icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Wasmachine schoonmaken en onderhouden

Een wasmachine die het niet goed doet of nare luchtjes verspreidt is erg vervelend. Je schone was ruikt onfris en vlekken krijg je moeilijk weg. Je voorkomt veel problemen door je wasmachine op tijd schoon te maken. Wat kun je nog meer doen om de kans op defecten te verkleinen?
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Gebruikstips_wasmachineschoonmakenonderhouden

Vetluis voorkomen

Als je vaak wast op lage temperaturen met weinig water, blijven er makkelijker wasmiddelresten en vuil achter in de wasmachine. Ook als je te veel of te weinig wasmiddel gebruikt kan er wasmiddel of vuil achterblijven. Bacteriën, ook wel vetluis genoemd, voelen zich hier thuis en zorgen voor onfrisse geurtjes en grijze vlekken op wasgoed.

Tips om vetluis te voorkomen of verhelpen:

  • Houd je aan het doseeradvies op de wasmiddelverpakking.
  • Laat na een wasbeurt de deur openstaan zodat de trommel kan drogen.
  • Draai 1 tot 2 keer per maand een was op 60°C om bacteriën te voorkomen. Stinkt de wasmachine? Draai dan een was op 90°C. Dit werkt het beste met poeder met bleekmiddel. Sommige machines hebben een hygiëneprogramma.
  • Extra spoelen tijdens een wasbeurt helpt ook om vuil- en wasmiddelresten te verwijderen.

Wasmiddellade reinigen

Soms blijft wasmiddel of wasverzachter achter in de wasmiddellade. Dit is een aantrekkelijke plek voor bacteriën. Dus reinig regelmatig de lade en de ruimte eromheen. Doe dit ook als je een automatisch reinigende lade hebt.

Zeefje in watertoevoer

Controleer en reinig elk half jaar het zeefje in de watertoevoer. Dit zeefje bevindt zich bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Bij de aansluiting op de wasmachine kan een tweede zeefje zitten. Controleer het zeefje ook als je problemen hebt met de watertoevoer.

In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staan instructies voor het reinigen. Draai de kraan dicht als je de waterslang losmaakt en zet het zeefje ook weer terug.

Pluizenfilter en pomp

Controleer en reinig af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp. Check dit ook als de wasmachine het water niet wegpompt, de trommel niet draait of de machine een raar geluid maakt. In het laatste geval kan de pomp geblokkeerd zijn.

In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staat hoe je de pomp en het pluizenfilter schoonmaakt.

Losse voorwerpen

Zorg dat er geen losse voorwerpen zoals munten in de was zitten. Deze kunnen in de pomp van de wasmachine belanden. Controleer de rubberen ring rond de deur en trommel regelmatig op beschadigingen en losse voorwerpen.

Kalkproblemen

Kalkzeep ontstaat wanneer calcium- en magnesiumionen in water reageren met zeep in wasmiddel. Dit kan dan terechtkomen op je was of in de wasmachine. Je kleding voelt dan stug aan. Door kalkaanslag op het verwarmingselement van je wasmachine duurt het opwarmen van het water langer en kost het meer energie.

Kalkaanslag ontstaat ook door verhitting. Dus als je meestal op 40°C of kouder wast dan hoef je je niet echt zorgen te maken. Ook in gebieden met zacht water heb je niet zo snel last van kalkaanslag. In Nederland is de waterhardheid op de meeste plaatsen vrij laag. Vraag aan je waterleverancier hoe hard het water bij jou in de buurt is. Weet je niet wie je leverancier is? Kijk dan op de website van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN).

Zo voorkom je kalkaanslag:

  • De dosering op wasmiddelverpakkingen is afgestemd op water met verschillende hardheden: laag, gemiddeld en hoog. Houd je dus aan de dosering op de wasmiddelverpakking. Bij water met een hoge hardheid (veel kalk) heb je meer wasmiddel nodig. Gebruik je een antikalkmiddel? Gebruik dan de dosering voor zacht water.
  • Was vaker op lage temperaturen (30°C en 40°C) dan hoge temperaturen (60°C en 90°C).
  • Gebruik vloeibaar wasmiddel. Reserveer waspoeder voor witte en kleurechte lichtgekleurde was en was die hygiënisch schoon moet worden.
  • Op een verwarmingselement met antikalkcoating hecht kalk minder snel.

Antikalkmiddelen vaak niet nodig

Calgon en andere antikalkmiddelen ontharden het water en voorkomen dat kalk zich afzet op kleding of in de wasmachine. Je hebt ze eigenlijk niet nodig als je de tips hierboven volgt. Heb je toch last van kalkaanslag? Dan kan een antikalkmiddel helpen.

Bedenk wel, een antikalkmiddel brengt extra kosten met zich mee en deze kunnen aardig oplopen. Calgon raadt een antikalkmiddel aan bij een hardheid van 8°dH of hoger, en bij elke wasbeurt. De kosten hiervan kunnen bij 4 wassen per week oplopen tot wel €850 over de levensduur van je wasmachine.

Een verwarmingselement vervangen én het hogere energiegebruik vanwege kalkaanslag in de machine kost een stuk minder. Zelfs met een nieuwe machine ben je goedkoper uit. Gebruik een antikalkmiddel dus alleen bij een wasbeurt op 60°C of hoger. En kies voor een goedkoop antikalkmiddel. 

Ontkalkingsmiddelen

Kalk in de machine verwijder je met een ontkalkingsmiddel. Je kunt azijn gebruiken om te ontkalken, maar wasmachinefabrikanten raden een speciaal ontkalkingsmiddel voor wasmachines aan. Houd je in elk geval altijd aan de gebruiksaanwijzing en gebruik deze middelen niet te vaak.

Roestvlekken in trommel

Zitten er roestvlekken in de trommel? Verwijder deze dan met een speciaal middel voor RVS, zonder chloor. Gebruik altijd een zachte spons of doek, een staalborstel kan de trommel beschadigen. Draai na het schoonmaken een kort programma om de machine te reinigen.

Voorzorgsmaatregelen bij vorst

Daalt de temperatuur in de ruimte waar de wasmachine staat onder de 0°C? Verwijder dan al het water uit de afvoerslang en afvoerpomp. Zo voorkom je schade door vorst. Zet de machine pas weer aan als de de temperatuur hoger is dan 0 °C.

Wasmachine aan vervanging toe?

Is je wasmachine ondanks al je inspanningen aan vervanging toe? Bekijk dan de testresultaten en lees ons koopadvies voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine.