icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

De hoogste spaarrente

Met een hoge spaarrente word je geld meer waard. Krijg je alleen een hoge rente op je spaarrekening als je aan bepaalde voorwaarden voldoet? Lees nu op welke kleine lettertjes je moet letten, zodat je kunt genieten van een hoge spaarrente.
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

hoogste spaarrente

Op zoek naar de hoogste spaarrente

Als je regelmatig geld opzij legt, dan wil je dat dit geld meer waard wordt. Dat kan door te sparen op een vrij opneembare spaarrekening, of het geld voor een bepaalde tijd 'vast' te zetten op een deposito. Het belangrijkste kenmerk van beide spaarvormen is dat je rente krijgt over je geld. Zorg in elk geval dat die rente hoger is dan de inflatie (meestal tussen de 1-3% per jaar), anders wordt je spaargeld per saldo niet meer maar mínder waard.

Heb je meer dan €24.437 (2016) spaargeld (voor stellen geldt het dubbele, €48.874), dan krijg je ook te maken met 1,2% vermogensrendementsheffing. Tel inflatiepercentage (zie daarvoor bijvoorbeeld de site van het CBS) en vermogensrendementspercentage bij elkaar op en zorg zo mogelijk dat je een hogere rente krijgt, anders lijd je alsnog verlies.

Spaarrekeningen

Als je een spaarrekening wilt openen, zoek je waarschijnlijk in de eerste plaats naar een hoge rente. Banken strijden om de gunst van de spaarder met zo hoog mogelijk rentes (venstertarieven), maar die rentes zijn niet altijd te vergelijken. Het maakt namelijk uit of de rente per maand, kwartaal of per jaar wordt uitbetaald.

Vandaar dat wij de effectieve spaarrente vergelijken.Dit is de rente die je zou krijgen als je het geld een jaar op een spaarrekening zou laten staan. De spaarrekeningen in de test hebben de volgende kenmerken:

  • Variabele rente
  • Onbepaalde looptijd
  • Vrij te openen voor nieuwe klanten
  • Minimale eerste inleg is maximaal €5000
  • Al dan niet beperkende voorwaarden

Tip: vraag naar de effectieve rente

Banken die niet per jaar uitbetalen, lokken je liever met de (hogere) effectieve rente op jaarbasis. Geen probleem als je geld minimaal 1 jaar op dezelfde rekening staat. Neem je het geld eerder op, levert het echter minder op. Vraag dus altijd naar de effectieve rente en in welke termijnen (maand, kwartaal, jaar) de rente wordt bijgeschreven. Geen zin om zelf steeds in de gaten te houden welke bank de hoogste spaarrente biedt? Meld je aan voor onze gratis SpaarAlert en krijg als lid van de Consumentenbond automatisch bericht als een andere spaarrekening een hogere rente biedt.

Hoge spaarrente: deposito's

Geld dat je voor een bepaalde tijd niet nodig hebt, kun je voor een vóóraf afgesproken rente en periode 'vastzetten' op een deposito (of spaardeposito). Doorgaans krijg je op een deposito meer rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Er zijn langetermijndeposito's, met een looptijd van 1 tot en met 10 jaar, en kortetermijndeposito's, waarvan de looptijd korter is dan 1 jaar.

Test spaarrekeningen