icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Klacht over het ziekenhuis

Heb je een klacht over een ziekenhuis of een medisch specialist binnen het ziekenhuis? Lees wat je rechten zijn en welke stappen je kunt nemen om je klacht opgelost te krijgen.
klacht-ziekenhuis

Wat zijn mijn rechten?

Ben je behandeld in een ziekenhuis en niet tevreden over de gang van zaken? Als patiënt heb je verschillende rechten, waaronder: 

  • Informatie om een goede en geïnformeerde keuze te maken.  

  • Je medisch dossier inzien en laten verwijderen.

  • Het indienen van een klacht.

  • Het geven van toestemming om gegevens te verwerken. En om deze toestemming gemakkelijk in te kunnen trekken als je dat wilt.

  • 'Vergeten te worden', oftewel om je gegevens te laten verwijderen. Het ziekenhuis moet dit dan doorgeven aan derden die deze gegevens hebben ontvangen. 

Bekijk in dit overzicht de belangrijkste bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet geldt sinds 25 mei 2018 in en vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De AVG versterkt privacyrechten en zorgt voor meer verplichtingen voor organisaties bij het verwerken van persoonsgegevens. 

Klacht indienen-1200x800

Klacht medisch specialist

Heb je een klacht over de behandeling van een medisch specialist, bespreek het probleem dan eerst met hem of haar. Kom je er samen niet uit dan kun je de klacht voorleggen aan de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Levert dan geen resultaat op dien dan een klacht in bij de Geschillencommissie Ziekenhuizen.

Een klacht kun je ook indienen bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Dit is vooral van toepassing als je meent dat de arts in gebreke is gebleven. Je kunt vervolgens nog in beroep bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Tips bij klachten over een ziekenhuis

Lees verder

Diensten van de Consumentenbond

Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Bij klachten over een ziekenhuis kan de benodigde hulp net anders zijn. Neem daarom contact op met onze juridisch experts voor advies.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling