke programmaduur. De machine bepaalt de tijd aan de hand van een gemiddelde hoeveelheid wasgoed. Stop je meer of minder wasgoed in de trommel, dan past het programma zich aan. Na een tijdje verschijnt dan de nieuwe resterende programmaduur. 

Signaal einde wasprogramma

Het is handig om op tijd te weten dat de was klaar is. Dat voorkomt gekreukte en stinkende was. Vaak hoor je dan een geluidssignaal. Als je je daar aan stoort, kun je het geluid meestal uitzetten. 

Als je de machine met een app kunt bedienen, zie je daar wanneer de was klaar is. Bij een enkele app krijg je een melding als de was na een tijdje nog in de machine zit.

Automatische wasmiddeldosering

Met automatische wasmiddeldosering bepaalt en doseert de machine zelf de hoeveelheid wasmiddel. Dit heet i-Dos bij Bosch en Siemens en TwinDos bij Miele.

Je vult een reservoir met een grotere hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. Dat biedt gemak en volgens de fabrikanten bespaart het wasmiddel. Daarnaast is het beter voor het wasgoed als je niet te veel wasmiddel gebruikt.

Koolborstelloze motor

Een van de grootste innovaties bij wasmachines is de koolborstelloze motor. Goed nieuws voor iedereen die genoeg heeft van de herrie die veel oudere wasmachines maken. Dat komt doordat deze worden aangedreven met koolborstels en een snaar.

Veel nieuwe wasmachines hebben een ‘inverter motor’ zonder koolborstels en snaar, waardoor de machine stiller is. Deze motor (ook wel ‘direct drive’ of ‘quiet drive’ genoemd) is bovendien efficiënter en geeft minder kans op slijtage. Hij maakt ook meer variatie in trommelbewegingen mogelijk. Daardoor kan de machine veel meer verschillende wasprogramma’s aan.

Hulp bij problemen via de smartphone

Bij wasmachines van LG kun je via de telefoon storingsgegevens naar de klantenservice sturen voor een gericht advies.
Samsung biedt via een app informatie over een defect als je met je smartphone de foutmelding scant.

Miele, Bauknecht, Bosch, Siemens, Whirlpool en AEG hebben apps waarmee je de machine kunt bedienen. Je krijgt daar ook meldingen van storingen.

Inzet voor vloeibaar wasmiddel

Een inzet voor vloeibaar wasmiddel is een accessoire in de wasmiddellade. Het voorkomt dat vloeibaar wasmiddel te vroeg uit de wasmiddellade in de trommel loopt.

Als het wasprogramma nog niet gestart is, zou het wasmiddel vlekken kunnen maken op het wasgoed. Dit is vooral handig als de start van het wasprogramma is uitgesteld.

Wanneer je doseert met een doseerbol in de trommel, heb je hier geen last van. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke wasmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste wasmachine

BesteCategory-Wasmachines-va5personen-1200x800

Lees ook: