icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sleutelloze autodiefstal

Bij moderne auto’s hebben dieven geen sleutel nodig om hem te stelen. Hoe werkt ‘sleutelloze autodiefstal’ en dekt de autoverzekering de schade?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:2 januari 2024

sleutelloze-autodiefstal

Verzekeraars kunnen moeilijk vaststellen hoeveel auto's sleutelloos gestolen worden. Vaak worden de auto’s namelijk niet teruggevonden na diefstal. 

Wat is sleutelloze autodiefstal?

Twee dieven werken samen om je auto, die voor de deur staat, te stelen. De ene dief staat met een apparaat bij je auto en de andere met een apparaat bij je voordeur: relay attack. Ze onderscheppen het signaal van de auto naar de autosleutel (smart key) en sturen die versterkt door. De dief kan de auto kan dan openen en starten. Bekijk de video Jacht op de autodief van NPO.

Om welke auto’s gaat het?

Bij deze manier van autodiefstal gaat het om nieuwere auto’s met zogenoemde ‘keyless entry’. Dat zijn auto's die vanzelf van het slot gaan als je de sleutel bij je draagt. Je hoeft dan niet op een afstandsbediening te drukken.

Bijna alle merken hebben keyless entry. Voornamelijk (als optie) op duurdere modellen of uitvoeringen. Nieuwere auto's hebben soms een beveiliging. Dan gaat de sleutel bijvoorbeeld in slaapstand als hij even stil ligt. Zo kan een crimineel geen signaal meer onderscheppen.

Dekking op je autoverzekering

Heb je een autoverzekering met beperkt casco- of volledig cascodekking, dan kun je sleutelloze autodiefstal claimen. De verzekeraar kan wel voorwaarden stellen voor een uitkering. Zo moeten er bij autodiefstal aantoonbare braaksporen zijn (en die ontbreken bij sleutelloze of contactloze autodiefstal). Daarnaast moet je 2 autosleutels kunnen overleggen en aangifte doen bij de politie. Hoe verzekeraars omgaan met auto-inbraken zonder braakschade is verschillend.

Extra beveiligingseisen keyless entry

Verzekeraars kunnen bij het afsluiten van een autoverzekering om een veiligheidscertificaat vragen. Vanwege de diefstalgevoeligheid gelden er vanaf 1 januari 2021 extra beveiligingsmaatregelen voor auto's met een keyless entry systeem. Bekijk op de website van Kiwa-SCM welke voertuigen goedgekeurd zijn en welke extra beveiliging nodig hebben. Ook is er een website om na te gaan in welke risicoklasse je auto valt (auto's tot 10 jaar oud): Autodiefstalcheck.nl.

Heb je een auto met keyless entry, kijk dan of de auto voldoet aan de nieuwe beveiligingseisen. Is dit niet zo, dan krijg je geen certificaat Voertuigbeveiliging. Je moet dan met de auto naar een CCV-inbouwbedrijf voertuigbeveiliging erkend door Kiwa-SCM. Heb je al een beveiligingscertificaat, dan blijft deze geldig, ook voor de verzekering. Stap je over naar een andere verzekering, dan moet je mogelijk een aanvullende maatregel treffen. 

Als je de beveiliging niet op orde hebt, dan rijd je niet automatisch onverzekerd rond. Wel kan de verzekeraar de autobezitter (of verzekerde) verplichten om maatregelen te nemen zodat de auto weer aan de veiligheidseisen voldoet. Daarnaast kan de verzekeraar het risico ook opvangen door de premie, het eigen risico of de dekking aan te passen. 

Tips om autodiefstal te verkleinen

Je kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op sleutelloze autodiefstal (keyless entry) te verkleinen:

  • Laat je autodealer de keyless-functie uitschakelen.
  • Schaf een goedgekeurd beveiligingssysteem voor je auto aan.
  • Bewaar je sleutel thuis niet bij de voordeur. Doe hem in een speciale hoes of metalen blikje. Test het wel. Ga met de sleutel in het blikje naast de auto staan. Controleer of hij dan op slot blijft.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.