icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een goed merk stofzuiger

Uit welke stofzuigermerken kun je kiezen? Welk merk is goed? Ruim 3600 consumenten gaven aan hoe tevreden ze zijn over hun merk stofzuiger. Nilfisk gooit hoge ogen. 

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:4 september 2017

Artikel goed merk stofzuiger

Verschillende stofzuigermerken

Als je op zoek bent naar een gewone sledestofzuiger, kun je kiezen uit talloze merken. Philips is het grootste merk, gevolgd door Miele en Bosch. Andere veelverkochte merken zijn AEG, Bestron en Dyson. Kleinere merken zijn Dirt Devil, Nilfisk, Numatic, Samsung en Siemens. Electrolux is voor stofzuigers volledig over gegaan in AEG.  

Keuze voor een merk

Stofzuigermerken worden het vaakst gekozen vanwege 'de goede naam van het merk'. Met name Miele, maar ook Dyson en Nilfisk hebben die goede naam. Daarnaast kijken mensen naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. AEG, Philips en Siemens worden hierom vaak gekozen. Ook wordt testinformatie van de Consumentenbond vaak gebruikt voor de keuze. De beste stofzuigers met het predicaat Beste uit de Test en Beste Koop zijn vaak van Miele, Bosch en AEG. 

Merktevredenheid

We vroegen het Consumentenbond Internetpanel over hun stofzuiger. Ruim 3600 consumenten beantwoordden vragen over hun type stofzuiger, het merk, de prijs en hoe tevreden ze zijn over de prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn over het algemeen heel tevreden met hun stofzuiger. 

Over onderstaande merken hebben genoeg mensen hun oordeel gegeven. De score voor de merktevredenheid is ook terug te vinden bij de testresultaten in de stofzuigervergelijker

Nilfisk: 8,4

Het merk Nilfisk steekt met kop en schouders boven de rest uit. Het merk is een stuk kleiner dan de andere beoordeelde merken, maar de mensen die een stofzuiger van Nilfisk in huis hebben, zijn zeer tevreden. De meeste mensen kiezen een Nilfisk vanwege de goede naam van het merk en zullen ook de volgende keer weer voor Nilfisk kiezen. Prestaties en gebruiksgemak worden bovengemiddeld goed beoordeeld. De prijs-kwaliteitverhouding oogst het meeste tevredenheid. Dit resulteert in het hoogste algemene rapportcijfer. We vroegen ook hoe oud de vorige stofzuiger was geworden. Voorgaande stofzuigers van Nilfisk werden het oudst: ruim 14 jaar.

Miele: 8,3

Veruit de meeste mensen hebben een stofzuiger van Miele thuis, meestal gekozen vanwege de goede naam. Ook Miele wordt zeer goed beoordeeld en krijgt na Nilfisk het hoogste rapportcijfer. Mensen zijn zeer tevreden over de prestaties en het gebruiksgemak en zullen ook de volgende keer weer een Miele kiezen. Alleen over de prijs-kwaliteitsverhouding oordelen ze gemiddeld. Ze betaalden vaak tussen de €150 en €200 voor hun stofzuiger. Wanneer de voorgaande stofzuiger een Miele was, was deze gemiddeld ruim 11 jaar oud geworden.

Dyson: 7,8

Over Dyson zijn veel mensen zeer te spreken. De meeste kozen voor Dyson vanwege de goede naam. Van alle merken zijn de Dyson bezitters het meest enthousiast over de prestaties en het gebruiksgemak. Ze kiezen de volgende keer dan ook zeker weer voor een Dyson. Het minst te spreken zijn ze over de prijs-kwaliteitverhouding. Hier werd dan ook het meeste geld voor uitgegeven, vaak meer dan €250. Hierdoor valt het algemene oordeel wel wat lager uit.  

Electrolux: 7,6

De meeste mensen kozen voor Electrolux vanwege het advies van de winkelier. Electrolux wordt als middenmoter van deze merken beoordeeld. Mensen zijn enthousiast over de prestaties en het gebruiksgemak en zijn tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding. Toch is men niet zeker dat de volgende stofzuiger weer van Electrolux zal zijn.

De merken AEG en Electrolux zijn van dezelfde fabrikant. Het lijkt erop dat stofzuigers van Electrolux langzaamaan worden vervangen door AEG. Stofzuigers van Electrolux worden beter beoordeeld. Daarnaast waren er ook stofzuigers van AEG-Electrolux te koop. Dit combinatiemerk wordt het minder goed beoordeeld en had het meeste mankementen. Over de prijs-kwaliteitverhouding van AEG-Electrolux is men wel zeer te spreken.

Philips: 7,5

Na Miele hebben de meeste mensen een Philips stofzuiger thuis, meestal gekozen vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze geven daar zo’n €100 a €150 aan uit. Echt heel enthousiast zijn ze niet over het merk. Ze beoordelen het lager dan gemiddeld. De meeste mensen zijn wel tevreden over de prestaties van de stofzuiger, maar minder vaak zeer tevreden. Datzelfde geldt voor het gebruiksgemak. De meeste mensen weten nog niet zeker of ze weer voor een Philips zullen kiezen. Wanneer de stofzuiger vóór de huidige een Philips was, werd ‘ie gemiddeld ruim 11 jaar oud.

AEG: 7,4

Over AEG weinig enthousiasme. Het merk wordt beneden gemiddeld beoordeeld. Mensen zijn wel tevreden over de prestaties en het gebruiksgemak, maar beoordelen het niet als 'zeer goed'. Het merk wordt gekozen vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en dit is ook wat het meest gewaardeerd wordt aan het merk. Ze weten niet zeker of ze weer voor AEG zullen kiezen.

Bosch: 7,3

Bosch kiest men op basis van testinformatie van de Consumentenbond. Maar ze hebben hier meestal tussen de €100 en €150 voor betaald, terwijl de beste Bosch stofzuigers duurder zijn. Ze zijn minder dan gemiddeld enthousiast over het stofzuigermerk. Samen met Siemens wordt het merk het laagst beoordeeld. De meeste mensen zijn over de prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding wel tevreden, maar ze zijn beneden gemiddeld echt enthousiast. Ze weten dan ook niet zeker of de volgende stofzuiger weer een Bosch zal zijn.

Siemens: 7,1

Hoewel mensen Siemens nog steeds met een voldoende beoordelen, zijn ze van deze merken het minst enthousiast over dit merk. Ze hebben hier gemiddeld genomen ook het minst voor betaald. Ze zijn niet enthousiast over de prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding. Weinig mensen zijn zeker dat ze de volgende keer weer voor Siemens kiezen.

Over het onderzoek

In het onderzoek hebben we gevraagd naar de ervaringen van consumenten met hun stofzuiger. Het onderzoek is gebaseerd op de persoonlijke ervaring van mensen met hun eigen apparaat, maar de resultaten zijn algemeen gemaakt. De oordelen hebben geen betrekking op een bepaald model, maar op het merk in het algemeen.

De aanschafsprijs en de leeftijd van de apparaten van de panelleden verschillen sterk. De prijzen lopen uiteen van minder dan €50 tot meer dan €500 en de leeftijd van apparaten van ondervraagden is in de helft van de gevallen nog geen 6 jaar oud, maar in sommige gevallen zelfs ouder dan 20 jaar. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen afwijken van persoonlijke ervaringen.

Doe mee aan onze panelonderzoeken

Onze panelleden helpen ons aan meningen over en ervaringen met producten en diensten die wij onderzoeken. Word ook lid van ons panel en help andere consumenten.

Meld je aan

Internetpanel 1

Lees ook: