! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek en wijzigen overlijdensrisicoverzekering

Tijdens de looptijd van je hypotheek is het soms nodig om je overlijdensrisicoverzekering (ORV) te wijzigen. Je kunt flink besparen door een onnodige verzekering op te zeggen of door over te stappen naar een andere verzekeraar. Check vooraf of dit mag en welke kosten hiermee gemoeid zijn.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:19 mei 2021

Hypotheek-voor-ouderen

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen

Je kunt overwegen om je overlijdensrisicoverzekering (ORV) op te zeggen als de bank die niet meer verplicht stelt voor je hypotheek. Maak je gebruik van Nationale Hypotheek Garantie dan was een ORV verplicht voor het hypotheekbedrag dat boven 80% van de woningwaarde uitkomt. Die verplichting geldt niet meer vanaf 2018.

ORV verplicht zonder hypotheekgarantie?

Voor hypotheken zonder NHG verschilt de grens voor een verplichte ORV per bank. De verplichting kan vervallen als de waarde van je woning is gestegen of als je inmiddels voldoende hebt afgelost.

Zeg je ORV alleen op als de partner die achterblijft na overlijden de hypotheeklasten ook echt zelf kan dragen. Vraag eerst toestemming aan de hypotheekbank voordat je je ORV opzegt.

Overstappen met je overlijdensrisicoverzekering

De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn vanaf het jaar 2000 gehalveerd. Heb je in het verleden een ORV afgesloten, dan heb je grote kans dat je goedkoper uit bent als je overstapt naar een andere verzekeraar.

In feite zeg je je oude verzekering op en sluit je weer een nieuwe af. Zeg nooit je oude verzekering op voordat je geaccepteerd bent door de nieuwe verzekeraar en vraag vooraf toestemming aan de bank. Vergelijk premies op vergelijkingssites als Moneywise en Independer.

Aanpassen overlijdensrisicoverzekering

De volgende aanpassingen zijn mogelijk bij een ORV die gekoppeld is aan je hypotheek:

  • Het verzekerde bedrag verlagen
  • 1 verzekerde persoon in plaats van 2
  • Een andere persoon meeverzekeren (bijvoorbeeld na een echtscheiding)
  • De looptijd inkorten

Overleg altijd met de bank of de wijzigingen akkoord zijn.

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je met tips en tools voor het afsluiten en aanpassen van je hypotheek. Met een lidmaatschap ontvang je meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid

Je gezondheid verandert

Verandert er iets in je gezondheidstoestand na het invullen van de gezondheidsverklaring of na de medische keuring? Dan ben je verplicht dit te melden aan je verzekeraar. Doe je dat niet, dan kan dit invloed hebben op je premie of de uitkering bij overlijden.

Voorbeeld

Ben je bijvoorbeeld 2 jaar lang gestopt met roken, dan kan je premie lager uitvallen. Het werkt ook de andere kant op. Rook je nu wel ineens of is je gezondheid veranderd en geef je dit niet door? Dan krijgen je nabestaanden geen of slechts een gedeeltelijke uitkering als je overlijdt. Wijzigingen in je gezondheidstoestand kun je het beste zo snel mogelijk doorgeven.

Kosten van wijzigen

Het wijzigen van een ORV die aan je hypotheek is gekoppeld, is vaak niet gratis. Veel hypotheekverstrekkers sturen je verplicht naar een financieel adviseur om advies in te winnen. Verder rekenen banken vaak administratiekosten voor een wijziging, bijvoorbeeld het wijzigen van de ORV zelf of voor het wijzigen van de verpanding.

Verpanden ORV

Is je ORV-polis verpand, dan mag de bank de hypotheekschuld aflossen met de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering. Stap je over naar een andere verzekeraar, dan moet ook de verpanding worden gewijzigd. Check vooraf bij je bank met welke kosten je te maken krijgt. Uit ons overzicht van hypotheekkosten blijkt, dat er grote verschillen zijn in de kosten die hypotheekverstrekker rekenen.

Lees verder