! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je (mobiele) apparatuur goed verzekeren

De vergoeding van schade aan - of diefstal van - audio(visuele) apparatuur verschilt sterk. Dat geldt zeker voor draagbare elektronica, zoals smartphones en laptops.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 oktober 2021

Audio- en computerapparatuur

De meeste inboedelverzekeraars beschouwen audio- en computerapparatuur als 1 rubriek. De Hema is een uitzondering. Daar zijn audioapparatuur, foto- filmapparatuur, tv’s en computers allemaal apart verzekerd tot €10.000 (bij diefstal €5000). Wel hebben steeds meer aanbieders aparte voorwaarden voor mobiele apparatuur (zie hieronder).

Brandschade

Bij brandschade is de standaardvergoeding voor audio(visuele) apparatuur en computers meestal aan een apart maximum gebonden. Deze standaardvergoeding varieert van €3000 (Klaverblad Budget) tot €200.000. Bij Centraal Beheer, FBTO, Interpolis, Ohra en SNS geldt geen aparte maximumvergoeding.

Diefstal (inbraak)

Bij diefstal (inbraak) ligt de maximumvergoeding soms nog lager. Van standaard €2500 (United Insurance) tot €200.000. Bij de meeste verzekeraars kunnen de maximumbedragen tegen betaling van extra premie wel worden verhoogd, soms onbeperkt.

SNS: geen dekking 

SNS is de enige verzekeraar die diefstal van audio- en computerapparatuur helemaal niet dekt op de inboedelverzekering. Om deze apparatuur tegen diefstal te verzekeren, moet je  een aparte kostbaarhedenverzekering afsluiten. Dat geldt trouwens ook voor sieraden boven de €6000.

In de grote steden

ING keert bij diefstal in de 4 grote steden maximaal €5000 uit, in plaats van €7500. De Royaal-polis van Klaverblad heeft diezelfde beperking, maar alleen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Bij Univé geldt een maximale vergoeding van €5000 in elk 'grote-stedengebied’.

Mobiele elektronica

Smartphones, laptops en tablets zijn erkende schadeposten voor inboedelverzekeraars. Voor dit soort mobiele elektronica geldt steeds vaker een uitgeklede dekking, vergeleken met 'gewone' audio- en computerapparatuur.

Dag- of nieuwwaarde

Allianz vergoedt bijvoorbeeld nooit de nieuwwaarde van mobiele apparaten, maar altijd de vervangingswaarde. Met een reguliere inboedelverzekering van ABN Amro en ASR ontvang je nooit meer dan de dagwaarde. Positieve uitschieter ING vergoedt bij gedekte schade daarentegen maar liefst tien jaar de nieuwwaarde.

Nieuwwaarderegeling

De overige inboedelverzekeraars hanteren de nieuwwaarderegeling. Dat houdt in dat je de nieuwwaarde ontvangt zolang de dagwaarde van het apparaat meer dan 40% van de nieuwwaarde bedraagt. Daarna ontvang je de dagwaarde. Hoe die wordt berekend, kan verschillen per verzekeraar en merk, type en aanschafprijs van het apparaat.

Aanvullend eigen risico

Bij val- en stootschade aan mobiele elektronica heb je bij de volgende inboedelverzekeraars te maken met een aanvullende eigen risico:

 • Aegon (€250, tenzij de schade hersteld wordt door Aegon Schade Service)
 • Aon (€100)
 • Klaverblad (€150)
 • ZLM (€100)

Centraal Beheer en FBTO hanteren bij specifieke allrisk-schades altijd een afwijkend eigen risico, van €100 respectievelijk €150.

Val- en stootschade in aparte dekking

Bij de volgende aanbieders is allrisk-schade (vallen en stoten) aan mobiele elektronica niet meer gedekt op de allrisk-inboedelverzekering:

 • ABN Amro
 • Allianz Direct
 • ANWB
 • ASR
 • Ditzo
 • de Goudse 
 • ING
 • InShared
 • Unigarant

Behalve bij Allianz Direct is dit wél als extra dekking mee te verzekeren (zie de tabel hieronder).

Nationale-Nederlanden gaat stap verder

Bij Nationale-Nederlanden is geen enkele schade aan mobiele apparatuur nog gedekt. Hiervoor lanceerde Nationale-Nederlanden per 1 april 2020 de Mobiele Elektronicaverzekering. Deze dekt binnen- en buitenshuis schade aan elektronica tot €7.500 per gebeurtenis. De premie varieert van €14 tot €18 per maand.

ING lanceert Mobielverzekering

Voorlopig laatste in het rijtje is ING. Deze bank lanceert binnenkort de Mobielverzekering voor smartphones en tablets. Verzekerden hebben recht op reparatie of vervanging binnen 24 uur. Ook bij val- of stootschade. De dekking is wereldwijd, maar reparatie en vervanging vindt alleen plaats in Nederland. De premie varieert van €3 tot €21 per maand. Dit is afhankelijk van het merk, model en de gekozen dekking.

Lees ook: