! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zittingverhoger niet geschikt voor peuters

Een zittingverhoger is alleen geschikt voor kinderen langer dan 125 cm en zwaarder dan 22 kg. Deze strenge(re) eisen gelden sinds begin 2017.

Ronald Vroman

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:4 januari 2017

zittingverhoger-stoelverhoger-peuter-kind-auto

Alleen zittingverhoger met rugleuning

Kleinere kinderen mogen alleen zitten op een zittingverhoger mét rugleuning. Die rugleuning zorgt voor betere bescherming bij een frontale botsing. Deze modellen leiden een gordel beter over het lichaam en bieden meer bescherming bij een botsing van opzij.

Tot 2017 mocht je een zittingverhoger gebruiken voor kinderen vanaf 15kg. Kinderen zijn dan zo'n 2,5 à 3 jaar oud. Deskundigen zijn het erover eens dat dat veel te jong is. Zulke kleine kinderen zitten dan te 'los' in de gordel. Bovendien biedt een zittingverhoger geen bescherming bij een botsing van opzij.

Wij adviseren al veel langer dat je een zittingverhoger zonder rugleuning alleen voor oudere kinderen moet gebruiken. Niet voor peuters.

Geen opzetzitjes gebruiken

In februari 2017 werden de nieuwe eisen van kracht voor producten die nieuw op de markt komen. Maar bedrijven mogen producten die al op de markt waren nog steeds aanbevelen voor te kleine kinderen. Helaas gebeurt dat dan ook nog steeds.

Formeel is dat toegestaan. Maar wij raden het gebruik van deze opzetzitjes sterk af. Voor een paar tientjes meer heb je al een zittingverhoger mét rugleuning. Een klein bedrag voor een betere bescherming van je kind.

De eerste stoel die aan de nieuwe eisen voldoet is de Britax-Römer Kidfix2 S. Deze is door ons getest in oktober 2019.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke autostoeltjes goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste autostoeltje

Popup Autostoeltje 1200x800

Lees ook: