icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Schade door je kinderen

Kinderen worden door de meeste verzekeraars gezien als een belangrijke bron van (potentiële) schade. Een gezin met kinderen betaalt vaak (veel) meer premie voor hun aansprakelijkheidsverzekering dan een stel zónder kinderen. Maar de ene verzekering dekt ook beduidend meer dan de andere.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 25 augustus 2022

kinderen buiten spelen

Meld geboorte bij je verzekeraar

Allereerst moet je bij veruit de meeste verzekeraars melden als er een kind geboren is. Bij de volgende verzekeraars hoeft dit niet en zijn kinderen automatisch meeverzekerd op een gezinspolis:

 • Aon
 • ASR
 • Klaverblad
 • ZLM

Bij een aantal verzekeraars zijn kinderen niet automatisch meeverzekerd, maar is er wel een vangnet. Schade door een kind dat niet is aangemeld wordt vergoed, maar met een eigen risico:

 • Nationale-Nederlanden (€150)
 • Rhion (€250)
 • SNS (€160)
 • Verzekeruzelf.nl (€160)

Eigen risico bij schade door kinderen

ABN Amro, ASR en Klaverblad bieden de mogelijkheid te kiezen voor een verhoogd eigen risico. Specifiek voor de situatie dat je kind schade veroorzaakt bij een ander. Zo druk je de premie.

Dit is bij Klaverblad vooral interessant voor stellen zónder kinderen. Kies je voor een vrijwillig eigen risico van €155 voor schade door kinderen, dan bespaar je 20% premie. Terwijl de kans op schade door kinderen natuurlijk nihil is. 

Ook bij ASR kunnen stellen zonder kinderen kiezen voor een eigen risico voor kinderen van €250. Het algemene eigen risico gaat daardoor wel automatisch van €0 naar €100.

Schade door kinderen tot 14 jaar

Veroorzaken je kinderen tot 14 jaar oud schade bij of aan een derde? Dan ben je als ouder of voogd automatisch aansprakelijk. Dit heet ook wel risicoaansprakelijkheid. Je kunt dan een beroep doen op je gezins-aansprakelijkheidsverzekering (gezins-AVP). Ook als er opzet in het spel was.

Schade door kinderen van 14 of 15

Is een kind 14 of 15 jaar, dan is het zelf aansprakelijk. Als ouder of voogd ben je ook aansprakelijk als je je kind kon tegenhouden bij het veroorzaken van de schade. En je dat niet hebt gedaan.

Schade door kinderen vanaf 16 jaar

Is je kind 16 jaar of ouder, dan is het zelf aansprakelijk voor veroorzaakte schade. Is de schade gedekt, dan wordt deze natuurlijk wel gewoon vergoed door de gezins-AVP. Dat geldt in elk geval voor inwonende kinderen. Ook voor kinderen tot 27 jaar die vanwege een studie úitwonend zijn. Gaat een kind definitief op zichzelf wonen, dan moet het een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Schade tijdens het logeren

Als jouw kind iets kapotmaakt tijdens het spelen of logeren bij een ander, ben je daarvoor niet wettelijk aansprakelijk. De wetgever redeneert dat ouders die een schoolvriendje bij hen thuis laten spelen, bewust het risico nemen dat er tijdens het spelen iets kapot gaat. Maar als dit gebeurt, dan wil je de schade als ouder waarschijnlijk toch graag vergoeden.

Oppas- en logeerclausule

Het is dan prettig als jouw aansprakelijkheidsverzekering een zogeheten 'oppasclausule' heeft. In dat geval is dit soort schade namelijk gedekt. Doorgaans tot een bepaald maximumbedrag. Voorwaarde is wel dat de schade is geleden door degene(n) bij wie wordt gelogeerd of opgepast. Verzekeraars beoordelen vaak wel eerst of de 'oppasser' misschien ook een aandeel heeft in de schade.

Schade tijdens sport of spel

Ook in sport- en spelsituaties ben je minder snel aansprakelijk voor schade aan een ander dan normaal. Zit je in zo'n situatie, dan accepteer je ook daarbij een verhoogd risico op schade. Vooral kinderen zijn zich hier natuurlijk lang niet altijd van bewust. Als er kinderen 'in het spel' zijn, is het raadzaam een aansprakelijkheidsverzekering mét een 'sport- en spelclausule' te kiezen. Dergelijke schade wordt dan toch vergoed, als de:

 • Sportende veroorzaker niet aansprakelijk is.
 • Benadeelde geen medesporter/-speler is.
 • Schade niet de schuld is van de benadeelde zelf.

Vergoedingen oppas- en logeerclausule

Voor beide clausules geldt dat de maximale vergoedingen behoorlijk uiteenlopen:

Verzekeraar Schade tijdens logeren  Schade tijdens sport & spel 
ABN AMRO €25.000 €25.000
Aegon €0 €0
Allianz  €12.500 €0
Allianz Direct €15.000 €0
ANWB €12.500 €12.500
Aon €0 €0
ASR verzekerd bedrag €0
ASR met Sterdekking verzekerd bedrag €12.500
Centraal Beheer €25.000 €25.000
Ditzo €0 €0
FBTO €25.000 €25.000
de Goudse €0 €0
Hema €0 €0
ING verzekerd bedrag €25.000
Inshared €0 €15.000
Interpolis €25.000 €25.000
Klaverblad €0 €0
Lancyr €12.500 €12.500
Lemonade verzekerd bedrag verzekerd bedrag
Nationale-Nederlanden €12.500 €12.500
Ohra €25.000 €25.000
Rhion €100.000 €25.000
SNS €0 €0
Unigarant €12.500 €12.500
United Insurance €25.000 €25.000
Univé €12.500 €12.500
Vereniging Eigen Huis €25.000 €25.000
Verzekeruzelf.nl €0 €0
ZLM €25.000 €25.000

Echtscheiding

Bij een echtscheiding is het verstandig als beide partners een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Maar je hoeft kinderen maar op 1 polis mee te verzekeren. Het ligt voor de hand daarbij te kiezen voor de ouder waar het kind woont.

Adres van het kind

Bij ABN AMRO geldt dat het adres waar het kind volgens de gemeente is ingeschreven bepalend is bij gescheiden ouders. Is het kind ingeschreven bij de ex-partner? Dan is het niet-inwonend en dus niet verzekerd. De ex-partner waar het kind dus volgens de gemeente woont, moet zorgen voor een aansprakelijkheidsverzekering.

Bij andere verzekeraars zijn kinderen die bij de andere ouder wonen wel meeverzekerd op jouw verzekering. Soms zelfs met alleenstaandendekking. Maar bij de meeste verzekeraars zijn je kinderen dan alleen meeverzekerd als ze bij jou logeren (als logé).

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.