icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Actieradius elektrische fiets

De actieradius van een elektrische fiets is de afstand die je kunt fietsen op een volle accu, dus hoever je van huis kunt zonder tussentijds op te laden. Accu's zijn er in verschillende capaciteiten, bedenk dus goed waarvoor je de fiets wilt gebruiken.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  25 mei 2018


Capaciteit accu bepaalt actieradius

De capaciteit van de accu bepaalt de actieradius, deze wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Een accu met meer Wattuur heeft dus een grotere actieradius. Maar je kunt de actieradius van verschillende fietsen niet helemaal vergelijken aan de hand van de capaciteit. Want niet alle fietsen zijn even efficiënt. Meer over accu's.

Bij alle fietsen kun je de actieradius flink verlengen door de ondersteuning in een lagere stand in te stellen. Optrekken in de hoogste versnelling vreet stroom.

Oordeel actieradius getest op meest extreme omstandigheden

Wij testen de actieradius van een elektrische fiets altijd onder de zwaarst mogelijke omstandigheden. Denk aan 'berg op' en met flinke tegenwind. Daardoor kan het aantal opgegeven kilometers relatief laag lijken, maar kom je onder normale omstandigheden een stuk verder. Schrik daarom niet van de lage testwaarden. Net als bij auto’s hangt het werkelijke ‘verbruik’ af van de omstandigheden: hoe en waar je fietst. In de stad komt het in de buurt, in de polder ben je gunstiger uit. En raakt je accu toch leeg, dan zijn er gelukkig steeds meer laadpunten voor e-bikes.

Actieradius neemt nog steeds toe

Omdat de actieradius in de praktijk steeds groter wordt, zijn de beoordelingen in de loop der jaren steeds aangepast. Daarom kun je alleen de testresultaten in een bepaald testjaar met elkaar vergelijken. Ook in 2016 is de actieradiusmeting opnieuw vastgesteld. Daarom zijn de geteste e-bikes in 2016 qua actieradius ook niet vergelijkbaar met de fietsen uit 2015.

Benieuwd naar actieradius van de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf elektrische fietsen.

Lees ook:

 

Nieuwste artikelen