icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Consumentenbond: geen zittingverhoger voor peuters!

Nieuws|Voor zittingverhogers zonder rugleuning gaan later dit jaar strengere eisen gelden. Volgens de huidige regels mag je die al gebruiken om kinderen vanaf 15kg in de auto te vervoeren. Deskundigen zijn het erover eens dat dat veel te jong is. Zulke kleine kinderen (in de praktijk zo'n 2,5 à 3 jaar oud) zitten dan te 'los' in de gordel. Bovendien biedt een zittingverhoger nul bescherming in een botsing van opzij.

Ronald Vroman

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:4 januari 2017

zittingverhoger-stoelverhoger-peuter-kind-auto

De nieuwe norm stelt dat een zittingverhoger voortaan alleen gebruikt mag worden voor kinderen die langer dan 125 cm zijn en meer dan 22 kg wegen. Kleinere kinderen mogen alleen op een zittingverhoger met rugleuning. Die rugleuning zorgt voor betere bescherming bij een frontale botsing omdat de gordel beter over het lichaam geleid wordt en biedt meer bescherming bij een botsing van opzij.

Hema folder kinderzitjes

De Consumentenbond adviseert al van oudsher zittingverhogers zonder rugleuning alleen voor oudere kinderen te gebruiken - niet voor peuters! 

Eind 2016 nieuwe eisen

Eind 2016* worden de nieuwe eisen van kracht, in eerste instantie voor producten die nieuw op de markt verschijnen. Helaas worden op dit moment zittingverhogers nog steeds geadverteerd voor te kleine kindjes, zoals bijvoorbeeld het opzetzitje in de folder van de HEMA (zie afbeelding).

Formeel is dat toegestaan, maar wij ontraden het gebruik van opzetzitjes sterk. Voor een paar tientjes meer heb je al een zittingverhoger mét rugleuning. Een klein bedrag voor een betere bescherming van je kind.

* Update: De introductie van de nieuwe eisen heeft vertraging opgelopen tot medio februari 2017.

Wil je weten welke zitjes de allerbeste bescherming bieden, kijk dan in onze vergelijker autostoeltjes.

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig deze producten. Zo maak je een goede keus.

Meer tips voor je kind?
Volg ons op Facebook. En schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter