! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Te dure klantenservicenummers

Bedrijven mogen voor hun klantenservice geen dure telefoonnummers meer inzetten bij bestaande klanten. Als je na aankoop van een product of dienst vragen hebt, geldt per 1 juli 2017 dat je niet meer dan de normale belkosten betaalt. Er mogen geen extra kosten meer in rekening worden gebracht. Of je nou belt met een mobiele of vaste telefoon. 

klantenservice

'Speciale’ telefoonnummers

Sommige elektronicazaken rekenen bijvoorbeeld kosten per minuut voor technische productvragen, maar dit mag dus niet voor klanten die iets hebben gekocht. Ook kan er onderscheid gemaakt worden tussen klanten met een product waarop nog garantie zit, of een product waarvan de garantie is verlopen. Laatstgenoemde groep betaalt dan meer voor een telefoontje. Maar garantie of niet, bij een overeenkomst met een bedrijf mag een telefoontarief per minuut niet.

Meerdere telefoonnummers

Gebruikt een bedrijf één nummer voor meerdere doelen, zoals de klantenservice, dan mag het gesprek ook niet meer kosten dan de normale belkosten. 

Bellen als niet-klant

Let op met bellen naar de klantenservice van een bedrijf waar je (nog) geen klant bent en dus nog geen overeenkomst mee hebt. Het bedrijf mag hiervoor rekenen wat het wil, zolang de kosten duidelijk worden vermeld. Zogenoemde 090x-nummers beginnen met 0900 (vaak klantenservice), 0906 (vaak erotische diensten) en 0909 (amusement, zoals spelletjes). Voor deze nummers gelden uiteenlopende tarieven. Voor 090x-nummers moet wel een maximumtarief bestaan, maar de hoogte mogen bedrijven zelf bepalen. Dat maximum is dus een wassen neus. De 0800-nummers zijn altijd gratis, de kosten voor 088-nummers zijn gelijk aan die van een vast telefoonnummer.

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten?

Steun ons en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Bijvoorbeeld juridische hulp bij consumentenproblemen.

Ja, ik steun de Consumentenbond

Informatie(service)nummers

De regels gelden niet voor bijvoorbeeld overheidsinstellingen, zoals de politie en het UWV. Je kunt ook meer geld kwijt zijn voor bellen naar een buitenlandse klantenservice. De regels gelden evenmin voor service(informatie)nummers, zoals nummers voor reisinformatie of om te worden doorverbonden. Je betaalt de dienst dan via de telefoonkosten. Zoek dus altijd de meest directe ingang.

Klaag bij (te) dure telefoonnummers

Je hebt als klant (na aankoop van een product of dienst) telefonisch contact opgenomen met de klantenservice van een bedrijf via een 090x-nummer (0900, 0906 of 0909). Naast de gebruikelijke belkosten mag het bedrijf voor dit gesprek geen extra kosten rekenen. Betaalde je meer? Klaag dan bij het  bedrijf. Kom je er met elkaar niet uit, dien dan een klacht in bij een geschillencommissie van de branche waarbij het bedrijf (hopelijk) is aangesloten. En je kunt ook een melding doen bij ACM Consuwijzer

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 4 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Meld je klacht bij het bedrijf
  2. 2. Stuur een juridische brief of e-mail
  3. 3. Bel onze juridisch expert
  4. 4. Laat ons voor je bemiddelen