icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste Chromebook

Chromebooks zijn vaak een prima alternatief voor Mac en Windows. De ene Chromebook is de andere niet. Simpele chromebooks zijn niet alleen langzamer, maar zakken vaak ook qua bouwkwaliteit, toetsenbord en schermkwaliteit door het ijs.
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert laptopsBijgewerkt op:3 april 2023

De beste Chromebook

Chrome OS: ideaal voor goedkope laptops

Google Chrome OS is een lichtgewicht besturingssysteem. Het werkt anders dan Windows 10 en MacOS. Een Chromebook heeft daardoor minder krachtige hardware nodig om soepel te draaien. Een Chromebook onder de €400 bedien je daardoor meestal sneller dan Windows-laptops in dezelfde prijsklasse. Verwacht geen snelheidsmonster, maar het verschil is merkbaar.

Nadelen van goedkope Chromebooks

Op andere punten lever je wel in bij goedkope Chromebooks.

  • De bouwkwaliteit is vaak matig tot slecht. Door goedkoop materiaalgebruik buig je ze relatief makkelijk door. En tegen een stootje kunnen ze waarschijnlijk ook niet.
  • Ook de kwaliteit van het scherm laat vaak te wensen over. Houd rekening met een lage helderheid, slechte kijkhoeken en kleurafwijkingen.

Duurdere Chromebooks

Bij Chromebooks duurder dan €400 komen deze nadelen gelukkig veel minder voor.

  • Ze starten razendsnel op en webpagina's laden snel.
  • Ook zijn de scherm- en bouwkwaliteit merkbaar beter.

Bedenk wel dat duurdere laptops veel beter gebruik maken van de uitgebreidere mogelijkheden van Windows 10 en MacOS. Bij Chromebooks komt de extra power wat minder van pas. Al kun je er inmiddels wel Android-apps op installeren.

Wifi en accuduur van Chromebooks

Chromebooks zijn vooral gemaakt om online te werken waardoor een goede netwerkverbinding essentieel is. De wifi-ontvangst van een Chromebook is dan ook over het algemeen prima. Ook de batterij gaat bij Chromebooks doorgaans lang mee. Op beide punten scoren ze vaak beter dan Windows-laptops.