icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waterstofzuigers of multizuiger

Voor zwaardere klussen kan een waterstofzuiger erg handig zijn. Deze stofzuiger wordt ook wel een multizuiger, alleszuiger of nat- en droogzuiger genoemd. Kortom, verschillende benamingen voor een multifunctioneel schoonmaakapparaat.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017


Een waterstofzuiger is ontworpen voor zwaar werk. Denk aan gebruik in de garage, hobbykamer, kelder, auto, dakgoot, putje of gootsteen.

Dit type stofzuiger wordt vaak gehuurd in plaats van gekocht.

De meeste waterstofzuigers hebben een ketelmodel en bestaan uit een bak die het vuil opvangt en een bovenkant waar de motor in zit. De bovenkant met de motor klik je op de opvangbak. In de bovenkant zit een vlottertje, die zorgt dat de motor afslaat als de bak vol is. Droogzuigen gaat bij voorkeur met een stofzak. Zonder stofzak komt het vuil direct in het reservoir terecht.

Verwar een waterstofzuiger niet met een stofzuiger met waterfilter. Stofzuigers met een waterfilter zijn gewone stofzuigers die de lucht filteren met water.

Waterstofzuigers verschillen op de volgende punten:

  • Inhoud
    Er zijn kleine waterstofzuigers met een inhoud van hooguit een paar liter. Maar ook industriële modellen tot wel 50 liter. Gemiddeld is de inhoud van het reservoir 20 liter.
  • Vermogen
    Het vermogen van de apparaten verschilt ook en kan oplopen tot 2400W. Dit soort apparaten valt niet onder de Europese normen van het energielabel van stofzuigers.
  • Mogelijkheden
    Het aantal geleverde mondstukken verschilt, net als de extra functies. Zo hebben sommige apparaten ook een blaasfunctie of kun je er andere elektrische apparaten op aan sluiten.

We hebben 3 waterstofzuigers met elkaar vergeleken. Bekijk onze eerste indruk.

Lees ook:

  • Waterstofzuiger of multizuiger nodig omdat je gaat verhuizen? Lees ook onze verhuistips

Nieuwste artikelen

Test stofzuigers