! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Senioren en overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek

Overlijdensrisicoverzekeringen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten? In bepaalde gevallen eist de bank een overlijdensrisicoverzekering (ORV), maar voor veel senioren is dat te duur. Welke mogelijkheden blijven er over?

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:17 mei 2021

Hypotheken55+_4

Wanneer is een overlijdensriscoverzekering verplicht

Als je hypotheek hoger is dan 80% van de woningwaarde, stellen sommige banken een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht. Het verzekerde bedrag is minimaal het verschil tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de woningwaarde. 

Het afsluiten van een ORV is voor senioren vaak erg duur. Dit komt door het hogere overlijdensrisico vanwege de hogere leeftijd. De maandlasten gaan ook omhoog, omdat senioren vaak meer en sneller moeten aflossen. De ORV stopt bij uiterlijk de 80-jarige leeftijd en de bank eist dat de hypotheekschuld op dat moment gelijk is aan maximaal 80% van de woningwaarde. 

Wanneer niet nodig?

Heb je zelf geen behoefte aan een overlijdensrisicoverzekering? Bijvoorbeeld omdat je alleen bent of omdat je partner ook het huis kan betalen als jouw inkomen wegvalt? Bij de meeste geldverstrekkers is het dan niet nodig om een ORV af te sluiten, ook niet boven 80% van de woningwaarde.

Banken die hieraan onder andere aan meewerken zijn:

a.s.r. Merius
ABN AmroMoneyou
AegonNationale-Nederlanden
Attens HypothekenNIBC  Direct
Centraal BeheerPhilips  Pensioenfonds
Clarian WonenRabobank
De HypothekerSyntrus Achmea
FloriusTriodos
HollandWoont  HypothekenTulp Hypotheken
HypotrustVenn Hypotheken
INGVista Hypotheken
IQWOONVolksbank
Lloyds  BankWoonfonds
Lot  HypothekenWoonnu

Bron: MoneyView, peildatum 20 oktober 2020

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je met tips en tools voor het afsluiten en aanpassen van je hypotheek. Met een lidmaatschap ontvang je meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid

Afsluiten ORV tot welke leeftijd?

Verzekeraars hebben uiteenlopende leeftijden voor zowel de maximum aanvangsleeftijden als eindleeftijden van een ORV. Meestal ligt de maximale aanvangsleeftijd tussen de 65 en 80 jaar.

Tip: kies scherpe looptijd

Je kunt als senior veel geld besparen op je nieuwe ORV. Dit doe je door de looptijd precies te laten aansluiten op de periode dat de hypotheek hoger is dan de grens die de bank aanhoudt voor een verplichte ORV. Dat kan bij de meeste banken.

Bij een annuïteitenhypotheek van 100% van de woningwaarde en een hypotheekrente van 3% is de lening na iets meer dan 8 jaar 80% van de waarde van de woning. Meestal heb je dan geen ORV meer nodig. Start je met een hypotheek van 90% van de woningwaarde, dan bereik je dit punt al na 5 jaar.

Besparen op bestaande overlijdensverzekering

Heb je al een overlijdensrisicoverzekering die is verpand aan de hypotheek? Misschien kan het verzekerde bedrag omlaag of is de polis helemaal overbodig. Het uitgangspunt is dat je partner financieel niet in de problemen komt na jouw overlijden. 

Als de polis is verpand aan de hypotheek moet de bank eerst toestemming geven. Als er ondertussen voldoende is afgelost op de lening, gaat de bank meestal akkoord met een verlaging of opzegging. Voor het opheffen van de verpanding, rekent de bank soms een kleine vergoeding. Een enkele keer ben je verplicht hiervoor een tussenpersoon in te schakelen.

Lees verder