! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope laptop: waar let je op?

Naast luxe snelheidsmonsters en MacBooks zie je in de winkel veel goedkope laptops van minder dan €400. Welke zijn dat? Wat kun je ervan verwachten? En waar moet je op letten bij een goedkope laptop?
Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 22 december 2020

Bepaal eerst waar je de laptop voor nodig hebt. Wil je meer dan alleen licht internetten, e-mailen en af en toe een document opmaken? Dan is een goedkope laptop voor jou waarschijnlijk te traag. Ben je wel een basisgebruiker, dan zitten er in deze categorie mogelijk geschikte laptops.

Maar let op! Laptops met een vergelijkbaar prijskaartje kunnen heel verschillend presteren.

Twijfel je nog? Lees dan meer over soorten laptops, laptopgebruik en laptop of desktop?

Wat kun je verwachten?

Af en toe een internetpagina bekijken en een e-mail sturen gaat prima met een laptop van €400. Zodra je een groter aantal tabbladen opent in de internetbrowser, dan loopt het allemaal wat minder soepel. Ga ervan uit dat je laptop minimaal een paar seconden nodig heeft om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het openen van programma's.

Daarin zit 'm het grote verschil met duurdere en snellere laptops. Ook het opstarten duurt even, zeker met een ouderwetse harde schijf. Gelukkig komen er steeds meer goedkope laptops op de markt met een SSD.

Waar let je op?

SSD

De keuze voor wel of geen SSD is daarmee meteen de belangrijkste. We raden je aan om altijd voor een SSD te gaan. Het snelheidsverschil tussen HDD en SSD is als tussen dag en nacht, ook bij een goedkope laptop. En als je opslagruimte te kort komt, dan kun je altijd nog een usb-stick of externe harde schijf aansluiten.

Let wel op dat je een daadwerkelijke SSD koopt. Soms wordt een zogenaamd eMMC-geheugen verkocht als SSD, omdat dat dezelfde opslagtechnologie is. Toch is het niet helemaal hetzelfde. eMMC-flashgeheugen is minder snel. Vooral kleine, goedkope laptops en 2-in-1-tablets hebben dit type geheugen.

Processor

De processor is de motor van de laptop. Dit is het onderdeel waarop je bij goedkope laptops het meeste inlevert. Verreweg de meeste laptops tot €400 hebben een Intel Celeron-processor.

Deze processors hebben weinig rekenkracht en zijn bijzonder traag. Maar er zitten ook laptops tussen met een Intel Pentium- of de nog iets snellere Core i3-processor. Met deze processors hoef je minder lang te wachten.

Werkgeheugen

De meeste goedkope laptops hebben inmiddels 4 GB aan werkgeheugen. Dat is het minimum dat we aanraden. We zien soms ook nog modellen met 2 GB. Die kun je beter niet aanschaffen. Met minder dan 4 GB is de laptop zelfs voor de basisgebruiker te traag.

Chromebooks

De goedkope laptops waar we het tot nu toe over hebben, draaien allemaal op Windows. In dezelfde prijsklasse zijn ook laptops die draaien op het besturingssysteem Chrome OS, van Google. Dit eenvoudige systeem is te vergelijken met Android op smartphones en tablets, en is sterk gericht op online gebruik.

Voor alleen internetten en e-mailen zijn deze Chromebooks best het overwegen waard. Je kunt er Android-programma’s op installeren, die je waarschijnlijk kent van je telefoon. Desondank ben je afhankelijk van Google-diensten, zoals Google Docs.

Bekende laptopfabrikanten zoals HP, Acer, Asus, Dell en Lenovo maken Chromebooks. De laptops hebben schermformaten van 10 tot 15,6 inch. De meeste chromebooks kosten tussen €200 en €400. Maar er zijn ook wat luxere modellen van rond €600. 

Helaas is de support op Chromebooks slechts 5 jaar na introductiedatum. Dus koop je een chomebook die 2 jaar geleden voor het eerst op de markt verscheen, dan krijg je over 3 jaar al geen updates meer.

Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops

Zoek je een laptop om thuis op te werken? Een extra monitor biedt mogelijk uitkomst. Bekijk onze test beeldschermen.

Recent getest

Hieronder staan 5 recent geteste laptops in 3 categorieën (klein tot groot). Ben je ingelogd, dan zie je de 5 best scorende modellen. Bij de kleine en middelgrote laptops tonen we laptops tot €400. Bij de grote laptops staan modellen tot €600.