icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Gebruiksgemak van een wasmachine

Omdat je een wasmachine vaak gebruikt, is het belangrijk dat hij fijn is in gebruik. Is de trommel makkelijk vol te stoppen? Is hij eenvoudig te bedienen en te onderhouden? Let op deze zaken in de winkel en in onze test.
Irene La Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 28 november 2022

wasmachine trommel vullen

Grootte van de vulopening

Gebruikstips_tipsomtebesparenterwijlwastProbeer of de deur gemakkelijk opent en sluit. En of de deur ver genoeg open kan en niet in de weg zit als je de was in de trommel stopt.

De grootte van de deuropening loopt uiteen van minder dan 30 cm tot ruim 40 cm.  Als je weinig ruimte hebt of liever niet te veel wilt bukken, dan kan een bovenlader een goede optie zijn. De vulopening en deur zitten daarbij als klep bovenop de machine.

Tip Wij beoordelen hoe makkelijk je de trommel kunt volstoppen en leeghalen. Bekijk de resultaten per machine in onze vergelijker.

Draairichting deur

Bedenk welke draairichting van de deur voor jou het handigst is. Je kunt de draairichting meestal niet aanpassen, dus let hierop voordat je de wasmachine koopt.

Staat de wasmachine in een hoek, dan opent de deur het handigst van de muur af. Zet je een wasdroger naast de wasmachine, dan is het handigst dat de deuren van elkaar af openen. Zet je ze op elkaar, dan is het juist handig dat ze dezelfde draairichting hebben.

Verreweg de meeste wasmachines hebben een deur die naar links draait. Bij Miele gaan de deuren naar rechts open.

Tip In de vergelijker staat bij elke machine welke kant de deur op draait.

Bediening

De bedieningspanelen van wasmachines kunnen flink van elkaar verschillen. Bekijk of je het prettig vindt om te bedienen met tiptoetsen of gewone knoppen en een draaiknop. Kijk ook of je de indeling logisch en duidelijk vindt.

Tip Wij beoordelen de bediening van elke wasmachine. Bekijk de resultaten in de vergelijker.

Informatie tijdens het wassen

Het is fijn als je tijdens de wasbeurt duidelijk kunt zien hoe ver het wasprogramma is. Bijna altijd wordt deze resterende tijd op een scherm aangegeven in minuten. Soms zie je alleen een lichtje bij de fase van het programma.

Vaak geeft een wasmachine met een geluidssignaal aan dat hij klaar is, maar dat doet niet iedere machine. Bij sommige machines kun je dit signaal uitzetten als je 's nachts wast. 

Tip Bekijk in de vergelijker per wasmachine welke informatie je kunt zien.

Wasmachine schoonmaken

Om de machine goed te onderhouden, is het belangrijk dat je hem goed schoonmaakt. Om bijvoorbeeld vetluis te voorkomen, is het belangrijk om de doseerlade af en toe schoon te maken. Kun je deze uit de machine halen om schoon te maken? Om verstoppingen te voorkomen, maak je af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp schoon. Kun je daar gemakkelijk bij?

Tip Lees meer over het onderhoud en schoonmaken van een wasmachine.

Automatische wasmiddeldosering

Een wasmachine met automatische wasmiddeldosering meet zelf het wasmiddel af en voegt dat toe. Als je het doseeradvies en afmeten van wasmiddel niet zo nauw neemt, kun je met dit systeem wasmiddel besparen. Een voorwaarde is dan wel dat je met volle trommel wast. Bij een kleinere was wordt de hoeveelheid wasmiddel niet altijd goed aangepast. Met zorgvuldig doseren kun je net zoveel besparen als met een automatisch systeem.

Tip Bekijk alle wasmachines met automatische wasmiddeldosering in onze vergelijker.

Wasmachine-apps

Je kunt wasmachines ook op afstand bedienen met een app. De app verbind je via wifi met je apparaat. Vervolgens kun je ook buiten het wifibereik de wasmachine met de app bedienen. Met een app kun je:

  • De wasmachine aan zetten op een ander moment vanaf een andere locatie. Houd er rekening mee dat je de was in de trommel hebt gestopt en vooraf de verbinding moet hebben ‘aan’ gezet.
  • Programma’s kiezen. Op de app heb je een duidelijk overzicht van de verschillende programma’s en opties die je daarbij kunt selecteren. Soms zie je  ook globaal het energie- en waterverbruik en uitleg over het programma.
  • Wasbeurt plannen. Via de app kun je aangeven wanneer de was klaar moet zijn. Of je wordt geholpen met de planning doordat de app het geschikte programma voor het tijdsbestek adviseert. Je kunt de wasbeurt ook aan zetten als je weet dat op dat moment de zon schijnt en je zonnepanelen zo direct de energie kunnen gebruiken.
  • Hulp bij de juiste wasbeurt. Op sommige apps zit een ‘wasassistent’ die advies geeft over het wasprogramma en welk wasgoed je kunt combineren. Hiervoor selecteer je het wasgoed wat je in de trommel stopt. Helaas werkt dit niet overal even optimaal. De app adviseert heel ‘veilig’. Je kunt maar weinig soorten wasgoed combineren.
  • Meldingen ontvangen. Je kunt de status van het wasprogramma bijhouden op de app. Zo zie je wanneer de was klaar is. Soms kun je een waarschuwing instellen, zodat je de was niet vergeet uit de trommel te halen. Of je krijgt een melding dat het (autodoserings-)wasmiddel op is. Of dat er onderhoud nodig is.
  • Hulp bij storingen. Bij een storing kun je in beeld krijgen wat er aan de hand is en wat je kunt doen. Soms kan een fabrikant de storing op afstand uitlezen.

Lees reviews van: 
Home Connect van Bosch en Siemens
B-live van Bauknecht

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.