icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurtest volautomatische espressomachines

Hoe belangrijk is het om een espressomachine goed te onderhouden? En hoe presteert een volautomaat die niet wordt schoongemaakt ten opzichte van een machine waarbij de onderhoudsinstructies van de fabrikant nauwgezet worden opgevolgd? Om deze interessante vragen te beantwoorden zetten we een duurtest op met een aantal populaire volautomaten.
Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  23 januari 2017

ontkalkingsmiddel in esspromachine doen

De conclusie

  • Onderhoudsinstructies waarbij wekelijks een bijna volledige revisie van de machine wordt aangeraden lijken ons wat overdreven. Je zult met minder af kunnen.
  • Het is wel verstandig om je apparaat goed te onderhouden. Ontkalk je apparaat en maak je espressomachine schoon: verwijder schimmel die kan vormen op koffie die in je machine zwerft.

De opzet

We selecteerden een veelverkocht model van 4 belangrijke espressomerken: Siemens, DeLonghi, Krups en Philips Saeco. Bij elk van de modellen zetten we 2500 kopjes koffie in een apparaat dat wel werd onderhouden en 2500 koffies in een apparaat dat niet werd onderhouden. 2500 kopjes staan voor ongeveer 2,5 jaar 3 kopjes koffie per dag zetten.

Met onderhoud van de machine bedoelen we: de machine ontkalken en de zetgroep en het maalsysteem schoonmaken. We deden de test onder gecontroleerde omstandigheden, waarbij we dagelijks 50 espresso’s per apparaat zetten. We gebruikten mineraalwater in plaats van kraanwater om zo de invloed van kalk buiten beschouwing te houden.

Aan het begin en na elke 500 kopjes koffie werd de kwaliteit van de espresso beoordeeld door een panel van 30 getrainde proevers. Daarnaast bekeken we na elke 500 kopjes de prestatie van de machines: we maten de temperatuur en het volume van de koffie, én het maalresultaat en energieverbruik van de machine.

De uitkomst

Na 2500 kopjes zagen we bij geen enkele machine een significant verschil tussen de espresso's aan het begin van de test, gedurende de test en aan het einde van de test. De proevers hadden een gelijke waardering voor de kwaliteit van de koffie. Ook het volume en de temperatuur van de espresso was nog steeds hetzelfde.

De machines zelf vertoonden geen slijtage aan de maalschijven, verbruikten niet meer energie en maakten ook niet meer geluid. En dit gold voor zowel de onderhouden als de niet-onderhouden machines!

We zagen wel verschillen tussen de onderhouden en het niet-onderhouden machines. Bij de machines waar de zetgroep niet was schoongemaakt was aanzienlijk meer koffie in het apparaat rond gaan zwerven. Maar de niet-onderhouden apparaten vertoonden niet meer mankementen dan de wel onderhouden machines. Sterker nog, ze vertoonden geen enkel mankement.

Maalschijven

In onze test hadden 2 van de 4 machines keramische maalschijven. De andere 2 hadden maalschijven van metaal. Metalen maalschijven zouden eerder slijten dan keramische maalschijven, maar daar kunnen wij in ons onderzoek geen bewijs voor vinden. Zowel de keramische als de metalen schijven vertoonden geen slijtage na 2500 keer malen.

Praat mee over dit onderwerp in onze community.