icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autostoeltje in het buitenland

Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland met je kinderen op de achterbank? Wij zetten de regels voor autostoeltjes van de populaire vakantielanden op een rij.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert autostoeltjesBijgewerkt op:6 november 2023

vakantie-auto-strand-

Autostoeltje op reis

In veel Centraal Europese landen is een autostoeltje verplicht voor kinderen tot 1,50 meter. Bijvoorbeeld in Duitsland, Italië en Oostenrijk. De maximale leeftijden voor het gebruik van de zitjes wisselt van 10 tot 14 jaar. Sommige landen hebben strengere regels voor kinderstoeltjes voorin de auto. 

In Nederland is een autostoeltje verplicht voor kinderen tot 1,35 meter.

EU-goedkeuring

Het stoeltje moet geschikt zijn voor de leeftijd en het gewicht van je kind. Binnen Europa moeten autostoeltjes een EU-goedkeuring hebben: R44 of R129. Dit geldt ook in Nederland.

Vergeet niet het autostoeltje als je bijvoorbeeld een 'fly-drive vakantie' boekt. De meeste autoverhuurbedrijven hebben ook autostoeltjes.

Autostoeltje in Europa

Dit zijn de regels van de meest populaire vakantielanden binnen Europa.

Autostoeltje in de Verenigde Staten (VS)

Het gebruik van een autostoeltje is verplicht. De regels kunnen verschillen per staat. Op de website van IIHS en de GHSA  vind je de regels per staat. In de VS gelden andere eisen voor autostoeltjes. Ze moeten voldoen aan de norm FMVSS 213, in plaats van R44 of R129. Ze wijken daardoor af van wat we in Europa gebruiken. Bijvoorbeeld door een andere manier van vastzetten in de auto.

Een paar aandachtspunten:

  • Baby’s moeten in de meeste staten tegen de rijrichting in worden vervoerd.
  • In de meeste staten moeten kinderen tot ze 8 à 9 jaar zijn in een autostoeltje zitten. Controleer de regels van de staat waar je naartoe gaat. Kijk hiervoor op de websites van IIHS en GHSA.
  • In sommige staten mogen kinderen niet op de voorstoel zitten tot ze ongeveer 12 à 13 jaar zijn. Als de auto geen achterbank heeft, mag het in de meeste gevallen wel. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.