Evenement afgelast?

Evenement afgelast of verplaatst door coronacrisis
Veel evenementen worden vanwege de coronacrisis verplaatst of afgelast. Heb je kaartjes voor een sportwedstrijd of concert dat wordt verplaatst? Ze blijven geldig voor het verplaatste evenement als dat binnen 26 maanden na het oorspronkelijke evenement plaatsvindt.
Voucher
Kun je niet op de nieuwe datum of is het evenement afgelast? Dan bieden de meeste organisatoren van evenementen, poppodia, theaters en concertgebouwen, musea en sportclubs je een voucher aan. Deze tegoedbon heeft de waarde van de ticketprijs en service- of boekingskosten.
De voucher kun je minimaal 2 jaar lang gebruiken voor een ander evenement bij dezelfde organisator. Sommige organisatoren hebben een langere geldigheidstermijn, zoals 3 jaar. Gebruik je de bon niet, dan krijg je automatisch de (overgebleven) waarde terug.
Geld terug
Als je de voucher niet wilt gebruiken, geef dat dan zo snel mogelijk door aan de organisator. Je houdt dan recht op geld terug van de ticketprijs en service- of boekingskosten.
Bij een afgelasting gebeurt dit binnen 3 maanden na het afgelaste evenement. Bij een verplaatsing van een evenement is dit binnen 1 maand na de nieuwe datum. Lees alles over de Regeling Ticketgelden Coronacrisis.
Doneer je ticket
Je kunt ook overwegen je ticketkosten als 'donatie' te zien aan de concertzaal of bijvoorbeeld muzikaal gezelschap. Zeker als het om een kleine organisatie gaat, die ook wordt benadeeld door de annulering.
Wat zijn je rechten bij een afgelast evenement?
Als een concert of festival wordt afgelast, dan heb je recht op teruggave van het volledige bedrag dat je betaald hebt voor de kaart(en). Inclusief eventuele reserverings- en/of servicekosten. Ook als de organisator zich beroept op overmacht. Andere al gemaakte kosten, bijvoorbeeld voor een treinkaartje, krijg je niet van de evenementorganisator terug.
Alternatief
Soms biedt de organisator van het concert een alternatief, zoals een andere datum waarop je kunt gaan. Let op: hier hoef je niét mee akkoord te gaan, de keuze is aan jou.
Verkoopkanalen
De verkoop van concert- of evenementkaartjes gaat meestal via internet. Dat kan via een officieel verkoopkanaal, door de organisator aangewezen als verkooppunt, maar ook via een wederverkoper. Een wederverkoper is een ondernemer die kaartjes koopt en weer doorverkoopt. Vaak voor een hogere prijs dan via de officiële verkoopkanalen.
Wat vindt de Consumentenbond?
De voucherregeling schept duidelijkheid. Consumenten krijgen een keuze: een ticket of voucher bij dezelfde aanbieder of geld terug. Dat is goed.
Lang wachten op geldteruggave
Nadelen hiervan zijn dat consumenten misschien lang op hun geld moeten wachten. Ook lopen ze een zeker risico. Als de organisator tussentijds failliet gaat, zijn ze hun geld kwijt. Dat zijn vervelende gevolgen.
Vouchers voorkomen faillissementen
Maar als alle organisatoren direct moeten terugbetalen, leidt dat tot faillissementen. In dat geval krijgt waarschijnlijk niemand zijn geld terug. Door het terugbetalen uit te stellen, blijft het mogelijk dat mensen straks nog naar een festival of sportwedstrijd kunnen.
De Consumentenbond heeft begrip voor het initiatief van vouchers. De omstandigheden zijn uitzonderlijk. Deze vragen om een realistische en haalbare oplossing, waarbij de grootste groep consumenten geholpen is.
We begeleiden je naar een oplossing
Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 4 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.