icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Rara.com

Eerste indruk|Kort na Deezer is Rara.com de tweede Cloud-muziekdienst die de strijd met marktleider Spotify aangaat. Je kunt je bij Rara abonneren op een online muziekbibliotheek van zo'n 10.000.000 tracks.

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Gepubliceerd op:21 december 2011


Merk Rara.com

Richtprijs € 4,99 per maand alleen voor pc (introductieaanbieding 1e kwartaal €0,99 per maand) / €9,99 per maand voor pc + smartphone/tablet (introductieaanbieding 1e kwartaal €1,99 per maand)


Type Muziekdienst


rara logo

Wat is Rara.com?

Rara.com is een nieuwe streaming muziekdienst waarmee je je kunt abonneren op een online muziekbibliotheek van zo'n 10.000 tracks.

Hoe werkt het?

Op de site www.rara.com maak je een account aan en kies je voor een abonnementsvorm:

 • alleen pc voor €4,99 per maand (introductieaanbieding eerste kwartaal voor €0,99 per maand); 
 • pc + smartphone/tablet voor €9,99 per maand (introductieaanbieding eerste kwartaal voor €1,99 per maand).

De dienst is per maand opzegbaar. Eenmaal ingelogd kun je vanaf elke pc of mobiel Android-appraat op elke locatie onbeperkt naar de muziek uit de database luisteren.

Met welke apparaten werkt het?

Rara combineert met pc (XP en hoger) en Mac OS (v 10.4 en hoger) waarop de meest actuele webbrowsers draaien. De dienst is volledig online dus je hoeft er geen software voor te installeren. Er zijn apps voor smartphones en tablets met Android (v2.1 en hoger) met een voldoende hoge schermresolutie (320x480). iPhone-apps en iPad-apps zijn in de maak. Ook andere mobiele besturingssystemen worden volgens Rara geschikt gemaakt.

Wie zijn de concurrenten?

Qua prijs en abonnementsvormen sluit Rara.com aan bij de bekende initiatieven. Verschillen zit 'm in beschikbaar aanbod, geluidskwaliteit en bedieningsgemak. Marktleider is Spotify (16 miljoen tracks, ook gratis te beluisteren), Deezer (13 mijoen tracks, beperkte gratis functie) en Grooveshark (tevens up- en download functionaliteit, maar de legaliteit van deze dienst staat voortdurend ter discussie).

Rara.com: review

Kort na de herintroductie van de Franse streaming muziekdienst Deezer is daar opeens Rara.com met een geclaimd online muziekaanbod van 10 miljoen tracks. In tegenstelling tot streaming pioneer Spotify biedt Rara geen gratis kennismaking, maar wel een goedkoop proefabonnement.

Abonnee worden

Rara-lid worden is eenvoudig: op de site www.rara.com een account aanmaken, een abonnementsvorm kiezen, creditcardgegevens invullen en klaar is Kees. De creditcard zal voor menigeen een drempel zijn om de kennismaking aan te gaan.

Niet gratis

Hoewel Rara zegt te mikken op een breed publiek, zal het niet makkelijk zijn om de 'gratis'-generatie te lokken. Het goedkoopste welkomstabonnement van Rara kost namelijk toch een symbolische €0,99 per maand. Dat is voor het eerste kwartaal, waarna je overgaat op de reguliere prijs van €4,99, het prijsniveau van Spotify. Ook Rara kent een uitgebreide variant waarmee de muziek op mobiele apparaten kan worden afgespeeld voor €9,99 per maand (eerste kwartaal €1,99 per maand). Opzeggen kan op elk moment.

Afspelen

Eenmaal ingelogd kan een abonnee op elk moment vanaf elke locatie ter wereld bij de muziekcollectie, op voorwaarde dat er een internetverbinding is. Muziek die op een smartphone of tablet wordt afgespeeld wordt automatisch opgeslagen op de geheugenkaart, zodat het later ook offline kan worden beluisterd. Helaas is het niet mogelijk om thuis even een paar albums vooraf in de offline-modus te plaatsen, om kosten te sparen op je mobiele abonnement. Muziek streamen kan in de papieren lopen als je geen onbeperkt internetabonnement hebt of de fair-use grens hebt bereikt.

ss rara aanbod dylanAanbod

Met 10 miljoen liedjes is het aanbod van Rara indrukwekkend, maar nog niet zo groot als dat van Spotify (16 miljoen). De dekking van Rara is goed, omdat 'alle major platenlabels ter wereld' vertegenwoordigd zijn, maar in lokale muziek en kleine labels is de selectie van Spotify beter. Wereldberoemde bands als The Beatles ontbreken bij beide diensten en verder zijn er over en weer gaten in de catalogus. Een plus voor Rara is, dat veel van Pink Floyd en Bob Dylan wel beschikbaar is.

Geluidskwaliteit

Rara gebruikt Dolby-Pulse om de audiostreams compact te houden (een liedje is gemiddeld 1 MB groot). Volgens Rara zelf niet te onderscheiden van cd-kwaliteit, maar in theorie toch minder dan de 320 kps die de premiumabonnementen van Spotify (OGG) en Deezer leveren. Puntje bij paaltje zullen de meeste oren het verschil tussen de gebruikte compressiemethoden niet horen en is het in alle gevallen meer dan goed.

Techniek

Rara zou moeten werken op alle pc's en Macs met een recent besturingssysteem en een actuele browser. Bij onze quicktest ging het echter al mis met Chrome op de pc en kon de app voor Android niet worden geïnstalleerd omdat de betreffende smartphone een te lage schermresolutie had. Mobiel kan Rara vooralsnog alleen op Android-apparaten worden gebruikt, maar apps voor de iPhone en iPad zijn in ontwikkeling. Prettig is dat je geen software hoeft te installeren op de computer omdat Rara geheel online draait en je dus ook op je werk-pc bij je muziek kunt.

ss rara layoutGebruiksgemak

Rara is wat het belooft: simpel. Je hoeft geen computerheld te zijn om de diverse functies (luisteren, playlists maken, radiostations kiezen etc) te doorgronden. De bonte vormgeving zal niet bij iedereen in de smaak vallen en zoeken op artiest of titel levert nogal gemengde resultaten. Of de Rara-interface de revolutie is die streamer-dummies over de streep moet trekken, valt te betwijfelen. Daarvoor lijkt Rara toch meer dan het zelf wil op Spotify.

Conclusie

Rara is een prima streaming muziekdienst, maar kan (nog) niet tippen aan wegbereider Spotify dat voor hetzelfde geld een groter aanbod heeft, een betere integratie met alle platforms en - in theorie - een betere geluidkwaliteit levert. Voordeel van Rara is dat je er geen software voor hoeft te installeren op je computer en dat het compacte audio-formaat weinig eisen stelt aan de bandbreedte en geheugenkaart van je mobiele apparaat. Gratis kennismaken zoals bij Spotify is er niet bij. Het welkomst-abonnement is weliswaar goedkoop, maar je hebt er een creditcard voor nodig.

Pluspunten

 • geen lokale software nodig;
 • compact audioformaat;
 • heldere helpfunctie;
 • geheel Nederlandstalig.

Minpunten

 • geen gratis kennismaking;
 • betalen met credit card;
 • drukke vormgeving.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • koptelefoon-apple-Xiaomi-
  Eerste indruk  |  11 jan.

  Xiaomi Airdots versus Apple Airpods

  Eind 2016 bracht Apple de Airpods op de markt. Het Chinese Xiaomi volgde vorig jaar met vergelijkbare oordopjes, de Airdots. Wat zijn de verschillen?
 • YouTube-Premium-1
  Eerste indruk  |  17 sep.

  YouTube Premium

  YouTube heeft sinds kort een abonnement: YouTube premium. Hiermee luister je muziek en kijk je YouTube video’s zonder reclame.
 • eneby-speaker-ikea-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  23 aug.

  Ikea Eneby

  Een bluetooth-speaker van Ikea. De stoffen voorkant geeft de speaker een klassiek uiterlijk. Maar we hebben beter geluid gehoord.
 • Lola-Black-joggen
  Eerste indruk  |  20 mrt.

  Mighty voor Spotify

  Met de Mighty Audio muziekspeler kun je naar Spotify luisteren zonder smartphone. Ideaal tijdens het hardlopen?