icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mondkapjes wassen op 60 graden

Het ministerie adviseert om herbruikbare mondkapjes te wassen met een volledig wasprogramma op 60 graden. Maar welk programma kies je dan?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert Woning & HuishoudenGepubliceerd op:5 november 2020

Mondkapjes wassen

Een wasmachine kan verschillende opties hebben voor een ’60-gradenwas’. Maar let op: niet al die wasprogramma’s wassen daadwerkelijk op 60°C . Om goed hygiënisch te wassen, is het belangrijk dat je machine die 60°C haalt tijdens de wascyclus.

Was niet met het ecoprogramma

ECO-programma-pijltjeNaast een gewoon katoenprogramma hebben wasmachines een ecoprogramma voor katoenwas. Op 'oude' wasmachines waarvan het energielabel loopt tot A+++, herken je dat programma aan een pijltje of kadertje op het bedieningspaneel. Het programma is in te stellen op 60°C. Op 'nieuwe' wasmachines waarvan het energielabel loopt tot A, heeft dit programma de naam 'Eco 40-60'.  

Beide wasprogramma's halen niet de genoemde 60°C. Het programma zorgt ervoor dat de wasresultaten gelijk staan aan een wasbeurt op 60°C , maar doet dat op een lagere temperatuur. Voor een hygiënische was is dat niet voldoende.

Kies het katoenprogramma 60°C 

Het blijft de vraag welk programma dan wél de 60°C bereikt tijdens de wasbeurt. Soms wordt de maximale temperatuur in de handleiding aangegeven. Dat kan helpen. Je hebt met het gewone katoenprogramma op 60°C een goede kans. Draai dit programma dan wel volledig. Gebruik geen Speed- of Eco-opties.

Ook wasprogramma’s als ‘Allergie’ of ‘Intensief’ wassen op hogere temperaturen en zijn daarom een veilige keuze om goed hygiënisch te wassen. 

Alternatieven voor een volledig wasprogramma

We horen dat mensen terughoudend zijn om een volledig wasprogramma te draaien om mondkapjes te wassen. Er zijn twee alternatieven:

  • Uitkoken: als de fabrikant van het mondkapje aangeeft dat uitkoken kan, dan is deze methode ook geschikt. 
  • Handwas: als je een mondkapje met de hand wast, ontbreekt de mechanische, wrijvende werking van een (volle) wasmachine. Dit is voor het schoonwassen belangrijk, net als een hoge temperatuur. Daarom is handwassen niet aan te raden. Kan het niet anders? Dan kun je het mondkapje eventueel na de handwas met wasmiddel nog een minuut in kokend water doen. 
  • Bevriezen werkt niet: je kunt een mondkapje niet schoonmaken door bevriezing. Het virus of bacterieën gaan daar niet dood van.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.