icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Accessoires voor je laptop

Veel laptop-accessoires zijn gericht op ergonomie, uitbreiding of draagbaarheid. Verkopers maken vaak de meeste winstmarge op accessoires en zijn dus erg happig op het verkopen van extraatjes. Denk altijd goed na of je een accessoire echt nodig hebt.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  16 maart 2018

laptop-accessoires-toetsenbord-muis

Ergonomische accessoires

Een ergonomische werkplek is belangrijk als je veel achter een bureau zit. Sommige laptop-accessoires kunnen dan erg nuttig zijn. Bij een laptop kijk je vaak naar beneden als het apparaat voor je staat. Je ogen staan hoger dan het scherm van je laptop, maar moeten eigenlijk op 2/3 van de hoogte van het scherm staan. Ook het toetsenbord van een laptop is vaak niet geschikt voor een goede werkhouding. Daarom kunnen laptop-accessoires als een los toetsenbord, muis en dock erg nuttig zijn.

Dock of dockingstation

Een dock of dockingstation is een verhoging voor je laptop. Dankzij deze accessoire komt het scherm hoger te staan. Hierdoor kijk je niet meer constant naar beneden. Er zijn docks die alleen samenwerken met een bepaald merk, maar er zijn ook universele exemplaren. Sommige zijn meer dan alleen een verhoging en bieden bijvoorbeeld ook extra usb-aansluitingen.

Los toetsenbord

Een los toetsenbord en muis geven je meer vrijheid en zorgen voor een betere houding tijdens het gebruik van je laptop. Bekabeld aansluiten kan, maar veel toetsenborden en muizen sluit je tegenwoordig draadloos aan. Dit gaat vaak met behulp van een kleine usb-stick die je in je laptop steekt.

Andere laptop-accessoires

Er zijn ook allerlei handige accessoires waarmee je een laptop kunt uitbreiden.

Extra beeldscherm

Heb je vaak het gevoel dat je schermruimte tekort komt? Dan is een extra monitor een handige oplossing. Bij sommige laptops kun je zelfs meerdere schermen aansluiten.

Usb-hub

Je sluit tegenwoordig bijna alles aan via usb. Helaas hebben laptops vaak maar een beperkt aantal usb-aansluitingen. Een zogeheten usb-hub is dan een handige accessoire. Zo’n kastje heeft meerdere usb-aansluitingen en sluit je aan op 1 van de usb-aansluitingen van je laptop. Sommige usb-hubs moet je ook nog aansluiten via een stopcontact.

Speakers

De geluidskwaliteit van laptops valt vaak erg tegen. Met een los setje speakers is dat probleem al snel verholpen. Losse speakers kun je bekabeld aansluiten of via bluetooth. Speakers met bluetooth bieden ook nog het voordeel dat ze niet naast je laptop hoeven te staan. Daarnaast zijn ze ook makkelijk te verbinden met je smartphone of tablet.

Externe dvd-speler

Veel slanke laptops hebben tegenwoordig geen cd- of dvd-speler. Met een externe dvd-speler kun je toch al je favoriete films afspelen. Je sluit de speler alleen maar aan op het moment dat je hem nodig hebt. De kosten voor deze accessoires beperken zich tot enkele tientjes.

Externe harde schijf

Eens in de zoveel tijd moet je een back-up maken van je laptop. Dat gaat het makkelijkst op een losse externe harde schijf. Het makkelijkst zijn de 2,5” schijven. Die zijn compact en sluit je met een enkele usb-aansluiting aan. De 3,5” zijn wat goedkoper, maar ook een stuk groter en hebben een eigen voeding nodig.

Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker.