icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Opties en functies op een wasmachine

Wasmachines hebben allerlei opties om het wassen gemakkelijker te maken. Welke zijn het handigst?

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:7 maart 2019

mamma-en-kind-wassen

Zoveel verschillende wasmachines, zoveel verschillende opties. Een aantal opties zul je vaak tegenkomen en zijn dan ook de handigste.

Uitgestelde start

Met een start-/eindtijduitstel stel je de start- of eindtijd van je wasmachine in. Zo kun je de machine laten draaien op het moment dat het jou uitkomt, zodat bijvoorbeeld de was klaar is als je thuiskomt. Een machine met eindtijdoptie werkt het makkelijkst. De machine bepaalt dan zelf wanneer het programma moet starten.

Bekijk: 
Alle geteste machines met uitgestelde start

Resterende programmaduur

Op een display met resterende programmaduur zie je hoe lang een programma nog duurt.

Geluidssignaal

Een geluidssignaal geeft aan wanneer het programma klaar is. Snel ophangen voorkomt kreuk en nare geurtjes. Je kunt sommige wasmachines ook met een app bedienen en daar de melding krijgen wanneer de was klaar is. 

Inzet voor vloeibaar wasmiddel

Een inzet voor vloeibaar wasmiddel voorkomt dat vloeibaar wasmiddel uit de doseerlade loopt voor het wasprogramma start en zo vlekken maakt op kleding. Vooral handig als je de wasmachine op een timer wilt zetten. Een alternatief: doseer vloeibaar wasmiddel in een wasbol.

Automatische wasmiddeldosering

Een aantal wasmachines van Bosch, Miele, Samsung en Siemens kunnen wasmiddel automatisch toevoegen. Afhankelijk van de hoeveelheid was en vuil (de laatste bij sommige wasmachines), bepaalt de machine hoeveel wasmiddel er nodig is.

Doseeradvies

De wasmachine geeft doseeradvies, afgestemd op de hoeveelheid was en een aantal waardes die je instelt. Bijvoorbeeld de voorgeschreven dosering van wasmiddel en hoe vuil de was is.

Kinderbeveiliging

Er zijn veschillende mogelijkheden voor kinderbeveiliging: 

  • Een programmabeveiliging die zorgt dat programma-instellingen niet gewijzigd kunnen worden.
  • Een deurbeveiliging die zorgt dat de deur niet onbedoeld gesloten kan worden.
  • Een extra laag glas voor de deur die voorkomt dat een kind zich hieraan brandt. Bij een was op 60 °C is de kans op verbranden klein, bij 90 °C is dat gevaar groter.

Vrijwel alle wasmachines hebben een programma- of deurbeveiliging.

Hulp bij problemen via de smartphone

Bij wasmachines van LG kun je via de telefoon storingsgegevens naar de klantenservice sturen, voor een gericht advies. Samsung biedt via een app informatie over een defect als je met je smartphone de foutmelding scant. Miele, Bauknecht, Bosch, Siemens, Whirlpool en AEG hebben apps voor je wasmachine waar je storingen op gemeld kunt krijgen en waar je de wasmachine mee kunt bedienen.

Eco-monitor

Een eco-monitor geeft informatie over het stroomverbruik van het gekozen programma. Zo kun je het zuinigste programma kiezen en zuinig wassen.

In de vergelijker van alle wasmachines kun je zien welke voorzieningen de wasmachines hebben en de machines daarop met elkaar vergelijken.

Koolborstelloze motor

Een van de grootste innovaties bij wasmachines is de koolborstelloze motor. Goed nieuws voor iedereen die genoeg heeft van de herrie die veel oudere wasmachines maken. Dat komt doordat deze worden aangedreven met koolborstels en een snaar.

Veel nieuwe wasmachines hebben een ‘inverter motor’ zonder koolborstels en snaar, waardoor de machine stiller is. De inverter motor (ook wel ‘direct drive’ of ‘quiet drive’ genoemd) is bovendien efficiënter en geeft minder kans op slijtage. Hij maakt ook meer variatie in trommelbewegingen mogelijk, en daardoor kan de machine veel meer verschillende wasprogramma’s aan.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke wasmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste wasmachine

Wasmachine 1200x800

Lees ook: