icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Analoge of digitale televisie

De meeste Nederlanders kijken digitale televisie. De beeldkwaliteit is beter, je kunt een abonnement nemen op extra zenderpakketten en bij veel televisieaanbieders kun je films huren of tv-programma's terugkijken. Wel heb je extra apparatuur nodig om digitale televisie te kunnen ontvangen en kun je analoge apparaten, zoals de dvd-recorder, niet meer zo gemakkelijk gebruiken. Wat moet je weten als je van analoge tv naar digitale televisie over gaat stappen?
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica


Digitale apparatuur nodig

digitale televisieHet grote verschil tussen digitale televisie en analoge televisie is de 'taal' waarin het televisiesignaal verstuurd wordt: met digitaal gaat het om enen en nullen. Om digitaal te kijken moet je apparatuur in huis hebben die in staat is om deze taal van enen en nullen te begrijpen.

Een digitale decoder is zo'n apparaat. Het is in staat om de enen en nullen om te zetten naar beeld en geluid en dit op de aangesloten televisie te tonen. Er zijn ook decoders die een harde schijf hebben ingebouwd, zogenaamde Personal Video Recorders (PVR's). Het is de digitale variant van de dvd-harddiskrecorder. Met een dvd-harddiskrecorder is het alleen mogelijk om analoge televisie op te nemen. Met een PVR is het mogelijk om programma's op te nemen en kun je ook live tv pauzeren of live tv terug spoelen. Het is niet mogelijk een programma op te nemen op een dvd.

TV met digitale tuner

Met moderne televisies kun je vaak ook al het digitale signaal ontvangen, omdat er een digitale tuner is ingebouwd naast de vertrouwde analoge tuner. Bij de meeste providers heb je nog wel een speciale insteekkaart nodig (Conditional Access Module of CAM) waar je de smartcard van je abonnement in schuift. Een smartcard wordt gebruikt om de versleuteling van het digitale signaal te halen, zodat je de zenders kunt bekijken die bij je abonnement horen. En sommige tv's bieden tegenwoordig zelfs ook al een beperkte opnamemogelijkheid van het digitale signaal. Lees meer over tv's met een digitale tuner.

De Consumentenbond heeft veel decoders en PVR's die door de verschillende aanbieders van digitale televisie worden gebruikt en ondersteund, getest. Bekijk onze test van decoders en PVR's. Maar ook de beeldkwaliteit via de ingebouwde digitale tuner in televisies wordt door ons getest. Net als een eventuele opnamefunctie van zulke tv's. Bekijk onze test van tv's.

High Definition

Met digitale televisie is het mogelijk om zenders in High Definition (HD) te ontvangen. Dat kan niet analoog. Met HD bevat het beeld veel meer detail en lijkt het scherper. Lees meer over HD en wat er voor nodig is om HD te kijken.

Interactieve tv

interactieve tvEen ander verschil is de mogelijkheid om interactieve tv te ontvangen. Interactieve tv is een dienst die televisieproviders kunnen leveren, soms tegen extra abonnementskosten. Het gaat daarbij om het huren en bekijken van online films 'vanaf je bank' en om 'uitzending gemist' diensten. Voor interactieve tv heb je vooralsnog altijd een speciale losse decoder of PVR nodig. Interactieve tv ontvangen kan niet alleen met je televisie. Lees meer over interactieve tv.

Digitale televisie op meerdere tv's

Met analoge televisie kun je makkelijk meerdere tv's aansluiten, zonder extra apparatuur of kosten. Met digitale televisie ligt dit anders. Voor elke tv waarop je digitale televisie wilt ontvangen, heb je geschikte apparatuur nodig in de vorm van een decoder, PVR of een ingebouwde digitale tuner in de tv zelf. Dat betekent dat er in extra apparatuur geïnvesteerd moet worden. Soms door extra apparatuur aan te schaffen, soms omdat er extra abonnementskosten bij komen kijken voor b.v. huur van een decoder. Lees meer over het kijken van digitale televisie op meerdere tv's.

Analoge televisie wordt nog steeds door de meeste kabelmaatschappijen aangeboden, vaak wel met een beperkter zenderaanbod dan digitaal. Een optie is dan ook om eerst op één televisie digitaal te gaan kijken bij je kabelprovider en op de andere tv's analoog aan te houden. Dan hoef je minder te investeren in één keer.

Programma's opnemen

Een belangrijk nadeel van een overstap naar digitaal is dat de eigen analoge opnameapparatuur (zoals dvd-recorders) in principe niet meer bruikbaar is. Sommige moderne televisies met een ingebouwde digitale tuner kunnen nog wel een analoog signaal uitsturen dat een dvd-recorder kan opnemen. Maar dit werkt onhandig, omdat je alleen de digitale zender kunt opnemen die je op dat moment ook kijkt. Als je gemakkelijk digitale televisie wilt opnemen, kun je het beste een PVR nemen. Lees meer over opnemen van digitale televisie.

Overstappen van analoog naar digitaal?

Wil je overstappen van analoge naar digitale tv? Volg dan ons stappenplan of vergelijk de providers op jouw adres.

Test alles-in-één-providers