icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Medische gegevens delen

De huisarts of apotheek moet aan jou toestemming vragen om je gegevens te mogen delen met andere zorgverleners. Dit kan via het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Of zoals het tegenwoordig heet de 'landelijke zorginfrastructuur'. Dat kan schriftelijk of mondeling.
medische-gegevens-delen

Wat zijn mijn rechten?

 • Je medische gegevens mogen alleen worden gedeeld als jij daar expliciet toestemming voor hebt gegeven.
 • Zorgverleners wisselen alleen het Burgerservicenummer (BSN) en de persoonsgegevens die de huisarts en apotheek van je hebben uit via 1 landelijk systeem. Dit is het Landelijk Schakelpunt (LSP). Je medische gegevens staan dus niet in het LSP. Ze blijven opgeslagen in het computersysteem van je huisarts en apotheek. Andere zorgverleners mogen deze alleen opvragen als dit nodig is voor jouw behandeling. Ook kan alleen belangrijke informatie worden opgevraagd. Misbruik wordt bestraft. Goed om te weten: zorgverzekeraars zijn geen zorgverleners. Zij mogen dus ook geen toegang krijgen tot jouw gegevens.
 • Je kunt een gegeven toestemming altijd weer intrekken.
 • Zorgverleners die rechtstreeks betrokken zijn bij de uitvoering van de behandelingsovereenkomst mogen relevante informatie van de behandelend arts ontvangen. Als een uitzondering in de wet mag dit met ‘veronderstelde toestemming van de patiënt’. Het gaat om zorgverleners als fysiotherapeuten, verpleeghuisartsen of verpleegkundigen.
 • Bij je huisarts kun je je medisch dossier inzien. In overleg met je huisarts kun je ervoor kiezen een deel van je gegevens af te schermen.
 • Via volgjezorg.nl zie je wie jouw gegevens hebben opgevraagd. Dit is een platform van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). De VZVZ is verantwoordelijk voor het LSP. Ook is het mogelijk een automatische e-mail te ontvangen als je medische gegevens worden opgevraagd.
 • Geef je geen toestemming? Dan wordt dat ook geregistreerd. Jouw gegevens zijn dan niet elektronisch beschikbaar voor inzage, ook niet in geval van nood. Voor mensen met bijvoorbeeld een allergie of diabetes kan dit veel risico hebben.
 • Heb jij nooit een verzoek gekregen om je gegevens te delen, maar wil je dit toch? Via volgjezorg.nl regel je dit zelf.
 • Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht voor de hele Europese Unie. Deze wet regelt hoe bedrijven en organisaties jouw persoonsgegevens verwerken. Dit vervangt de Wet bescherming persoonsgevens (Wbp). De AVG versterkt privacyrechten en zorgt voor meer verplichtingen voor organisaties bij het verwerken van persoonsgegevens. Een nieuw recht binnen de AVG is het recht op dataportabiliteit. Met dat recht kun je persoonsgegevens meenemen en overdragen naar andere (zorg)aanbieders. Dit recht geldt voor een deel van de gegevens in medische dossiers.

Welke informatie mag worden opgevraagd?

Verzamel bewijs-1200x800Een medisch specialist of apotheker kan alleen een overzicht opvragen van de medicijnen die je gebruikt.

(Waarnemend) huisartsen kunnen ook een samenvatting van je huisartsendossier opvragen. Daarin staat:

 • Een samenvatting van je medische informatie.
 • Je huidige gezondheidsproblemen.
 • De medicijnen die je gebruikt of bekende allergieën. Bijzonderheden die belangrijk zijn voor een waarnemend arts.

Onterechte inzage medische gegevens

Vermoed je misbruik? Op volgjezorg.nl kun je een verzoek indienen om te achterhalen welke zorgverleners in jouw dossier hebben gekeken.

Nza verzamelt gegevens

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verzamelt sinds 1 juli 2023 gegevens van consumenten die onder behandeling zijn van een psycholoog of psychiater.  Dit roept veel vragen op. Daarom zetten we de belangrijkste vragen met antwoorden op een rij.

Diensten van de Consumentenbond

Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Maar bij klachten over de verwerking van jouw medische gegevens kan de benodigde hulp net anders zijn. Neem daarom contact op met onze juridische experts voor advies.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

 1. 1. Stuur een brief

 2. 2. Bel onze expert

 3. 3. Bemiddeling