! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Muziek luisteren bij T-Mobile mag buiten de bundel om

Nieuws|T-Mobile mag doorgaan met het aanbieden van de dienst 'Datavrije muziek'. De rechter heeft besloten dat het opgelegde verbod van toezichthouder ACM (Authoriteit Consumenten Markt) onterecht is.
 

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Gepubliceerd op:21 april 2017

datavrije-muziek

Afgelopen oktober gaf ACM aan dat ‘Datavrije muziek’ in strijd is met Nederlandse regels over netneutraliteit, zoals die zijn vastgelegd in de nieuwe telecomwet. In die wet staat dat er geen enkel onderscheid mag zijn tussen internetdiensten. Het aanbieden van internetdiensten buiten de bundel, dus zonder prijs, is dan niet toegestaan. Voor het gratis muziek streamen buiten de bundel werd een dwangsom van maximaal  €50.000 opgelegd, met een maximum van €500.000.  

T-Mobile in het gelijk gesteld  
T-Mobile was het niet eens met de beslissing van ACM en legde de zaak voor aan de rechter. De telecomprovider vindt dat de Nederlandse regels te streng zijn ten opzichte van de Europese Verordening die vorig jaar is aangenomen. Bij Europese regelgeving zijn er wel uitzonderingen mogelijk voor het aanbieden van internetdiensten buiten de bundel.  
De Nederlandse rechtbank stelt T-Mobile in het gelijk en geeft aan dat de Europese verordening boven de Nederlandse wet staat.

Datavrije muziek
Abonnees van T-Mobile kunnen sinds vorig jaar ‘gratis’ muziek luisteren via Spotify, Deezer en andere muziekdiensten. De mobiele data die verbruikt wordt bij het luisteren gaat niet van de maandbundel af. Onbeperkt luisteren kan bij abonnementen van 6GB en hoger.

Netneutraliteit  
Voorstanders van een strenge netneutraliteit zijn tegen het verschillend behandelen van internetverkeer. Op lange termijn kan dit volgens hen ten koste gaan van concurrentie en innovatie. Een kleine streamingdienst (video, muziek of andere content) heeft immers niet hetzelfde budget en middelen als grote gevestigde partijen. De toegang tot het (mobiele) netwerk kan zodanig duur zijn dat het een belemmering is voor een kleine nieuwkomer.          

Meer lezen:

Streaming muziek bij providers 

Nieuw & interessant

 • Lights_On_F_Main
  Eerste indruk | 22 okt.

  Google Nest Audio

  De Google Nest Audio slimme speaker levert een goed geluid in combinatie met een spraakassistent. Helaas begrijpt hij je stemopdrachten niet altijd.
 • Smart home panel
  8 okt.

  Smart Home panel: doe mee!

  Zijn slimme apparaten wel echt zo slim en handig? Deel jouw ervaring.
 • koptelefoon-apple-Xiaomi-
  Eerste indruk | 11 jan.

  Xiaomi Airdots versus Apple Airpods

  Eind 2016 bracht Apple de Airpods op de markt. Het Chinese Xiaomi volgde vorig jaar met vergelijkbare oordopjes, de Airdots. Wat zijn de verschillen?
 • YouTube-Premium-1
  Eerste indruk | 17 sep.

  YouTube Premium

  YouTube heeft sinds kort een abonnement: YouTube premium. Hiermee luister je muziek en kijk je YouTube video’s zonder reclame.