icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sneller wifi in huis

Traag internet is ontzettend vervelend. In een aantal gevallen ligt het probleem bij de provider. De beloofde internetsnelheid wordt dan niet geleverd. Maar vaak ligt het probleem ook thuis. De router verspreidt het internet niet goed door het huis, waardoor het internet traag wordt. Wij geven je een aantal tips om je internet te versnellen.
Dennis Pronk
Dennis Pronk

Expert Elektronica

Home header sneller wifi in huis

Home meet je internet snelheidMeet je internetsnelheid

Traag internet kan aan je provider liggen. Doe een speedtest en meet de snelheid van je internetverbinding. De website beta.speedtest.net geeft een goede indicatie. Let wel op dat je op 'Ga' of 'Go' klikt en niet op de reclamebanner.

Zorg dat de computer tijdens de speedtest via een netwerkkabel aan het thuisnetwerk is verbonden en niet via wifi. Anders meet je de lagere snelheid van je draadloze netwerk. Leveren de metingen herhaaldelijk lagere snelheden op? Neem dan contact op met je provider. Je provider helpt je bijvoorbeeld op afstand bij het resetten van je router. Of geeft advies over het schoonmaken of upgraden van je apparaat.

Soms heeft de internetverbinding structurele problemen waar je niet veel aan kunt doen. Bij adsl en vdsl heeft de afstand tot de wijkcentrale grote invloed op de snelheid van het internet. Hoe groter de afstand tot de wijktelefooncentrale, des te lager de internetsnelheid. In praktijk wordt daarom maar een deel van de maximum snelheid gehaald. Doe een postcodecheck in de alles-in-1-vergelijker, voordat je een nieuw abonnement afsluit. Deze geeft een indicatie van de te verwachten snelheden op jouw adres. Via de Consumentenbond kun je internetaanbieders vergelijken en eventueel overstappen naar sneller internet (via adsl, kabel of glasvezel). Alle informatie vind je in het dossier alles-in-1-providers.

Home verbeter je wifiontvangstVerbeter je wifi-ontvangst

Veel apparaten in huis zijn tegenwoordig via een draadloos netwerk (wifi) aan internet verbonden. Bij een draadloos netwerk is het bereik beperkt tot enkele tientallen meters vanaf de wifizender in de (modem)router. Hoe verder de zender, hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. Bovendien is de kans op verstoring van het draadloze signaal groot, door muren, plafonds en andere obstakels.

Bij een groot deel van de internetabonnees staat de draadloze (modem)router in de meterkast. Dat levert soms problemen op. Volg onze tips om het bereik te vergroten:

 • Plaats de router eens buiten de meterkast en meet het verschil.
 • Plaats de router ook eens wat hoger: de radiostralen hebben dan mogelijk minder obstakels.
 • Ligt de router plat? Zet hem dan eens rechtop en draai de antennes (wanneer mogelijk) in andere posities.
 • Zet de router in een andere kamer. Vaak betekent dit wel dat je kabels moet verlengen en doortrekken. Deze tip is niet toepasbaar met een modem die bij het aansluitpunt moet blijven staan.

Home nog steeds geen bereik wifiNog steeds geen bereik?

Heb je in bepaalde kamers nog steeds geen bereik? Kijk dan eens naar het volgende:

Wifi-homeplug

Deze netwerkadapters gebruiken je elektriciteitsnet als computernetwerk. Je steekt de ene adapter bij de router in een stopcontact en verbindt ze via een netwerkkabel. De andere adapter stop je in een bepaalde kamer in het stopcontact. Verbind je computer via een netwerkkabel of via wifi met de homeplug.

Lees meer over de beste wifi-homeplugs.

Router

Het kan zijn dat je een oude router of een oude modemrouter van de provider gebruikt, 1 die alleen met de 2,4 GHz radiofrequentie kan werken. Deze klassieke wififrequentie is zó populair dat hij overbelast raakt. 

Met een moderne (modem)router die ook op de 5 GHz band communiceert (een 'dualbandrouter') ontwijk je dit fileprobleem. Je kunt een nieuwe dualbandrouter uit de winkel aan een bestaande modemrouter van de provider koppelen en daardoor een krachtig extra wifinetwerk creëren.

Lees meer over de beste draadloze routers.

Access-point

Een andere manier om het wifi-netwerk te verbeteren is het installeren van een access-point. Een wifi-access-point geeft het internet door aan de desbetreffende kamer via een netwerkkabel.

Lees meer over homeplugs, repeaters en access-points.

Wat kun je zelf doen?

Trage computer versnellen

Een oudere computer geeft ook een trage internet-ervaring. Zeker een computer met te weinig intern geheugen. Upgraden naar meer geheugen is vaak niet moeilijk. Het is een kwestie van het juiste type geheugenmodule in de pc stoppen. Zorg dat je computer bij het starten niet onnodig veel programma's laadt. Denk aan programma’s zoals Skype. Zorg ook dat er niet meerdere virusscanners en firewalls tegelijk laden.

Gebruik een adblocker

Reclamebanners in webpagina's vertragen het browsen aanzienlijk. Met een 'adblocker' laden de internetpagina's in je browser 2,5 keer zo snel. Naast voordelen kennen de adblockers ook nadelen.

Lees meer over adblockers.

Downloaden: over (snelle) kabel

Mogelijk download je op 1 van de pc's veel films en muziek. Om grote bestanden zo snel mogelijk binnen te halen kun je de 'downloadcomputer' het beste met een netwerkkabel aan de (modem)router verbinden.

Deze UTP-kabel moet geschikt zijn voor 1000 Mbps-dataverkeer als de provider meer dan 100 Mbps dataverkeer belooft. Heb je een wat oudere router aan de snelle modem van je provider gekoppeld? Controleer dan of die router over een 1 Gbps-poort beschikt en met wifi dat volgens de 'N'-of ‘AC’-technologie werkt. Anders remt de oude router je snelle verbinding af.

Ga je verhuizen?

Een verhuizing is hét moment om je nieuwe huis internetproof te maken. Hieronder vind je een paar slimme maatregelen die je kunt nemen, voordat je gaat verven en behangen:

 • Kies de optimale plek uit voor je router. Vaak is dat het midden van je huis. Dat geldt zeker als je huis meerdere etages heeft. Kies voor een open plek (dus niet in een kast) en zet hem bij voorkeur niet op de grond.
 • Zijn er kamers waar er gewerkt gaat worden, huiswerk wordt gemaakt of games worden gespeeld? Zorg op die plekken voor een vaste internetaansluiting. In veel woningen bevinden zich loze leidingen of een ongebruikte aansluiting voor de vaste telefoon. Ga je kabels doortrekken, gebruik dan wel altijd een trekveer.
 • Check ook of er op de gewenste plekken (voldoende) stopcontacten aanwezig zijn. Het doortrekken of verplaatsen van een stopcontact kun je in veel gevallen het beste aan een vakman overlaten. 

Vergelijken en overstappen

Een sneller internetabonnement kiezen? Vergelijk en stap eenvoudig over via de vergelijker van alles-in-1-providers. Helpen bovenstaande opties niet? Dan kan het zijn dat je provider je niet de juiste internetsnelheid geeft. Volg dan ons stappenplan voor klachten bij traag internet

Nieuw & interessant

 • Googlechromecast
  Nieuws  |  22 jan.

  Traag wifi door Android en Chromecast of Google Home

  Trage wifi wordt mogelijk veroorzaakt door Android in combinatie met je Chromecast of Google Home. Google meldt op haar website dat de oorzaak bekend is en brengt vandaag een oplossing uit via Google Play.
 • KPN gebouw
  Nieuws  |  28 nov.

  Uitrol zeer snel internet via DSL: KPN komt belofte niet na

  KPN heeft zich niet aan zijn belofte gehouden om tenminste 85% van de Nederlandse huishoudens eind 2016 van zeer snel internet te voorzien. De Consumentenbond constateert dat KPN nu op ongeveer 62% zit.
 • google-wifi-router
  Eerste indruk  |  20 nov.

  Google Wifi

  Google brengt Google Wifi in Nederland op de markt. Het is een 'mesh- of multiroomwifi' waarmee het wifisignaal door je gehele huis of kantoor overal even sterk zou moeten zijn. Bij een eerste praktijkproef lijkt het allemaal prima te werken.
 • wifi-lek
  17 nov.

  WPA2-wifilek: hoe gevaarlijk is het en wat moet je doen?

  Draadloze apparaten zijn kwetsbaar door een lek in de WPA2-beveiliging, die bijna alle wifi-apparaten en wifinetwerken gebruiken. Welke actie moet je ondernemen?