icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Malen van koffiebonen

Voor espresso is een fijne maling van de koffiebonen belangrijk. Volautomatische espressomachines malen de koffiebonen zelf voor de bereiding. Als je een handmatige machine hebt, kun je zelf bonen malen met een electrische of handmatige molen. Maar wat voor maalschijf moet je hebben?    

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:21 februari 2019

Artikel_malingvandekoffie

Qua maalschijven is er een verschil in welk materiaal wordt gebruikt en de vorm. Je hebt metaal of keramisch en konisch of plat. Hoewel het materiaal en de vorm uitmaken zijn maar weinig fabrikanten duidelijk in hun communicatie over wat er in hun apparaten gebruikt wordt. Daarnaast is er tegenstrijdige informatie te vinden over wat nu goed is, en prijkt iedereen voor eigen parochie.  

Mesjes of schijven?

In traditionele koffiemalers zit een mesjes dat de koffiebonen in stukken hakt. Prima voor filterkoffie, maar niet voor espresso. Het is voor espresso belangrijk dat de maling fijn is en constant. 

Metalen maalschijven

Metalen maalschijven zijn doorgaans goedkoper. Nadeel van metalen maalschijven is dat ze warm worden door de wrijving tijdens het malen. Daarmee worden de koffiebonen verhit wat de smaak beïnvloedt. Het malen van een hoeveelheid bonen voor een kopje duurt maar kort, waardoor dit effect voor de leek moeilijk is waar te nemen. Er wordt ook wel gezegd dat metalen maalschijven eerder kapot gaan dan keramische. In een duurtest, waarbij we 2500 kopjes espresso in een aantal espressomachines zetten, vertoonden zowel machines met metalen als machines met keramische maalschijven geen enkele slijtage.

Keramische maalschijven

Keramische maalschijven zitten vaak in de duurdere apparaten. Voordeel hiervan zou zijn dat koffiebonen minder snel verhit kunnen raken, en de keramische maalschijven zouden langer mee gaan dan metalen. Maar het ligt ook aan de uitvoering van de keramische schijf in hoeverre (met name) dat laatste waar is.

Conische of vlakke maalschijven?

Conische, ofwel kegelvormige, maalschijven zouden minder heet worden tijdens het malen en dus beter zijn voor de bonen. Maar daarentegen zeggen anderen weer dat platte maalschijven een constantere maling geven. Maalschijven in volautomaten voor thuisgebruik zijn klein en daardoor moet er snel gemalen worden. Zo ontstaat meer warmte en is het materiaal van de schijf dus belangrijker. Er zitten vrijwel altijd conische maalschijven in een espressomachine. In losse bonenmalers zitten grotere maalschijven, en die zijn vaker plat.

Waar kan je op letten?

Welk materiaal en welke vorm het beste zijn, is dus moeilijk te zeggen. Maar ongeacht materiaal en de vorm, de afstand tussen de maalschijven is altijd in te stellen en zo bepaal je de fijnheid van de maling. Bij verschillende machines kan dat in stapjes, bij anderen traploos. Dat laatste is natuurlijk nauwkeuriger. 

In onze productvergelijker kun je bij de specificaties zien of de espressomachine de mogelijkheid heeft de maalgraad aan te passen.  

Lees ook:

Welke espressomachine past bij jou?

Wij helpen je met een paar simpele vragen.

Gebruik de keuzehulp

Keuzehulp Espressomachine