icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezamenlijk stroom opwekken

Elektriciteit opwekken met een coöperatie of Vereniging van Eigenaren (VvE) is financieel aantrekkelijk. Want je krijgt je energiebelasting terug via de Postcoderoosregeling. Controleer wel of je leverancier hieraan meewerkt.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:16 juli 2018


Postcoderoos-regeling

De overheid wil lokale duurzame initiatieven stimuleren. Het gaat om initiatieven waarbij er niet individueel op het eigen dak stroom wordt opgewekt, maar op een dak in de buurt van bijvoorbeeld een school (coöperatie) of op het gedeelde dak van het eigen appartement (VvE). Het valt dan binnen de zogeheten Postcoderoos. Het gaat om alle vormen van duurzame elektriciteit. Meestal zal dit stroom zijn uit zon of wind. De regeling geldt ook voor bestaande opwekinstallaties waarvoor nog niet eerder rijkssubsidie ontvangen is.

Coöperatie

Leden van een coöperatie die gezamenlijk stroom opwekt, betalen daarover geen energiebelasting. Per 2018 komt dit neer op een korting van 10,5 cent per kWh (exclusief btw). De leden van de coöperatie moeten particuliere kleinverbruikers zijn die in de buurt van de zonnepanelen of windmolen wonen. Dat laatste betekent dat zij in de ‘postcoderoos’ rond de installatie wonen. Dit zijn de postcodes met dezelfde 4 cijfers als de installatie, en de direct hieraan grenzende postcodes. De installatie moest eerst in het hart van deze postcoderoos zitten, maar dit hoeft inmiddels niet meer.

Het verrekenen van de vrijstelling van de energiebelasting is wat omslachtig. De opgewekte stroom komt ‘binnen’ op het elektriciteitsnet via een collectieve meter. De energieleverancier van de coöperatie betaalt hiervoor een vergoeding aan de coöperatie. Dit geld verdeelt de coöperatie volgens de afspraken die haar leden daarover maken. De vrijstelling van de energiebelasting staat hier los van: elk lid van de coöperatie krijgt een deel van de opgewekte stroom toegedeeld, bijvoorbeeld 2000 kWh. Het lid krijgt dan vrijstelling van de belasting over 2000 kWh van de stroom die hij van zijn eigen elektriciteitsleverancier afneemt.

Sommige energieleveranciers werken beter mee aan deze regeling dan anderen. Vraag dit dus altijd na. En stap eventueel over naar een leverancier die dit goed doet.

Let op: de vrijstelling geldt tot een eigen verbruik van 10.000 kWh, en geldt niet niet als je meer kWh opwekt dan je afneemt van je leverancier. Dus als je op je eigen dak al voldoende zonnepanelen hebt liggen om in je stroomverbruik te voorzien, biedt de regeling geen extra voordeel. Ook mag je elektriciteitsaansluiting een doorlaatwaarde hebben van ten hoogste 3x80A.

Lange looptijd

De belastingregeling wordt in 2018 geëvalueerd en kan dan worden stopgezet. Elke coöperatie kan echter minimaal 15 jaar van de belastingkorting profiteren. Dus ook als de vrijstelling komt te vervallen kunnen coöperaties die er al gebruik van maken, dit de resterende van de 15 jaar blijven doen.

Op de website van Hier opgewekt staat veel informatie over deze regeling.

Of lees meer informatie over verdienen aan zonnepanelen.