icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Bakfiets, fietskar en andere opties

Wil je 1 of 2 kinderen meenemen op de fiets? En verschillen je kinderen minstens 1,5 jaar in leeftijd? Dan zijn fietsstoeltjes een prima oplossing. Als je meer kinderen hebt of veel spullen wilt meenemen op de fiets, dan is een bakfiets misschien wel handiger.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


Tweepersoonsstoeltje

Er zijn fietsen te koop met een verlengde bagagedrager. Hierbij passen er 2 stoeltjes achterop en eentje voorop. Zulke fietsen worden ook wel tweelingfietsen genoemd. Ook op een gewone fiets kun je soms een tweepersoonsstoeltje monteren. De fiets wordt er wel onstabieler door, omdat er veel meer gewicht achter de as van je achterwiel zit. Let dus goed op met het vastzetten van de kinderen en het op- en afstappen. Veel ruimte voor het vervoeren van bagage heb je dan niet meer.

Bakfiets

De bakfiets is ideaal voor het vervoeren van kinderen én spullen. Er kunnen doorgaans tot 4 kinderen in. Je hebt keuze uit 2 soorten:

  • bakfiets met 3 wielen: is stabieler dan een bakfiets met 2 wielen.
  • bakfiets met 2 wielen: is een stuk lichter en rijdt meer als een gewone fiets.

Een bakfiets is natuurlijk langer en neemt meer ruimte in beslag. Ook is het fietsen even wennen. Dit komt doordat je voorwiel verder van je vandaan zit dan bij een gewone fiets. In het geval van een driewielbakfiets is de fiets ook veel zwaarder. Wegkomen en remmen is daardoor lastiger dan je gewend bent. Een bakfiets met elektrische ondersteuning is dan wel zo prettig.

Veilig fietsen met een bakfiets

Veiligheid is voor een bakfiets natuurlijk ook erg belangrijk. Zorg voor goede verlichting en reflectoren en liefst ook nog een felle kleur. Zet daarnaast de kinderen goed vast, zodat ze niet kunnen gaan staan tijdens het rijden. Zorg ook dat ze niet bij de wielen kunnen komen als ze zitten. Voor baby's kun je een autostoeltje of fietsstoeltje in de bak monteren.

Zadel op de buis

Een zadel op de buis is de goedkoopste optie. Daarnaast neemt het zitje weinig ruimte in. Zo'n zadeltje is er zowel voor heren- als damesfietsen. Kijk goed waar je het zadel precies monteert. Zorg dat je zelf genoeg ruimte hebt om te fietsen en dat je kind genoeg ruimte heeft om te zitten.

Let er op dat de voeten van je kind niet bij de spaken van het voorwiel komen. Bevestig wanneer nodig spaakbescherming op het voorwiel. Je kind moet wel rustig en alert genoeg zijn om zichzelf vast te kunnen houden. Valt je kind snel in slaap? Dan is deze optie niet aan te raden. Ook is zo'n zadeltje geen optie als er nog een fietsstoeltje aan je stuur gemonteerd is.

Fietskar

De fietskar is uitermate handig als je op de plaats van bestemming de kinderen nog niet los kunt laten lopen. Je ontkoppelt de kar en gebruikt het vervolgens als wandelwagen. Een rem voor de kar is dan wel belangrijk. De kar is zeer geschikt voor langere afstanden. Je kinderen zitten lekker uit de wind en zijn beschermd tegen eventuele regen door de overkapping. Nadeel van een aanhangfiets is dat je je kind niet ziet. Daarnaast neemt de kar veel ruimte in als hij niet ingeklapt is.

Aanhangfiets

Een aanhangfiets hangt achter je eigen fiets. Kinderen vanaf 4 jaar fietsen zo achter je aan. Je kind moet dus wel zelf kunnen fietsen. Dit is een oplossing als de fietsafstanden groot zijn en je vaak over drukke wegen fietst. Er zijn 2 soorten:

  • een fiets zonder voorwiel monteer je met een stang aan de fiets.
  • een stang voor een gewone fiets waarbij de stang de kinderfiets zo optilt dat het voorwiel de grond niet meer raakt.

Nadeel van een aanhangfiets is dat je je kind niet ziet. Een spiegeltje op je fiets kan dan handig zijn. Ook zijn kinderen snel afgeleid. Vertel daarom wanneer je wegrijdt. Laat ook weten als er hobbels of bochten aankomen en wanneer je gaat stoppen. Verder is het belangrijk dat je kind in jouw tempo meekomt.

Let op bij het maken van bochten. Je fiets is nu langer, wat voor andere weggebruikers vaak als een verrassing komt. Zorg ervoor dat de aanhangfiets een felle kleur en een vlaggetje heeft. Natuurlijk moet de aanhangfiets ook voorzien zijn van verlichting en reflectoren.

Tandem/onderwaterfiets

Dé tandem voor ouders en kinderen is de onderwaterfiets. Je fietst samen met 1 of 2 kinderen voor je. De kinderen hebben een stuur om zich aan vast te houden. Met de eigen trappers fietsen ze mee of rusten ze even lekker uit. En achterop kun je nog een fietsstoeltje kwijt. Omdat je langer bent heeft de fiets natuurlijk een grotere draaicirkel. Verder is parkeren niet altijd makkelijk. Maar je hebt wel goed zicht op wat de kinderen doen.

Deze fietsen zijn mogelijk ook verkrijgbaar met elektrische aandrijving.

Test fietsstoeltjes

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, kindermatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind