icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Medisch dossier

Iedere arts is verplicht om voor zijn patiënten een medisch dossier in te richten en bij te houden. Als patiënt heb je het recht op inzage en een kopie van dit dossier. Daarnaast kun je jouw dossier laten wijzigen of in sommige gevallen laten vernietigen. Wij zetten het voor je op een rijtje.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  22 februari 2018

Artikel medisch dossier

Wat zit er in een medisch dossier 

Volgens artsenfederatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) hoort de volgende gezondheidsinformatie in elk geval in een medisch dossier thuis.   

 • Informatie over de medische behandelingen

 • Belangrijke gegevens voor de continuïteit van zorg

 • Persoonsgegevens

 • Schriftelijke wilsverklaringen

Een medisch dossier is van niemand, maar de arts is wel de beheerder. Nabestaanden hebben in principe geen recht op inzage in het dossier van een overledene: het medisch beroepsgeheim geldt ook na de dood. Maar aan een nabestaande die een goede band met de overledene had, geeft de arts in de praktijk vaak toch toestemming. 

Recht op inzage en vernietiging 

Het recht op inzage in je medisch dossier is onder meer vastgelegd in artikel 456 van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO): 'De hulpverlener verstrekt aan de patiënt desgevraagd zo spoedig mogelijk inzage in en afschrift van de bescheiden'. De zorgverlener moet de patiënt hierbij zo goed mogelijk begeleiden. 

Wil je jouw dossier (gratis) inzien in de praktijk? Maak hiervoor dan een afspraak. Voor het maken van een kopie van je medisch dossier kan de praktijk kosten in rekening brengen. Je kunt een kopie telefonisch of schriftelijk opvragen.  

Je hebt ook het recht om (delen van) je medisch dossier te laten wijzigen als de informatie niet klopt. Of je dossier te laten vernietigen voordat de wettelijke bewaartermijn van 15 jaar is verlopen.  

Iedere zorgaanbieder (huisarts, apotheek, ziekenhuis) houdt zijn eigen dossier bij. Wil je dus weten wat een bepaalde zorgaanbieder in zijn dossier heeft staan? Vraag deze dan op bij die specifieke zorgaanbieder. Kijk op de website van je zorgaanbieder hoe je dit het beste doet.  

Lees meer over onze onderzoeken naar het inzien en opvragen van het medisch dossier.

Inzage weigeren 

Alleen als een derde persoon schade kan ondervinden, mag een arts je inzage weigeren. In alle andere gevallen heb je altijd recht op inzage en een afschrift van je medisch dossier. 
Wil je jouw dossier laten wijzigen of vernietigen? Een arts mag dit alleen weigeren als de informatie noodzakelijk is voor verdere behandeling, of van belang is voor anderen (denk aan een patiënt met een erfelijke ziekte). Als de arts ten onrechte niet meewerkt, wijs hem of haar dan op je rechten zoals die zijn vastgelegd in de WGBO. Blijft de arts hardnekkig weigeren, vraag dan eventueel een andere arts om te bemiddelen. Je kunt ook een klacht indienen tegen je zorgverlener. Als uiterste middel kun je naar de rechter stappen om inzage af te dwingen. 

Kosten 

Een arts of zorginstelling mag een vergoeding vragen voor een kopie van een medisch dossier (€0,23 per pagina). Daar zit wel een maximum aan. 

 • Papier (minder dan 100 A4): maximaal €5

 • Papier (meer dan 100 A4): maximaal €22,50

 • Digitaal: maximaal €5

 • Kopie röntgenfoto's: maximaal €22,50

Wie geen kopieerkosten wilt betalen, heeft altijd recht op gratis inzage in de praktijk. 

Medicijnen 

Naast receptmedicijnen moet ook het gebruik van zelfzorgmiddelen in het medisch dossier worden opgenomen. Dit zijn medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Artsen en apotheken horen hier regelmatig naar te vragen, maar het is verstandig het medicijngebruik ook zelf door te geven. Dit is belangrijk, want een medicijn kan bijvoorbeeld minder goed werken als je daarnaast nog andere middelen slikt. 

Ontvang het laatste zorgnieuws

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Bij sommige ziekenhuizen vliegen de vinkjes en pluimen je om de oren. Maar bieden zulke keurmerken eigenlijk waardevolle keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.