icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Tips voor het gebruiken van Spotify

Spotify is ideaal als je van muziek houdt. Er zijn miljoenen nummers om uit te kiezen, te beluisteren op onder meer computer, tablet en smartphone. 8 tips om slimmer gebruik te maken van Spotify. Niet alle tips werken met een gratis abonnement. 
Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  15 september 2017

spotify-op-Iphone

Ontdek automatisch muziek      

Spotify biedt heel veel mogelijkheden om muziek te ontdekken. Het mooie is dat je daarvoor weinig actie hoeft te ondernemen. Spotify maakt automatisch afspeellijsten aan:

 • Met Discover Weekly krijg je elke maandag nummers die door Spotify worden gekozen op basis van de muziek die je eerder al hebt geluisterd.
 • Release Radar ligt in het verlengde van Discover Weekly, maar bevat alleen alleen nieuwe nummers die vergelijkbaar zijn met nummers die je al in je bestand hebt staan.

Discover Weekly en Release Radar zijn te vinden onder Bladeren > Ontdekken

Klik op de afbeelding om te vergroten

Zoek geavanceerd naar muziek

Net als bij Google, kun je bij Spotify slim zoeken met bepaalde zoekwoorden. Door in het zoekveld bijvoorbeeld genre: rock in te vullen krijg je populaire artiesten in dat specifieke genre te zien.

Je kunt ook op jaartal zoeken of op meerdere jaren. Er zijn meerdere combinaties mogelijk, bijvoorbeeld year: 1969-1971 genre: rock. Dat levert een overzicht van populaire artiesten uit die tijd en een afspeellijst met populaire nummers op.

Stel de juiste geluidskwaliteit in

Bij Spotify kun je zelf de geluidskwaliteit instellen of het automatisch laten bepalen door Spotify. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

 • Normaal – ongeveer 96kbit/s.
 • Hoog – ongeveer 160kbit/s.
 • Extreem – ongeveer 320kbit/s.
 • Automatisch – wordt bepaald op basis van je internetverbinding

Je kunt deze instellingen bepalen voor streaming. Dat is handig als je onderweg wilt luisteren, maar daar niet je hele internetbundel aan op wilt offeren. Voor het downloaden van muziek, om offline te luisteren, kun je apart aangeven in welke kwaliteit je wilt luisteren.

 • Aanpassen in Android en iOS: ga naar Bibliotheek > Instellingen (tandwieltje) > Geluidskwaliteit
 • Aanpassen op pc: ga naar Bewerken > Instellingen > Geluidskwaliteit

Luister offline naar muziek

Muziek kun je opslaan op het geheugen van je telefoon (offline luisteren). Zo kun je via wifi alvast de muziek downloaden die je onderweg wil beluisteren.

Bij elke afspeellijst, podcast, album of nummer staat een knop Downloaden. Schuif die naar rechts en het downloaden begint. Je kunt muziek downloaden op pc, tablet en smartphone.

Gebruik de equalizer voor passend geluidscreenshot-equalizer

Luister je naar hiphop of dance dan is een wat zwaardere bas wel lekker. Bij klassieke muziek wil je dat misschien juist niet. In de iOS Spotify app zit een equalizer waarmee je het geluid per soort muziek kan kiezen. Zo kun je het geluid naar smaak aanpassen.

 • In iOS vind je de equalizer onder Instellingen > Afspelen

Bij Android-smartphones en -tablets werkt het anders. Bij sommige apparaten is de equalizer te vinden bij de instellingen.

Is dat niet het geval dan moet je een app downloaden, bijvoorbeeld EQ – Music Player Equalizer. In Spotify kun je vervolgens het geluid aanpassen. Er is ook geen equalizer verwerkt in de desktop-versie in Windows en MacOS, maar ook hiervoor geldt dat je los van Spotify een equalizer kunt downloaden.

Luister naar podcastsscreenshot-podcasts

Bij Spotify kun je ook naar podcasts luisteren (te vinden onder Bladeren). Het aanbod is behoorlijk groot, maar voornamelijk Engelstalig.

Er zijn categorieën: Lifestyle, Verhalenvertellers, Techniek & games  etc. Net als bij muziek krijg je ook aanbevelingen op basis van je luistergedrag.

Helaas ontbreekt het aan hitlijsten waardoor je toch minder snel bij een interessante podcast uitkomt. 

Houd je luistergedrag privé

Bij Spotify is je gebruikersprofiel zichtbaar voor andere gebruikers (ook als ze je niet volgen). Anderen kunnen je openbare afspeellijsten zien, je volgers en de mensen die jou volgen. 

Je kunt luistergedrag verbergen voor andere Spotify-gebruikers. Het is aan te passen bij Instellingen > Sociaal in de desktop app. Als je alle schuifjes uit zet dan zijn je nieuwe afspeellijsten niet meer openbaar en kunnen anderen niet zien naar welke artiesten je onlangs hebt geluisterd.

Eerder aangemaakte afspeellijsten kun je verbergen door te kiezen voor privé maken (te vinden via de 3 bolletjes naast de afspeellijst).

Je kunt Spotify koppelen aan je Facebook profiel. De muziek die je luistert kun je delen en is zichtbaar op je tijdlijn. Bij Instellingen, Sociaal kun je het delen ook weer uitzetten.

screenshot-sociaal-2

Let op met Facebook

Als je een Spotify-account hebt aangemaakt met je Facebook gegevens dan is ontkoppelen niet mogelijk. De enige manier om Spotify zonder Facebook te gebruiken, is om een nieuw account aan te maken. Bedenk dit goed bij het aanmaken van je Spotify-account.

Lees ook:

 

 

 

 

 

Nieuw & interessant

 • datavrije-muziek
  Nieuws  |  21 apr.

  Muziek luisteren bij T-Mobile mag buiten de bundel om

  T-Mobile mag streaming muziek van onder meer Spotify aanbieden buiten de internetbundel om. De rechter heeft besloten dat het opgelegde verbod van toezichthouder ACM (Authoriteit Consumenten Markt) onterecht is.
 • soundcloud-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  31 mrt.

  Soundcloud Go+

  Soundcloud is een platform waar muzikanten zelf muziek kunnen delen. Met het betaalde abonnement Go+ heeft het platform nu ook gelicenseerde muziek van grote platenmaatschappijen.
 • Aftershokz-Trekz-Titanium-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  20 mrt.

  Aftershokz Trekz Titanium

  Geen dopjes in je oren, deze Aftershokz-koptelefoon zit net vóór je oren. De muziek komt via je jukbeenderen binnen. Je oren blijven dus vrij, waardoor je naast muziek ook omgevingsgeluid hoort.
 • koptelefoon
  9 jan.

  Podcasts: how-to

  Een podcast is een soort radio-uitzending op internet. Je kunt kiezen uit duizenden programma’s. Ze komen automatisch binnen op je smartphone, tablet of computer.