! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Malen van koffiebonen

Een goeie espresso maak je met een fijne, gelijkmatige maling van de koffiebonen. Volautomatische espressomachines malen de koffiebonen zelf. Als het apparaat dit niet voor je doet, kun je zelf bonen malen met een elektrische of handmatige koffiemolen. Maalschijven maken het verschil. Waar kun je daarbij op letten?     

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:20 november 2020

Artikel_malingvandekoffie

Het verschil in de gemalen koffie zit hem in de maalschijven van de koffiemolen. De maalschijven verschillen in materiaal en vorm. Helaas is niet altijd duidelijk wat voor maalschijven er in de apparaten zitten. 

Schijven beter dan mesjes

In koffiemolens zitten voornamelijk maalschijven. Maar in traditionele koffiemalers zit een mesjes dat de koffiebonen in stukken hakt. Mesjes zijn prima voor filterkoffie, maar voor het lekkerste kopje espresso kies je voor maalschijven. 

Metalen of keramische maalschijven

Metalen maalschijven zijn doorgaans goedkoper dan keramische maalschrijven. Nadeel van metalen maalschijven is dat ze warm worden door de wrijving tijdens het malen. Maar omdat het malen maar kort duurt, zal slechts een fijnproever verschil kunnen waarnemen. Er wordt ook wel gezegd dat keramische maalschijven langer meegaan dan metalen. Toch vertoonde zowel machines met metalen als keramische maalschijven geen enkele slijtage in een duurtest van espressomachines

Conische of vlakke maalschijven

Conische, ofwel kegelvormige, maalschijven zouden minder heet worden tijdens het malen en dus beter zijn voor de bonen. Maar daarentegen zeggen anderen weer dat platte maalschijven een constantere maling geven. Maalschijven in volautomaten voor thuisgebruik zijn klein en daardoor moet er snel gemalen worden. Zo ontstaat meer warmte en is het materiaal van de schijf dus belangrijker. Er zitten vrijwel altijd conische maalschijven in een espressomachine. In losse bonenmalers zitten grotere maalschijven, en die zijn vaker plat.

Waar kun je op letten?

Welk materiaal en welke vorm het beste zijn, is dus moeilijk te zeggen. Maar ongeacht materiaal en de vorm, de afstand tussen de maalschijven is altijd in te stellen en zo bepaal je de fijnheid van de maling. Bij verschillende machines kan dat in stapjes, bij anderen traploos. Dat laatste is natuurlijk nauwkeuriger. 

Vergelijk espressomachines en kijk bijvoorbeeld of de machine een mogelijkheid heeft om de maalgraad aan te passen. 

Welke espressomachine past bij jou?

Wij helpen je met een paar simpele vragen.

Gebruik de keuzehulp

Keuzehulp Espressomachine

Lees ook:

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke espressomachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste espressomachine

Beste-Espressomachines-General