icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Wasmachine schoonmaken en onderhouden

Een wasmachine die het niet goed doet of nare luchtjes verspreidt is erg vervelend. Je schone was ruikt onfris en vlekken krijg je moeilijk weg. Je voorkomt veel problemen door je wasmachine op tijd schoon te maken. Wat kun je nog meer doen om de kans op defecten te verkleinen?
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Gebruikstips_wasmachineschoonmakenonderhouden

Voorkom vetluis

Bacteriën, ook wel vetluis genoemd, voelen zich thuis in wasmiddel resten en achtergebleven vuil. Ze zorgen voor onfrisse geurtjes en grijze vlekken op wasgoed. Wasmiddel en vuil kunnen achterblijven als je vaak wast op lage temperaturen met weinig water, of als je te veel of juist te weinig wasmiddel gebruikt.

Tips om vetluis te voorkomen of verhelpen:

 • Houd je aan het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel.
 • Laat na een wasbeurt de deur openstaan zodat de trommel kan drogen.
 • Laat ook het doseerbakje open staat zodat het kan drogen. Soms blijft wasmiddel of wasverzachter achter in de wasmiddellade. Reinig de lade en de ruimte eromheen. Doe dit ook als je een automatisch reinigende lade hebt.
 • Draai 1 tot 2 keer per maand een was op 60°C om bacteriën te voorkomen. Stinkt de wasmachine? Draai dan een was op 90°C. Dit werkt het beste met een waspoeder voor witte was. Daar zit bleekmiddel in. Sommige machines hebben een hygiëneprogramma of een trommelreinigingsprogramma.
 • Extra spoelen tijdens een wasbeurt helpt ook om vuil- en wasmiddelresten te verwijderen.

Voorkom kalkaanslag

Opwarmen van het water duurt langer en kost meer energie door kalkaanslag op het verwarmingselement. In gebieden met zacht water heb je niet zo snel last van kalkaanslag en in Nederland is de waterhardheid op de meeste plaatsen vrij laag.

Zo voorkom je kalkaanslag:

 • De dosering op verpakkingen van wasmiddelen is afgestemd op water met verschillende hardheden: laag, gemiddeld en hoog. Houd je dus aan de dosering op de verpakking. Bij water met een hoge hardheid (veel kalk) heb je meer wasmiddel nodig.
 • Was vaker op lage temperaturen (30°C en 40°C) dan hoge temperaturen (60°C en 90°C). Kalkaanslag ontstaat ook door verhitting.
 • Gebruik vloeibaar wasmiddel voor bonte was en delicate was. Gebruik waspoeder voor witte en kleurechte lichtgekleurde was en was die hygiënisch schoon moet worden.
 • Op een verwarmingselement met antikalkcoating hecht kalk minder snel.

Antikalkmiddelen

Je hebt antikalkmiddelen zoals Calgon eigenlijk niet nodig als je de tips hierboven volgt. Gebruik je een antikalkmiddel? Gebruik dan de dosering voor zacht water. Een antikalkmiddel is overigens behoorlijk prijzig. Calgon raadt hun antikalkmiddel aan bij een hardheid van 8°dH of hoger, en bij elke wasbeurt. De kosten hiervan kunnen bij 4x wassen per week oplopen tot wel €850 over de levensduur van je wasmachine. Een verwarmingselement vervangen én het hogere energiegebruik vanwege kalkaanslag in de machine kost een stuk minder. Zelfs met een nieuwe machine ben je goedkoper uit. Gebruik een antikalkmiddel dus spaarzaam en alleen bij een wasbeurt op 60°C of hoger. Kies voor een goedkoop antikalkmiddel.

Kalk verwijderen

Kalk in de machine verwijder je met een ontkalkingsmiddel. Je kunt azijn gebruiken om te ontkalken, maar wasmachinefabrikanten raden een speciaal ontkalkingsmiddel voor wasmachines aan. Houd je in elk geval altijd aan de gebruiksaanwijzing en gebruik deze middelen niet te vaak.

Voorkom verstoppingen

 • Controleer en reinig elk half jaar het zeefje in de watertoevoer. Dit zeefje zit bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Draai de kraan dicht als je de waterslang losmaakt. Bij de aansluiting op de wasmachine kan een tweede zeefje zitten. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staan instructies voor het reinigen van het zeefje. Vergeet zet het zeefje niet weer terug te zetten.
 • Controleer en reinig af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staat hoe je de pomp en het pluizenfilter schoonmaakt.
 • Zorg dat er geen losse voorwerpen zoals munten in de was zitten. Deze kunnen in de pomp van de wasmachine belanden.

Voorkom beschadigingen

Controleer de rubberen ring rond de deur en trommel regelmatig op beschadigingen en losse voorwerpen.

Verwijder roestvlekken in trommel

Zitten er roestvlekken in de trommel? Verwijder deze dan met een speciaal middel voor RVS, zonder chloor. Gebruik altijd een zachte spons of doek, een staalborstel kan de trommel beschadigen. Draai na het schoonmaken een kort programma om de machine te reinigen.

Voorzorgsmaatregelen bij vorst

Daalt de temperatuur in de ruimte waar de wasmachine staat onder de 0°C? Verwijder dan al het water uit de afvoerslang en afvoerpomp. Zo voorkom je schade door vorst. Zet de machine pas weer aan als de temperatuur hoger is dan 0 °C.

Wasmachine repareren of vervangen?

Is je wasmachine ondanks al je inspanningen kapot gegaan? Bekijk of je het probleem met de wasmachine kunt oplossen. Misschien moet je de wasmachine repareren of vervangen? Bekijk de testresultaten en lees ons koopadvies voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine.